Monday, November 23, 2009

Black pepper steak

This is my 2nd attempt at making steak, my 1st time was few years back which the outcome was hancus lebus, hahaha tak berapa menjadi even though dah penat2 beli daging khas untuk masak steak. Lepas kejadian tu I considered myself as not talented in making any western foods, so memang tak terfikir dah nak buat. Furthermore I bukan suka pun steak thingy ni, I prefer chicken chop ka fish and chips ka, hehe. However last month myLove suarakan keinginan nak makan steak cause steak is always be his favourite, nak tak nak kena laa buat kan, awal bulan hari tu I beli daging dan semalam baru laa buat. Dekat seminggu jugaklah menggodek resepi, tanya kaklong laa hapa laa, last2 belasah je buat...

Ni rupa daging tu...

I tried cari daging khas untuk masak steak tapi tak ada jual laa pulak. Ended up bantai ja beli seketul yang 1kg, ermmm not bad laa sebab dagingnya cantik, merah sungguh isi tu, harga pun tak laa mahal sangat pun...

Potong 2bahagian daging tu, masak separuh je, lagi separuh simpan untuk next time pulak, potong beberapa bahagian lagi then ketuk2 dengan batu lesung dan cucuk2 dengan garfu, perap dengan black pepper dan bawang putih yang ditumbuk, taburkan rosemarry sikit untuk aroma. I masak atas kuali je, letak butter sikit dan masak...

As for the side menu, I made coleslaw and potato wedges. Coleslaw tu sagat kobis halus2, cincang karot dan bawang kecik2 then mixed up with freshmilk, lemon juice, lada sulah and mayonis. Siap!

Potato wedges pulak buang kulit ubi kentang dan potong macam epal tu, rebus setengah masak dalam air yang diletak sikit garam. Toskan dan biar sejuk, kemudian gaul dengan tepung gandum, tepung jagung, serbuk kari, sedikit garam dan lada sulah. Kalau ikut resepi asal boleh jer terus goreng tapi I bancuh tepung ayam kentucky untuk salut sekali lagi sebelum goreng.

Untuk kuahnya tu lepas daging siap dimasak dan diangkat, berbakikan air daging tu I letak butter sikit, buh sos cili, sos tomato, sos bbq, black pepper powder, air, gula dan garam. Settle!

Sepanjang proses memasak ni myLove jadi chef, tapi chef tukang tengok dan arah je, bukan tukang masak pun, cet! MyLove kata sedap cuma I still tak puas hati dengan daging tu, ada petua tak macammana nak lembutkan daging, anyone?! Hope lepas ni bila buat lagi hasilnya lebih baik...

Mine...Potong kecik siap2 daging tu sebelum makan, senang laa sikit kan...

6 comments:

Ina said...

sedapnyaaa. dh lama xbuat steak. kiter slalu buat guna daging bbq bli kt baticrom tu je fith. sbb daging tu dh sliced nipis2. tu pn kdg2 liat sket2. xpnh cuba l daging besar2 gini. baca tips dlu tula sama mcm fith buat. kena ketuk n perap lama2. agaknya kena buat lama lagi kot fith br lembut.

Fith said...

Ina,
dulu ina pernah suggest satu sos steak tu kan,blk msia hari tu fith cari tp tak jumpa,huhu.tu yg meraban buat sos sndr.
ooo ina beli yg sliced tu ek,yg utk yakiniku tu ker?tak pernah cuba lg,boleh laa try nanti.
ooo kena perap lama lg ek,ok2,nanti fith try lg.thanks

Ina said...

kalo utk peram sos lea & perrins. kalo utk cicah demi-glazed sos. kt giant ke mydin ke pn ada je jual. rasanya nihon pn ada sbb dok tgk dlm tv rancangan msk2 kdg2 depa guna gak benda ni. cuba2 usha kt supa mana2 jusco ke. tp demi-glazed sos tu kt sini xtau la halal ke tk. kiter guna sliced bbq beef. kt bhgian beef baticrom tu ada. kiter pn xpndai sbb tu guna daging ni je nipis so xdela liat. nk kena tuntut ilmu buat steak jugak la pasni hehe

Fith said...

ooo ok2,nanti fith gi tgk.selalu gak dok usha2 sos steak ni kat msia n nihong tp tak pernah lg jumpa yg halal,huhu...
ooo betul laa,daging utk yakiniku tu.fith selalu gak beli tp buat yakiniku,tak pernah try buat steak lg,takper nanti nak cuba laa.tq ina

Ibtisamfarah said...

pernah dengar org cakap rebus daging dgn biji kurma, senang lembut..tp takpernah wat lagi sbb selalu beli daging bahagian yg paling lembut (tp lupa da istilah ape daging tu..ehehe)

Fith said...

Tinie,
ooo kena rebus ek?hubby ada gak suruh steam/rebus tp fith fikir cam sayang lak buang air daging tu,kan manis kan.tp takper,nanti fith nak try rebus tgk,hehe.tq
daging batang pinang kot?hihi,bukan tau sgt pun istilah2 ni