Monday, August 30, 2010

Resepi biskut raya

Hari tu dah bagi 2resepi kan, dua2 pun dah selamat dibuat, kali ni kita tengok resepi seterusnya ye puan2, hehe *budget chef rancangan masak2 kat tv*...

Biskut no 3 ialah choc chips spotties, resepi dari my sis-ateh. Dia minta dari kawannya, dia kata sedap amat biskut ni, setara famous amous(tak reti eja). Ceq makan famous amous tu pun tak pernah kot, so ni try laa buat nak rasa tara mana sedap sangat kan, keh3. Kesimpulannya sedap laa jugak, rangup2 gitu. Sebab hari tu dah buat choc chips, yang ni kasi up sikit, buh make up bagi comel dan bagi nampak ada kelainan sikit laa...

tak buh make-up lagi...

setelah make-up, comel?!
Bahan2:
150gm mentega
100 gm gula
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila

1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat

1 cawan choc chips
1 cawan badan racik - digoreng tanpa minyak
2 cawan cornflakes - diblend

Cara2:
- pukul mentega dengan gula
- masukkan telur dan esen vanila
- masukkan tepung yang dah diayak bersama baking powder dan soda
- masukkan cornflakes, badam dan choc chips
- bentukkan guna sudu, buat kecik2 ye sebab biskut ni mengembang
- bakar suhu 160darjah lebih kurang 15minit


Next, biskut samperit gebu resepi dari zureyna myResepi, thank you so much!

Bahan2:
200 gm mentega
1/2 cawan gula
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung kastard

hiasan ceri - I guna kismis
pewarna kuning telur - tak letak pun

Cara2:
- ayak ketiga2 tepung
- pukul mentega dengan gula hingga kembang
- masukkan kuning telur dan esen vanila
- masukkan tepung dan kacau sebati
- bentukkan dengan acuan samperit, hias dan bakar pada suhu 150darjah selama 15-20minit

note : I lebihkan tepung gandum sebab doh ni agak lembik...

6 comments:

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

semperit fave! mesti cube niii :D!!

Fith said...

faeeza,
eh2 sama ye fav kita,sila laa cuba!

kew_chop said...

nampak sedap n lawa semperit tu.. nakkkk!!!

Fith said...

murni,
jemput dtg umah,fith jamu samperit,hehe

liza sahab said...

minta izin cnp resepi samperit ni yer .. my fave
kalau sudi jenguk la blog saya yg tak seberapa .

Fith said...

kak liza,
eh tak payah minta izin pun kak.sila2 ambil aje,fith pun amik dari resepi orang lain jugak,hehe...