I'm a big fan of macha(=green tea), memang tahap gila2 punya suka, mai laa apapun berkaitan macha, semuanya telan, semuanya suka, tak kesahlah macha sebagai minuman sejuk atau panas, ice cream, soft cream, kek atau segala-mala jenis sweets lainnya. Oishiiiii...
Mula2 datang sini dulu ala2 tak berapa reti sangat nak makan, ya laa kan, rasanya subhanallah pahit berdengung tapi lama-kelamaan bila dok try sikit2 jadi suka yang teramat, sampaikan boleh tahap ketagih pun ya jugak. Dalam entry lepas I mentioned pasal nak try buat macha muffins kan, so last wednesday was my first attempt of making macha muffins, tak pernah terfikir pun nak cuba sebab tak pernah jumpa resepinya. Tapi bila dah berlambak2 macha ada kat dalam rumah ni, untuk habiskan kenalah guna kan...
Inilah hasilnya...
yang ditabur choc chips...
yang kosong...
Ni resepinya:
50 gm butter
50 gm gula
1 biji telur
150 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
70 ml susu segar
70 ml air panas
2 sudu besar green tea
Cara nak buat muffin ni sama macam muffins biasa tapi ada sikit yang agak memeningkan. Sebabnya I tak pakai serbuk green tea sebaliknya daun yang kasar2 dan bercampur gandum dll. Masa rendamkan teh tu biji2 gandum menyerap air tu menyebabkan sukatan air berkurang. Kena adjust lebih kurang untuk dapatkan kepekatan adunan yang terbaik, ecceh bunyi macam hapa ja. Kalau pakai serbuk should be no problem kot, boleh ganti air tu dengan freshmilk dan serbuk tu diayak sekali dengan tepung. Hasil dari bancuhan air dan daun macha tu I ambil separuh daun2 tu untuk dimasukkan ke dalam adunan kek, masa makan tu ada rasa berketul2 sikit dan rupanya pun nampak lebih cantik, hehe.
Konon2 untuk tarik perhatian Rafiqh untuk makan, I pun taburkan choc chips kat atasnya, tapi dia tak makan jugak pun. Dia rasa separuh je, mungkin sebab pahit2 manis terus dia tak nak makan dah, siap sua bagi adik ramas2 lagi, haiyaaa habis carpet comot. Pelik laa pulak, selalunya dia telan ja macha, hmmm... Mama laa kena jadi tukang perabih, ces, tapi takpa laa kan, sekarang dah tau nak buat so next time boleh buat jamu orang makan. Komen untuk muffins ni, sedap, lembut dan gebu. Biasanya kalau tengok resepi orang suruh bakar muffin pada suhu 180darjah selama 12-15minit tapi I bakar 10minit ja, untuk dapatkan tekstur kek yang gebu kat dalam...
ni rupa macha yang I guna...
No comments:
Post a Comment