Hari jumaat buat roti goreng berintikan daging cincang dan peanut butter(Rafiqh punya) untuk minum petang. Doh roti goreng ni pakai resepi buat pau tapi kali ni tambah 1/2biji telur lebihan buat donat hari sebelumnya. Selain tu, kelainan roti goreng kali ni juga ialah masa nak goreng tu salut roti dengan telur dan golek2 dalam serbuk roti, then baru goreng, hasilnya lebih rangup. Tak ingat laa pulak tengok kat blog mana buat roti goreng jenis ni. Inti tu sama ja macam buat inti karipap, pakai serbuk kari cuma tak letak kentang, sebaliknya letak mix vegetables...
Ni resepi doh roti goreng kali ni:
130 ml air suam
1/2 biji telur
250 gm tepung gandum (I campur tepung gandum dengan tepung roti dalam 100gm)
1 sudu teh serbuk penaik
3 1/2 sudu besar gula
1 sudu besar marjerin/shortening
1 sudu kecil yis
Caranya macam biasa, sukat2 campak2 dalam breadmaker, bagi bm yang adun, senang! Bila dah siap jadi doh, bahagikan 12ketul dan kelebek lebih kurang, biarkan 1/2jam sebelum digoreng...
Lastweek beli mee dan fishcake, rasa nak makan mee goreng laa pulak tapi sampai ke sudah tak buat2. So disebabkan semalam paginya tu ada gotong-royong apato, tengahari tu nak cepat punya pasal, masak mee laa paling simple kan. Tapi jenuh fikir punya fikir, tak tau nak masak mee apalah pulak, tekak dah tak rasa nak makan meegoreng, tapi bahan2 yang ada pun terhad sebab memang tak plan nak buat mee berkuah, then saja2 laa buat status kat fb so dapatlah beberapa idea sumbangan kawan2, hehe. Kak Hanny cadang suruh buat mee kungfu, perghh best tu, lama dah tak makan tapi mee kungfu ni banyak pakai telur kan, telur yang ada cuma 2biji saja so cancel. Belek2 myResepi terus decided nak buat mee bandung. Ni kira mee bandung bodoh laa ni sebab tak cukup bahan. Mee bandung ni pun dah lama tak buat...
Bahan untuk kuah:
* bawang merah/besar
* bawang putih
* udang kering
* cili boh
ayam
fishcake
carrot
kobis
sos cili
sos tomato
sos tiram
garam
gula
telur (dipukul)
- bland bahan2 bertanda *
- panaskan periuk dan letak minyak, tumis bahan bland hingga naik bau
- masukkan air dan sos2, masukkan ayam, fishcake dan carrot
- adjust rasa, masukkan kobis dan akhir sekali masukkan telur
Simple sangat kan, kalau ada udang, sotong, daging, sawi, tomato dan sebagainya, mesti lagi mantap!
Monday, April 12, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
sedap nampak roti goreng tu, lama tak mkn.
hehe bodoh2 pun nmpk sedap...
mintak sket... hehe....
murni,
haa bleh laa buat murni,tp klau inti sardin ke,kaya ke,perghhh lagi meleleh,hehe...
Nurul,
haha meh2,klau dekat boleh hulur semangkuk kan...
Post a Comment