Monday, June 28, 2010

Yong tau fu


Alhamdulillah... Setelah bertahun2 tak makan yong tau fu, at last tertunai jugak mengidam ni. Kalau tak salah last time makan yong tau fu ni masa balik bulan 8 tahun 2005, haa lama kan, lama kan?!

Masa preggy kat Raziqh, teringin sangat nak makan tapi tak pernah jumpa kangkung, penat dah cari merata so tak buat sampai ke sudah, boleh je nak buat without kangkung tapi rasa tak sempurna pulak. Masa tu dok budget2 nak balik makan kat Malaysia laa tapi malangnya bila balik Malaysia, mak kata tak boleh makan sebab semua bahan2 yong tau fu(fishcake, fishball bla2) yang dijual kat pasar malam tu cina yang buat, diragui ke-halal-annya, terkubur macam tu ja laa hasrat. Mak memang akan tanya dulu sebelum beli dan dia sangat ambil berat hal makan2 ni...

Tu laa bila jumpa kangkung lastweek seronok kemain, dah lamaaa sangat dah ni memendam rasa, hiks. Hari jumaat walaupun hujan lebat I keluar jugak bawa 2R pi settle-kan parttime job, lepas tu terus ke supermarket membeli bahan2, mula2 tu ingat nak buat petang jumaat tu tapi sebab dah buat soto ayam for dinner, bergedel pun buat banyak jadinya tunda buat semalam. Semangkuk besar tu makan berdua dengan myLove, Rafiqh punya version takdak kuah. Rafiqh memang 'hantu' adik-beradik fishcake, memang pulun laa makan, nak2 ada telur burung puyuh yang dah sekian lama tak beli, seronok 2budak ni pulun makan telur kecik2 tu...

Nak buat kuah tu berhari2 cari resepi. Banyak ja sebenarnya resepi yang ada dalam internet ni tapi sebab dah lamaaa dok aim resepi yang di-bookmark dari myR yang web-nya tak boleh access dah tu, agak haru jugak laa nak cari balik, nak cari yang sama sebijik jugak2, hahaha. At last jumpa kat Hana's blog, rasanya betul dah resepi ni resepi yang sama I nak. Ermmm kalau tak silap, resepi ni dari minami133 myR - Ecah my friend di Hiroshima(kan Ecah kan, resepi awak kan?!).

Mai nak copy-paste balik resepinya...

Bahan2:
10 tangkai cili kering
gula melaka atau kurozato
bijan goreng
gula(kalau kurang manis)
1 s.k garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
sedikit ajinomoto - optional

Cara2:
- masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
- panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
- setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
- masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
- masukkan bijan goreng (I tabur aje) dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.

*** I tambah sos tomato jugak untuk pekatkan kuah dan imbangkan pedas, sebab cili yang I guna tu amat laa pedas...

Sedap kuah yong tau fu ni, sama macam yang duk makan dulu2...
Ok, dah tak mengidam dah, langsai!
Cukup laa kot sekali je buat, menyedapkan anak tekak ja pun, haha.

11 comments:

kew_chop said...

wahh fith wat part time apa plak ni. bestnya bekerja..

Heartilyina said...

sedapnya yong tau fu. kiter mmg peminat yong tau fu. penah buat 2 thn lps. tp fish cake apa semua kt nihon ni rasa mcm manis2 sket xsama mcm yg kt mesia. so bila mkn rasa kureng plak sbb dh terbiasa dgn rasa mesia punya. pastu dh xpenah buat dh. nnt la blk mesia buat sndiri lg. eh yeke? ntah2 bila kt psr mlm je hihi

Fith said...

Murni,
fith keje dengan company surat khabar skrg ni.alah murni takyah keje dah,biz tu masuk deras dah kan,hehe...

Ina,
fith kalau kat msia beli je,takdenye nak buat,haha.ni kes kat msia takleh mkn,kat sini kena laa buat sndr,hoho...

ecah said...

haah... resipi saye lah tu..dulu rajin la update2 myR... naseb baik ader org copy ltk dlm blog masing2... boleh gak sankou nak buat... myR tuh nape selalu tak leh access erk? sekarang nih kalo org tanye resipi tuh tak tau nak soh tgk mane.. kalo dulu sebut jer myR... senang... selalu buat main campak ajer.. dah lama tak buat, menunggu kot2 ade kangkung jual kat sini gak nih...hehehe

Fith said...

Ecah,
haa agak dah,byk gak resepi yg fith dah bookmark tp skrg semua takleh nak buat.taktau laa apsal myR tu,server down agaknya,dah penuh sgt kot.tuh laa,sib baik ada yg buh dlm blog.fith mmg aim lama dah resepi tu,sbb tu pulun gak cari sampai jumpa,haha.klau tak jumpa,mmg nak tanya tuan punya resepi tu ler,hehe.
btw,thanks ye kongsi resepi tu,sgt best!

ecah said...

besar pahala dpt kongsi2 ilmu nih... hihihi.. tgk young tau fith arituh mmg teringin pulak nak makan...dah buat hari ni, settle perasan teringin tuh.. dapat pulak kangkung, lg lah cepat rase nak buat yong tau fu tuh...

Anonymous said...

WOW 20 mobil mewah Lamborghini siap iringi pernikahan Raffi Ahmad dan Nagita Slavina loh,,, yu simak gan liputannya

Konvoi Lamborghini Raffi Ahmad

Anonymous said...

Makanannya enak ya
Tanya tania adalah situs inspirasi wanita masa kini yang mengulas tentang gaya hidup, infotainment, kesehatan wanita dan perawatan wanita tanyatania.com

Anonymous said...

Makanannya enak ya
Tanya tania adalah situs inspirasi wanita masa kini yang mengulas tentang gaya hidup, infotainment, kesehatan wanita dan perawatan wanita tanyatania.com

Anonymous said...

Makanannya enak ya
Tanya tania adalah situs inspirasi wanita masa kini yang mengulas tentang gaya hidup, infotainment, kesehatan wanita dan perawatan wanita tanyatania.com

Adu gadget said...

Wow,,enaknya..
bagaimana memasak makanan macam tu?
boleh minta resepnya?
paket meeting di bali