Orang kata tengah2 puasa ni laa nafsu makin susah nak kawal, aip2 ni nafsu makan ek, bukan nafsu lain hokey! Memang betul pun, tengah dok puasa pun otak ni tak habis2 fikir pasal makanan. Pagi2 lagi dah belek myResepi, macam2 benda teringin nak makan, hampeh sungguh!
Semalam buat susu pekat manis, 1st time cuba. Kat sini bukannya takdak jual susu pekat, ada aih tapi agak mahal ler. Boleh ja nak beli, bukan nak pakai selalu pun kan tapi dah kebetulan masa merayau2 dalam myR terjumpa resepi ni so terus rasa nak cuba lah. Gambar kat bawah ni diambil masa susu tengah panas so tak nampak sangat 'kepekatan'nya. Bila dah masuk fridge baru nampak pekat. Tapi sepatutnya I masak lagi lama untuk hasil yang lebih baik, takpa next time buat lagi sampai berjaya...
Bahan2:
500 ml susu segar
100 gm gula
Cara2:
- masak atas api sederhana sehingga susu jadi separuh dari sukatan asal
Petangnya pulak cuba buat apam gula hangus tapi tak berapa menjadi, gambar pun tak ambil(dah tak jadi, takkan nak tunjuk jugak kot, hish). Tak jadi pun takpa, Rafiqh belasah jugak, I buat juadah berbuka semalam dan bersahur pagi tadi, bakinya ada sikit ja lagi...
Hari ni pulak buat dadih, guna resepi mak, ambil kat fp kaklong. Lama dah tak makan, rindu pulak nak jamah dadih mak. Resepi mak ni special sikit tau, lembut beralun2, bila start makan memang tak boleh stop...
Kalau kat Malaysia, boleh laa beli susu segar 'terbaik dari ladang' yang biasanya ada banyak dijual kat pasar tani tu, tapi kat sini susu pure tu mahal laa, I pakai freshmilk biasa ja, untuk dapatkan rasa lemak yang mantap, beli freshmilk yang 'pekat', bukan yang rendah lemak atau yang dah diubahsuai tu. Dari 2liter susu dapat 9 cawan macam dalam gambar tu, buat perisa jagung, bandung dan kosong. Rafiqh dah tak sabar nak makan dah, dari tadi dok gelut pimaipimai nak buka fridge, hish budak ni...
Bahan2:
1/3 (8 gm) agar2 bertali 24 gm
1 1/2 cawan air
3/4 cawan gula
2 liter susu segar
secubit garam
Cara2:
- masak agar2 bersama 1 1/2 cawan air hingga larut, kemudian tapis
- masukkan susu, gula dan garam
- masak hingga susu mengelegak skit2, kacau sentiasa
- agihkan dalam bekas2
Tips: biarkan susu tu suam2 sebelum letak perisa dan agih masuk bekas...
Juadah berbuka hari ni tak buat apa2 dah, nak habiskan mee-bandung-bodoh hari tu, ada baki lagi kuahnya. Esok nak masak apa pun taktau lagi, ermmm apa yang best ek?!
2 comments:
kalau free weekend nie nak try laa resepi dadih mak fith tue.., ehehehe
zura,
try laa,klau beli selalunya tak sedap,buat sndr puas hati.hehe
Post a Comment