As usual, bila try resepi baru, I akan buat separuh adunan je, test dulu jadi ker tak, kalau elok jadinya lepas2 ni boleh laa buat adunan penuh. Ni laa rupa my homemade seri kaya. Rasanya lepas ni tak payah beli dah laa, boleh buat sendiri, bersenang-lenang nak buat pau ker bun ker, buh banyak2 pun tak rasa rugi sebab kalau seri kaya yang beli tu kan mahal, kena pakai jimat2.. :-p Amacam? Ok tak?!
Sebenarnya tak ada laa susah pun nak buat, cuma I ni fobia nak buat gula hangus tu. Dulu masa tunggu result SPM, my cousin datang rumah dan dia buat apam gula hangus, sedap sangat so I asked her to teach me, masa tengok dia buat tu rasa senang je, so few days later I tried to make it on my own tapi tak tau kat mana silapnya, tak menjadi! Gula tu keras. Lepas kejadian tu memang taubat dah tak sentuh resepi2 gula hangus ni. Tapi hari tu masa dok chat dengan my sil-kaklong, dia bagi link2 pasal nak buat kek gula hangus, siap bagi link youtube lagi, suruh tengok video cara2nya, macam tau2 pulak adik iparnya ni tak reti dan takut nak cuba, hahaha. (Kaklong, sampai hari ni pun angah tak buat lagi, hehe, nanti bila ada jamuan angah try ok, sebab Is tak makan pun angah rasa, nanti angah buat, angah yang kena belasah sorang, gumuk ah :-p) Tadi sebelum buat gula hangus tu I dah study betul2 dah, hahaha takut fail! Masa tuang air panas tu kan dia meruap sikit, gelabah laa jugak, alahai entah apa2 laa...
Ni resepinya...
Bahan2:
1 cawan gula + 1 cawan air -> untuk buat gula hangus
*1 1/2 cawan gula + 3 biji telur (pukul sebati)
*1 1/2 cawan santan
*secubit garam
*2 sudu besar tepung jagung + air
*sedikit pewarna kuning
*daun pandan
1 cawan gula + 1 cawan air -> untuk buat gula hangus
*1 1/2 cawan gula + 3 biji telur (pukul sebati)
*1 1/2 cawan santan
*secubit garam
*2 sudu besar tepung jagung + air
*sedikit pewarna kuning
*daun pandan
Cara2 :
- Campurkan semua bahan bertanda *
- Campurkan semua bahan bertanda *
- Masakkan gula hangus
- Bila gula hangus dah masak, perlahankan api dan masukkan bhn2 *
- Kacau selalu supaya tak berketul guna api kecil sehingga pekat
- Bila gula hangus dah masak, perlahankan api dan masukkan bhn2 *
- Kacau selalu supaya tak berketul guna api kecil sehingga pekat
Untuk buat gula hangus, boleh refer sini:
No comments:
Post a Comment