Bahan2(mee kari):
mee kuning
telur rebus
tauhu
fishcake/fishball - boleh jugak masukkan terus dalam kuah, atau celur dan potong
tauge - dicelur
daun bawang
bawang goreng
Bahan2(kuah):
*bawang besar/merah
*bawang putih
*halia
*serai
*lengkuas
*buah keras
perkakas 4beradik
perkakas 4beradik
cili boh
serbuk kari - bancuh dengan air
ayam
udang
asam keping
santan
garam
gula
kulit tauhu/tauhu kering
minyak - untuk tumis
minyak - untuk tumis
Cara2:
-kisar bahan2 bertanda * hingga halus
-panaskan minyak, tumis bahan2 kisar bersama perkakas 4beradik hingga wangi
-masukkan cili boh, masak sebentar
-masukkan bancuhan kari, masak hingga pecah minyak
-tambahkan air, masukkan ayam dan udang
-masukkan asam keping, santan, garam dan gula
-akhir sekali masukkan kulit tauhu, siap!
No comments:
Post a Comment