Thursday, November 11, 2010

Death by chocolate cake

Ni antara resepi kek yang dah berzaman terperuk kat list resepi yang di-bookmark, jumpa kat myResepi tak ingat dah kurun bila. Bertangguh2 nak buat walaupun dah berkali2 dok buka baca sampai dah boleh hafal pun resepinya! Beberapa bulan lepas, kaklong ada tayang kat fp-nya kek coklatnya yang humak aih nampak sungguh2 sedap, bila kelih2 resepinya haaa sama resepi yang ni, bookmark lagi, hampeh kan, bookmark je lebih, buatnya tak pun! At last, ni sungguh2 at last ni, sampai seru jugak akhirnya. Taraaaaa death by chocolate cake, sinfull chocolatey super-yummilicious! Okey, I know rupanya tak cun langsung! Balik2 hias dengan choc rice, hadoiii bohsan! Nanti laa nak pi rembat bahan2 untuk decorate kek banyak2 kat 100yen shop!


Kek ni dibuat selasa lepas, baru jumaat hari tu buat kek coklat kan, ni buat lagi, haaa tu pasal laa tak kurus2, keh3. Sebenar2nya, kek jumaat lepas tu yang cun di-topping coklat tu kami cuma makan 1/4 saja, baki 3/4 tu bawa pi himeyamasai, menjamu adik2 kat sana makan. Budak kecik 2orang ni suka sangat laa kalau dapat makan kek2 ber-topping ni tapi mama yang kurang nak bagi makan, kesian kat depa kena makan kek kosong saja. Kali ni buat sebab nak bagi kat anak2 jiran, nak pulangkan tupperware kohai(=junior) dan nak jamu anak2 laa...

Kek
Bahan2:
2 cawan tepung
1 cawan serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
2 cawan gula halus (I letak 1 1/2 cawan saja)
3 biji telur gred A
1 sudu kecil esen vanila
1 cawan susu
1 cawan minyak/butter cair
1 cawan air panas (I letak 1/2 cawan saja)

Cara2:
- panaskan oven pada suhu 180darjah celcius
- ayak tepung + koko + baking powder + soda bikarbonat
- pukul telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila
- masukkan susu dan minyak, kacau sebati
- masukkan bahan yang diayak, gaul dengan cara kaup balik
- masukkan air panas, kacau sebati
- bakar pada suhu 180 selama 45minit

Ganache
Bahan2:
2 cawan non-dairy whip cream
500 gm cooking choc
1/8 cawan golden syrup/madu

Cara2:
- dalam mangkuk kecil, didihkan whip cream
- bila dah didih padamkan api, masukkan cooking choc dan kacau sebati
- tambahkan golden syrup
- ambil 1 cawan choc(untuk choc whip cream) dan bakinya simpan dalam fridge(untuk ganache)

Choc whip cream
Bahan2:
1 cawan non-dairy whip cream
1 cawan choc (dari step ganache tadi)

Cara2:
- pukul whip cream hingga muncul sift peak
- tuangkan choc ganache dan kacau sebati

** kek yang dah siap dimasak disejukkan, kemudian dipotong tengah2
** sapukan dengan choc whip cream dan lapikkan dengan kek yang separuh lagi
** sapu whip cream keseluruh permukaan kek, simpan dalam fridge +- 30minit
** keluarkan kek, tuang choc ganache yang kita simpan dalam fridge tadi ke atas permukaan kek, ratakan dan simpan dalam fridge +- 30minit lagi sebelum dihidang

Memang agak renyah nak buat kek ni, banyak sangat step-nya kan, tapi takpa, sangat puas hati, sedap amat! Rafiqh tunggu tengok mama buat kek ni especially part nak decorate tu, dia memang minat habis, sambil tepuk2 tangan puji mama sugoi(=hebat), mama sugoi puluh2 kali, haha, tang mana yang sugoi pun taktau laa. Mama memang elergic sikit buat kerja kalau 2budak ni ada dekat2, ragu2 dan tak percaya, takut depa tertepis kek ka hapa ka, hat yang kecik tu paling tak boleh percaya, suka cucuk2, quality check ek?!

1 adunan kek ni I bahagikan kepada 2 loyang - 1 besar 1 kecik. Decorate both sama, yang besar untuk bagi2 kat orang dan yang kecik untuk santapan kami 3beranak. Kalau tengok bahan2 kek ni memang sangatlah penuh dengan coklat, that's why sedap kot, tapi kalorinya pun 'sedap' laa jugak, hehe. Takpa2 tak buat dah dalam masa terdekat ni, hahaha. Gambar kek yang dah dipotong kat atas tu tak sempat beku lagi whip cream dan ganache-nya, tak sabar sangat dah nak jamu 2R makan so terus potong. Nampak berair2 lagi macam aiskrim kan?! So for those yang suka kek coklat dan ada special day nak diraikan, boleh laa try kek ni, oosusume(=recommend)!

8 comments:

siti mariam said...

wahhh..kek coklat,sedap kan...tp kalu buat mesti mkn ber-3 je kan...huhuhu...takpe angah...ayat nak sedapkan hati "tak pe makan sekali sekala je bukan hari-hari"
okla tuh kita yg nak makan sendiri tabur coklat rice je...yg org jual kat kedai pun dok tabur benda nih jugak..hehehe..

Fith said...

aah sedap sgt!takpe kan?sekali sekala je,bukan selalu pun,hahaha...
asyik tabur choc rice,bosan plak tgk.nanti org kata kek yg sama plak,haha,takpa2 nanti2 ubah sket kan,bg nmpk cun lg...

::NaS:: said...

saaaangat sedap kak fith!tima kasih!

Fith said...

nas,
ie2,yokatta ne sbb nas suka!

hajar said...

wah...best nyer choc cake...
nmpk menyelerakan je...
nk cba buat la...
mtk copy recipe ye fith...

Fith said...

hajar,
sila2,copy aje,tak perlu minta izin pun,hehe.
try laa buat,sedap!

Unaizah said...

Sungguh menggoda iman choc cake tu!! Rumah akak takde oven, so resepi yg bake-bake tak leh le nak cuba. Alamatnya pegi beli kat kedai je la hihihi.

Fith said...

Kak unaizah,
kena beli oven dulu laa utk baking2 ni.bila dah mula baking ni terus jd 'gila',kerja bakinggg saja,hahaha...
kedai pun best jugak kan,dah lama kitorg ni tak beli kek,huhu