Baru2 ni pi beli yis lagi, kali ni pun beli pek besaq jugak, tak serik2 tu, hihi, bukan apa, lebih berbaloi beli yang besaq terus, murah, harap2 kali ni sempat laa perabih kat kuih, jangan laa perabih kat tong sampah lagi, huhu. Takpa2, nanti boleh offer kat mana2 kohai(=junior) kot2 ada yang nak...
Makanya pagi ni test laa buat donat pakai yis baru ni, walla menjadi pun donat ku, yatta ne! Memang dah agak dah, ni bukan sebab cuaca/musim yang sejuk ni kuih2 tu takmau naik, sebabnya I ni kalau time musim2 sejuk I memang akan buat roti atau donat awal pagi, tunggu petang2 baru goreng. Sesejuk tara mana pun memang doh tu akan naik jugak nanti, kalau takmau naik jugak2 contohnya macam kalau tengah snowing tu haa baru penaik doh pakai oven suhu 40darjah celcius tu. Dah sah laa yis lama tu dah mati, takmau aktif dah, tu pasal laa kuih-muih ku huduh2 semuanya. Lepas ni nak try buat roti puri(lagi), selagi tak berjaya jadi cun selagi tu takkan stop buat, hohoho. Puas hati tengok donat2 ni naik kembong elok walaupun baru 2jam siap terap, tu yang tak sabaq terus goreng lepas lunch tadi, takut pulak kalau biaq lama2 nanti meletop pulak donat2 ni, hahaha boleh ka macam tu?! Haa ni baru syiok nak kembali me-roti...
Donat2 yang baru saja siap digoreng, sedia untuk di-frozen...
2 comments:
betul kan sbb yis,nanti kalu balik msia agh angkut pack yg kecik2 tuh..sekali/dua kali pakai dah habis..selamat meroti naaaa...
Kak long,
nasib baik sebab yis,kalau sbb sendiri yg ngokngek,hadeiii malu!hahaha
tu laa,kat msia byk jual yg pek kecik2 mauripan tu kan.kat sini jual yg byk2 terus.pek kecik pun 250gm,tp rasa mcm tak berbaloi nak beli sbb harga lbh kurang ja dgn pek besaq.
nanti nak try buat roti pakai bahan yg kaklong bagi tu.esok lusa boleh kot,hihi
Post a Comment