Saturday, February 13, 2010

Mousse

Chocolate-rollcake with orange-mousse...


Coffee-rollcake with banana-mousse...


I made these 2types of mousse for lastnight sobetsukai(=farewell party), errr cantik tak? *hahaha perasan*

Since ramai kohaitachi(=juniors) yang tanya resepinya, meh laa nak bagi...
Sebenarnya I pakai resepi yang sama masa buat orange mousse hari tu, ubah sikit ja lagi then tambah rollcake kat bahagian paling bawah, ala2 macam buat chocolate mousse brownies tapi mousse ni lebih simple, lebih senang nak buat...

Untuk lapisan bawah tu, I susun rollcake membentuk base. Mula2 tu ingat nak letak hotto-keki(=pancake) sebagai base dan layer-kan dengan rollcake tapi sebab malas dah nak buat hotto-keki so takdaklah layer2, next time nak cuba, sure lagi sedap kan...

Untuk mousse, resepinya:

2 sudu besar gelatin
120 ml air panas
200 ml whip cream
50-70 gm gula *agak2 sendiri nak manis atau tak ikut kesesuaian jenis buah yang diguna*
200 gm limau/pisang/strawberi etc.
1 sudu besar jus lemon *nak letak atau tak, ikut citarasa/kesesuaian buah jugak*
beberapa titik pewarna *option*

Cara2:
- larutkan gelatin ke dalam air panas, biarkan 5minit
- masukkan bahan2 lain dalam blander/mixer, adun hingga sebati
- masukkan gelatin tadi, sebatikan
- tuang dalam bekas
- simpan dalam fridge beberapa jam sebelum dihias

Senang kan?!
Untuk orange mousse tu I letak 50gm gula, tak letak lemon jus dan pewarna. Untuk banana mousse tu pulak I letak 50 gm gula, lemon jus dan pewarna kuning. Tu ja... Okeh, selamat mencuba...

6 comments:

elah said...

Ummm...yummy :)
Rindunye nk masak2 kek ni.
Sabar jelah till lepas 発表

Fith said...

Elah,
sabar2,kejap je lg.pasni boleh pulun baking hari2,hehe

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

aaa comel kek! skali tgk cam corak kain batik.hehe.nnt nk try gak la resepi kak fith ni.cam sodappp jee~ :D

Fith said...

faeeza,
corak kain batik?haha
haa lps pantang nanti bleh laa qada mkn kan,haa try2!hehe...

afu-chan said...

wow mudah juga membuatnya! hehehe


nnt nak try lah... fith x dak ka gambaq after potong mousse tu? mesti cantik

Fith said...

afzan,
mmg senang sgt2,time nak cepat@ takdak masa tp nak mkn desert mmg best sgt lah.try2!

alamak,takdak laa gambaq lps potong,tak sempat nak amik,hehe.