Tuesday, May 12, 2009

Apam dan roti

Antara masakan yang dimasak baru2 ni... Mini roti sosej, choc bun dan apam Indon. Minggu lepas ada buat kuih lapis dan kastard jagung, tapi lupa nak ambil gambar.


Selalunya buat roti sosej ni guna sebiji sosej tapi kali ni potong 2, saja buat kecik2 sebab rasa lebih senang dan cepat.

Bahan2:
140 ml air
1/2 biji telur
280 gm tepung roti
28 gm gula
4 gm garam
40 gm mentega
6 gm skim milk
5 gm yis
Cara2:
- campak semua bahan dalam breadmaker, set untuk dibuat doh
- keluarkan doh dan tumbuk2 buang angin, bahagikan 10biji dan biar selama 10minit
- ambil sebiji doh dan buat jadi panjang, lilit sosej dengan doh tadi
- biarkan doh naik 2kali ganda
- sapukan permukaan roti dengan telur yang dicampur sedikit susu segar, taburkan bijan
- bakar dalam oven 180C selama 10-12minit


Choc bun ni dah selalu sangat buat, tak ingat dah mana dapat resepinya... I tambah choc chips untuk kali ni, kalau ada jem choc boleh buh sebagai inti, yummy!
Bahan2:
125 ml air
1/2 biji telur
250 gm tepung roti
50 gm gula
sedikit garam
10 gm serbuk coco
15 gm skim milk
40 gm mentega
5.5. gm yis
Cara2:
- campak semua bahan ke dalam breadmaker dan set untuk dibuat doh
- keluarkan doh dan bahagikan 10, perap 10minit
- bentukkan sesuka hati dan perap hingga naik 2kali ganda
- sapu permukaan roti dengan telur yang dicampur sedikit susu segar
- bakar dalam oven pada suhu 150C selama 10minit dan 170C selama 3minit


Apam versi mini...

Apam versi loyang...

Apam Indon ni resepinya diambil dari myResepi oleh CikPuanMieza.
http://www.myresipi.com/top/detail/2743
Sangat sedap, gebu dan lembut! I buat setengah adunan saja, kurangkan gula sebanyak 30gm, tapi rasanya tetap manis2...

2 comments:

jue said...

chouu,oishi sou~!
dah le mmg lapaq nih..terliuq dibuatnye..hehehe

Fith said...

Jue,
haha kesian tgh lapaq.kalau dtg umah kfith,boleh ler nak jamu,hihi...
lama tak sembang kan,ntah apa citer jue skrg ek.