Sunday, September 19, 2010

Sate oh sate!


Semalam buat sate ni untuk dinner...
Dah setahun lebih tak buat sate, sejak Raziqh lahir tak pernah dah buat sate. Taktau kenapa lama sungguh tak buat sate, lupa kot, dan mungkin sebab myLove sendiri pun tak suarakan, eh tapi memang selama ni pun dia tak pernah nak request benda renyah2 untuk I masak, hehe...

Kalau kat sini sate boleh dikatakan sinonim sebagai juadah hari raya. Sejak dulu2 lagi, dah terbiasa setiap kali buat jamuan raya otokotachi(=boys) Malaysia akan bertungkus-lumus menyediakan beratus2 cucuk sate. Tapi memandangkan tahun ni ramai yang balik beraya ke Malaysia, perancangan nak buat jamuan raya pun bulan 10 nanti, yang mana taktaulah lagi depa nak bakar sate ataupun tak, so I ambil keputusan untuk godek sate minggu ni. Hari tu teringin jugak nak makan lontong tapi bila tanya myLove, dia kata takmau. Hish pelik sungguh anak jati Johor ni takmau makan lontong, agaknya sebab dia tau kot lontong tu nanti tak sedap tara mana pun, muahahaha, sebabnya ni 1st time nak cuba buat, hiks. Kesian sebenarnya kat dia, selama kami kahwin I tak pernah pun masak juadah raya orang belah2 sana, contoh macam buat lontong lah, tiap2 kali raya balik2 mesti masak style orang utara, so cadangnya tahun ni nak belajar laa buat, kot2 dia teringin nak makan. Ces, penat ja godek resepi merata2, baru nak tunjuk skill masak lontong, last2 dia kata takmau pulak...

Sate ni buat tak sampai 20cucuk pun, pakai lebih kurang 400gm ayam boneless saja. Pagi semalam perap, petang baru bakar. Mula2 tu nak test bakar pakai oven sebab pernah tengok orang bakar macam tu tapi pulak malas nak alih barang2 atas oven tu so bakar pakai dapur gas je laa. Ambil dawai pembakar ikan tu, balut dengan aluminium foil, pasang api, sapu minyak sikit dan letak sate atasnya, dalam 30minit jugaklah baru settle bakar. Malangnya masa dok adun bahan2 tu tersilap terbubuh lebih cili boh, haiseh, sate ni jadi terpedas sikit, 2R tak boleh nak makan, gomen ne, kesian anak2 mama, next time mama buat lagi ok...

Bahan2 perapan:
bawang merah/besar
bawang putih
halia
lengkuas
serai
jintan manis
jintan putih
cili boh
serbuk ketumbar
serbuk kunyit
gula
garam
air asam jawa
- blend semua bahan2 perapan, perap dengan ayam yang dipotong memanjang kecik2 sebolehnya semalaman
- cucuk2 dengan lidi dan bakar, masa bakar tu renjis2kan minyak supaya sate berkilat2


Kuah sate ni pakai yang instant saja, malas laa pulak nak buat sendiri kalau takat semangkuk ni je, hehe...

2 comments:

umeboshi said...

la fith...k.noora pun teringin lak nak mkn sate bila nengok gambo sate ni. mmg pun, dedulu kalo raya kat nihon, mesti dok membakar sate dan bbq beramai ramai. syoknye.. time kitorg dulu, ada sempai2 lelaki yg rajin menebar roti canai. ahhaha..

Fith said...

kak noora,
wahhh tebar roti canai?lg syok tu,tradisi tu takdak dah skrg,huhu.tp tradisi bakar sate ni masih diteruskan,sedap sungguh mkn sate org buat,sndr nak buat rasa renyah part nak cucuk2 tu,hehe