Monday, May 24, 2010

Baking muffins

Agak lama takdak entry pasal muffins kan, bukan tak buat, dok buat keraplah jugak tapi the outcome-tak-berapa-lawa, malaih laa nak tunjuk, satgi ada yang kutuk pulak, kena tunjuk hat yang comel-lote saja supaya orang puji, hahaha sungguh hampeh!

Petang sabtu lepas buat chocolate muffins untuk kohaitachi yang order nasi lemak hari ahad. Lebih kurang macam sebagai tanda terima kasih laa, I dah niatkan sejak dulu lagi kalau dapat order lebih dari 15set foods, nak buat sedekah sikit. Setakat ni kalau depa order ramai2 memang dapatlah dessert sebab memang banyak depa order, tapi insyaAllah kalau order persendirian pun, kalau jumlah jualan untuk hari tersebut melebihi 15, I akan bagi jugak...

Rafiqh bila nampak mama tengah baking muffins, kelam-kabut minta nak makan, malangnya muffins cup besar tu cukup2 je untuk nak bagi kat orang, yang saiz kecik tu belum masak lagi, kesian kat dia tak boleh makan. Elok siap baby muffins tu masak, kami pulak dah tergesa2 nak keluar pi beli barang nak masak nasi lemak, lagipun lepas tu nak singgah rumah Fa-tachi untuk ambil bekas sambil2 tu nak tengok depa buat karipap. Semalam baru dia dapat makan muffins tu, ada 4biji ja pun, sekali hadap dah habis. Nampak macam tak puas makan, so tadi buat lagi...

Saiz besar ni untuk kohaitachi...


Baby muffins...


Sempat lagi nak buat peace tu...


Tadi masa tengah prepare lunch I baked vanila-choco-raisin muffins ni pulak. Pakai resepi dulu jugak tapi tambah raisins ja. Masa buat chocolate muffins hari tu I pukul adunan guna mixer supaya hasilnya nanti jadi cake-like-muffins, ie. struktur yang gebu. Yang vanila ni pulak I cuma kacau pakai sudip saja, but luckily turned out dapat gebu jugak, alhamdulillah. 2 ketul dah selamat Rafiqh telan...

Salah satu tips untuk dapatkan muffins yang naik tinggi, adunan tu kena buh lebih 3/4 cup...


Lepas dibakar...


Rupa bahagian dalamnya...

Resepi vanila-choco-raisin muffins, ambil dari myR, rujuk sini untuk bahan2 dan cara2 buat yang ori, yang bawah ni I ubah dah...
60 gm butter
45 gm gula
1 biji telur
110 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
70 ml susu segar
40 gm choc chips
30 gm raisins
Cara2:
- panaskan oven 180darjah
- cairkan butter atas api perlahan, tutp api dan sejukkan
- masukkan tepung dan baking powder ke dalam beg plastik dan goncang2kan
- masukkan susu dan gula dalam bekas dan kacau sebati
- masukkan telur, kacau lagi
- masukkan tepung, butter cair, choco chips dan raisins, kacau sebati
- letak dalam cups, bakar 180darjah selama 10minit

2 comments:

Heartilyina said...

kiter pn leh kata tetiap mggu buat muffin. skali buat byk2 simpan dlm fridge. nk mkn panas kan hihi. tp dh naik boring la plak mkn muffin. nk buat kuih lain malas. sbb muffin jela sng n cpt nk buat pn hihi

Fith said...

ina,
tuh dia,siap simpan lg dlm fridge,dah jd mcm frozen kuih laa plak,hehe.mmg pun,senang giler kan.kuih2 lain mcm susah sket kan,hihi