Tuesday, March 24, 2009

Karipap oh karipap...

Punya laa lama tak buat karipap, hadoi penat sungguh mengulit karipap sepanjang hari ni!
Kalau dulu sebelum preggy ni setakat buat 60biji tu releks je, boleh buat setiap minggu untuk dijual lagi. Tapi hari ni mak aih nak habiskan 60biji tu jenuh bercinta. Dari 10pagi sampai 5petang baru siap, buat-berhenti-sambung balik-berhenti balik, berapa kali pause daa...
Nak uli tak susah pun, timbang2 sukat2 campak je dalam breadmaker, dia yang uli. Tapi nak canai tu yang seksa sebab adunan yang I pakai ni agak keras sikit, sehabis tenaga dok menekan kayu pencanai tu sampai sakit bahu dan keras bahagian bawah perut ni, hish.

Setelah lama tak buat karipap, hari ni buat laa jugak kuih kesukaan myLove ni, teringin jugak nak makan... Selalunya kalau buat karipap I buat banyak2 sekaligus, goreng separuh masak, pack then frozen-kan. Bila2 nak makan, goreng je.
Sekarang Rafiqh pun dah pandai makan, so I kena sediakan bahagian dia jugak, buat karipap tak ada isi, kulit je. Kalau rajin boleh salut dengan gula macam kuih kapal terbang tu, tapi sebab I malas nak bagi dia makan gula banyak2, so buat kosong je, gebu2 sedap laa jugak. Lagipun Rafiqh ni makan sekeping dua je, bakinya mak dia yang makan, hehehe...
karipap belum digoreng



digoreng separuh masak untuk di-frozen

siap untuk dimakan

Bahan2:
450gm tepung gandum
110gm air
100gm mentega
sedikit garam

Cara2:
- Uli semua bahan, canai dan terap bulat2
- isikan inti, kelimkan dan goreng

I tak letak laa yer resepi intinya.

4 comments:

aisha said...

uiskkk manyakk ye karipapp..nk cikit leh??huhuhu...laratt sungguh fith buat byk2 sekali shari suntuk tu..hihi..tp dh siap mesti senang je kan, nk mkn gorengg je terus, masuk mulut..hehehe, tkyah nk buat2 lg..

Fith said...

aah tu laa pasal aisha,kalau ulang2 buat fith lagi laa tak larat,nak buat inti lagi,nak mencanai lagi kan.biasanya 2-3jam dah settle tapi kelmarin jenuh nak habiskan,hehe.

Ina said...

huish mcm nk wat kenduri! haah kan xterpk plak leh frozen. kalau frozen agak2 bape lma leh tahan ek fith. ni salah 1 mknan dlm list ni dh lama tingin nk mkn. bila nk wat nyer ntah. nk pindah sebelah rmh fith la. leh pauuu fith slalu kehkeh xmalu betoi :P

Fith said...

hahaha ada ker nak buat kenduri pulak :-p selalu mmg gitu ler fith buat kuih klau boleh frozen...
klau buat sikit2 rasa penat sebab hubby suka sgt makan ulang2,kdg2 tiap2 hari minta goreng karipap je.dulu kan fith dok meniaga kuih,mmg kerap buat,skrg tak larat dah part kuih2 ni.ina boleh frozenkan cek mek molek,donat n mcm2 lagi ler.klau dok sblh umah,fith hulur kat tingkap je,haha.
slmt buat karipap:d