Thursday, April 16, 2009

メロン パン

メロン パン = meron-pan = roti melon

Roti melon ni kira setaraf laa dengan cucur badak kita, namanya aje ada melon tapi tak buh melon pun dalam tu, apa laa haku merepek ni, hihi...

Still remember my previous entry which I mentioned about my craving towards this meron-pan? I really love meron-pan since ever and it has becomes more serious and obvious when I get pregnant this time. Gila betul, everytime I go to supermarket I will try to find it, but since about 2weeks ago, sadly I could not find the halal ones, may be out of stock, huhu... Long time ago, I wanted to try to make it but when I referred the recipe from my japanese recipes book, dang manyak susah woo, tarak paham the ingredients and the instructions given maa. But actually I found the recipe again in myResepi, of course lah in malay but never cross my mind to click on it and give it a try, cause dalam kepala otak ni dah set "jangan buat, it is so difficult!" :-p And even dah laamaaa tak merasa ni pun, still keras kepala tak mau cuba...

Until yesterday, masa tengah bloghopping tiba2 tengok Dyana-mamaIzzMuqri http://www.thepinkclover.blogspot.com/ punya meron-pan sangat cantik, terus teruja nak cuba. After lunch tadi, I still have about 2hours before Rafiqh taking his evening-nap, so apa lagi kan dua2 beranak sakan mengerjakan meron-pan. Rafiqh tolong menyibuk saja laa...

Oh tak susah pun bahan2-nya, cara2-nya pun mudah saja. Apatah lagi siap ada gambar tunjukkan cara nak buat, alahai kalau banyak alasan lagi tu memang pemalas sungguh laa tu! Hish tak sabar nak tunggu myLove balik, boleh tayang kat dia I dah pandai buat meron-pan. Nanti boleh dengar dia puji, hahaha.

Hasilnya tak berapa cantik, the cookies pecah2 dan lepas bakar macam perang2 sikit that parts, tapi rasanya marvelous, yummylicious!


Rafiqh pun buat roti jugak, sambil ratah choc chips...



Sebelum dibakar...


Selepas dibakar, meron-pan kosong...


Selepas dibakar, meron-pan choc chips...

Bahan2:(10 biji)
***roti
125 ml air
30 gm telur
250 gm tepung roti
25 gm gula
12 gm susu tepung
4 gm garam
25 gm butter
4 gm dry yeast

***cookie
150 gm tepung gandum
45 gm gula halus
4 gm baking powder
30 gm butter
50 gm telur
20 gm chocolate chips

Cara2:
- bahan2 roti dimasukkan dalam breadmaker dan diadun membentuk doh roti
- sementara roti siap diadun, buat cookie pulak. Pukul butter hingga kembang(jadi bentuk cream), masukkan gula, pukul hingga putih
- masukkan telur dan kacau sebati
- ayak tepung dan baking powder ke dalam adunan tadi, kacau hingga membentuk doh(I just pukul je semua2 pakai mesin)
- bahagikan 2, 1bahagian dimasukkan choc chips, 1 lagi kosong
- balut dalam plastic wrap dan simpan dalam fridge sekurang2nya 20minit
- keluarkan doh roti dari breadmaker, tumbuk2 untuk keluarkan angin
- bahagikan kepada 10ketul, rehatkan selama 10-15 minit dengan meletakkan kain lembap di atasnya
- keluarkan cookie dari fridge, bahagikan kepada 10bahagian- 5choc chips 5kosong
- canaikan cookie dan letak di atas roti, celup bahagian cookie ke dalam gula
- biarkan naik 2kali ganda atau lebih, bakar 180darjah celcius selama 10-12minit

Ni link resepinya untuk sesiapa yang nak refer cara2 buat yang lebih detail, cubalah!
http://www.myresipi.com/top/detail/417

5 comments:

Dandelion said...

alamak tgk meron pan terus tingin benda manis2. nasib baik ada oreo ni. pdhal br minum ptg. hehe gemuk ler. 'raya' betul mggu ni. next week kena start puasa gula balik sbb ada check up :P

aisha said...

alamakk fith buat meron pan la...sya pun teringin nk buat lama dh tak kesampaian je lg..hihihi..thanks fith byk kongsi info pasal bb dsb ye kt sini..suka2..

Fith said...

Ina,
sama laa kita,minggu depan ada check up,kena kontrol makan ler,hehe.

Aisha,
try laa buat,tak susah sgt rupanya,dulu fith ingatkn susah.
alaa apa sgt laa info-nya tu,hihi.

p|nKy MaMa said...

uih smgt btol k.fith..trs buat ni..xcantek sgt pon xpe yg penting sdp kan nyum2..lps ni buat lg bg cantek2 lg:D

Fith said...

Dyana,
haha semangat laa sebab macam senang je lepas dah baca.puas hati dapat makan,buat 10biji tapi besar2 jadinya,kalau beli seketul tu dah 100yen,jimat sungguh bila buat sendiri.pasni tak beli dah laa,buat je kalau teringin nak makan,tq!