Sunday, November 15, 2009

Masakan minggu ini...

Antara juadah yang dimasak sepanjang minggu ni...

Biskut lemak manis...

Bahan2:
60 gm gula
1 biji kuning telur
125 gm peanut butter
300 gm tepung
50 ml minyak jagung
50 gm kismis

Cara: Adun macam biskut biasa, bakar 180darjah selama 15minit


Pau kari ayam...


Donat...


Murtabak...

Donat dan murtabak tu buat untuk stok dijual, selebihnya untuk makan sendiri.


Roti oren...
Pakai resepi roti oren tapi buh jugak epal untuk habiskan saki baki epal dalam fridge... Bahan2:
190 ml air
280 gm tepung roti
16 gm gula
4 gm garam
20 gm mentega
6 gm skim milk
50 gm buah oren
3 gm yis
Cara2:
- buh semua bahan dalam breadmaker, set untuk buat loaf bread


Soto ayam...
Bahan2(sup):
ayam
*3 biji bawang merah
*2 ulas bawang putih
*1 inci halia
*1 inci kunyit hidup(takdak, I buh serbuk kunyit)
perkakas 4beradik - 1 kulit kayu manis, 1 bunga lawang, 3 bunga cengkih dan 3 buah pelaga
1 batang serai - dititik
1 inci lengkuas - dititik
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk lada putih
1 sudu teh serbuk jintan putih
air
gula
garam

Cara2:
-bahan bertanda * dikisar
- panaskan minyak, tumis bahan kisar dengan perkakas 4beradik dan serai + lengkuas
- masukkan air, ayam dan 3serbuk tadi, masukkan gula dan garam

Bahan2(sambal kicap):
cili padi
kicap lemak manis
gula

Cara2:
- kisar semuanya dengan sedikit air

Hiasan soto:
bihun - dicelur
nasi empit
ayam dari sup - dicarik2
tauge - dicelur
daun bawang/daun sup
bawang goreng
bergedil
telur rebus


Bergedil...
Bahan2 ni main agak2 je.
isi ayam/daging - dicincang
ubi kentang - dibuang kulit, dipotong kecil, direbus dan dilenyek
bawang besar - didadu halus
bawang putih - diracik halus
sedikit tepung gandum
bawang goreng
serbuk lada hitam
gula
garam
*** telur - dipukul dengan sedikit garam

Cara:
- gaulkan semua bahan(kecuali telur) hingga sebati
- buat bulat leper dan celup dalam telur sebelum digoreng

Bergedil ni untuk makan dengan soto tapi saja je buat lebih untuk minum petang sekali...


Apam marmar

Resepi asal -> http://www.myresipi.com/top/detail/871
I ubahsuai, ni resepi I:
Bahan2:
125 gm tepung berserbuk penaik
100 ml susu segar
80 gm gula
1 biji telur
1/2 sudu teh vanila esen
1/2 sudu besar ovallate
Secubit garam
Pewarna
Cara2: refer link di atas ok...

4 comments:

Ina said...

sedapnya soto. dh lama tingin nk mkn soto tp buat xpenah jd even dh ikut resepi. xtau la nape. serik dah. kalau rajin fith buh la sukatan utk sup soto tu. nnt leh kiter try plak hehe

Fith said...

Ina,
ni 1st time fith buat soto kira jd laa,b4 ni hampeh je,hehe.ok,nanti fith edit k.

chiput said...

wahhhh~pau fith siap gune daun pisang buat alas tuuuuu~~~mesti lps msk sedaaaaaaaappppppppppp je bau die,kn?

Fith said...

Chiput,
haha fith tak reti nak alas pakai apa selain daun pisang.boleh alas pakai apa lg ek?hehe.aah sedap harum bau daun pisang tu