Wednesday, August 18, 2010

Jelly teh bunga kekwa, yummeh!

Hari ni pagi2 lagi dah godek jelly, dah beku dah pun, baru je letak dalam fridge, 2R ni sejak tadi dok minta nak makan, sabar ye anak2 petang nanti mama bagi, hiks...

1st time kenal dan makan jelly ni masa bulan puasa tahun lepas, waduhhh nikmat! Sebelum2 tu cuma tau makan jelly kelapa muda je, sekali masa nak beli jelly kelapa muda ternampak jelly ni, disebabkan I memang peminat air teh bunga kekwa, memang tak fikir 2kali dah terus je beli. Ternyata memang kena dengan selera, makanya setiap hari laa kerja mengangkut jelly ni kat bazaar. Bila balik sini teringat2 jelly dan air teh bunga kekwa ni, mak dah kirimkan 5packs bunga2 yang dah dikeringkan, perghhh silalah melantak, keh3...

Hari tu masa birthday party Raziqh I dah try buat air ni, sedap, suka sangat. So kali ni try buat jelly pulak, apa beza jelly dengan agar2? Eh beza tu, tak sama! Jelly ni lebih lembut beralun, agak kenyal dan liat2 gitu. Agar2 pulak selalunya keras sikit berbanding jelly, tak kenyal mahupun liat. Dua2 pun best, kalau I agar2 pun prefer yang lembut2...

Jom tengok resepi:
2 liter air
1 pack jelly/8gm agar2
3 sudu besar bunga kekwa
15 sudu besar gula

Cara2 nak buat jelly teh bunga kekwa ialah:
- masakkan jelly/agar2 dalam air hingga larut sepenuhnya
- masukkan bunga dan gula, masak hingga mendidih
- tutup api dan biarkan sejuk seketika
- cedok masuk cups


Setakat ramadhan ni sejenis kuih pun tak buat lagi, ni 1st time buat benda lain selain nasi. Mulai esok nak godek kuih laa pulak, myLove tak makan takpa, budak2 dan mak budak ada untuk membedal...

6 comments:

Heartilyina said...

wah sungguh menggugat keimanan! dahla 2 3 hari ni panas sungguh! kiter pn suka sgt teh bunga ni. fith buat jelly tu so bunga tu nnt mkn skali la ye semuanya? kiter lps2 ni ingat dh xbuat kuih dah la. kalo buat pn sket2 je. sbb nyer xlarat nk perabih sorg2. hubby skrg suka mkn sket2 benau hihi

Fith said...

ina,
aah bunga tu makan sekali,mcm minum airnya jugak,telan dgn bunga2 tu sekali.betul ina,2-3hari ni panas kan,dahaga lbh dr lapar,buka puasa bedal air bergelen2,hihi...
fith pun nak buat apa yg teringin je mcm buah melaka,kuih cara gitu2 je,buat sikit2 setakat 2org nak mkn,hubby mmg tak makan,huhu.nanti org puasa kurus,kita plak yg montel kan,haha

Elah said...

Wah,oishisou...bolehlah try buat nnt.

Fith said...

elah,
sila buat,bendanya dah ada kan,hihi...ni tgk 2R mkn dah terliur dah,haha sabar2

naz said...

Elah..buat lebih sket. Hehe

Fith said...

naz,
haha dok msia senang je nak dpt bunga ni,takpun beli je kan yg dah siap...