Tuesday, May 18, 2010

Raziqh vs periuk belanga

Though in my previous entry I did mentioned about Raziqh now is able to play alone(read: tak meragam/merap), but still tak boleh challenge Rafiqh lah! Rafiqh dulu at his age was really independent, but this little boy is truly an 'adik', manja! I'm wondering did I myself spoil him anyway?! hmmm, na na I don't think so...

Untuk elakkan dia bergayut kat kaki I ketika I sibuk memasak, I'll give him all these periuk-belanga for him to play. Sikit hari lagi boleh bagi dia main dengan sayur2 pulak.

Quality check, testing 'ketahanan' sudip.
"Okeh mama, sudip 100yen ni bagus!"...


"Masa masak kena kacau macam ni ye puan2..."


"Banyak sangat periuk, taktau nak guna mana satu..."


"Yang ni nak buat apa pulak?!"


"Hmmm makanlah!"


Memasak sambil mengendong anak bukanlah tindakan yang bijak. Either stop cooking or we better put them down and let them crying their lungs out than feel sorry for injuring them. Tapi alangkah lagi baik kalau masa si ibu tengah tunggang-terbalik memasak kat dapur, si bapa willingly take the kids and take care of them, baru laa harmoni rumahtangga kan kan?!

4 comments:

ojasamid said...

kihkih..mmg periuk nih "toy" yg sgt berguna kan? hihi..cuma yg tak tahan tu kalau budak2 nih dok `makan` atau menghisap bontot frypan yg xbrape nk bersih tuh. adoi la..

Heartilyina said...

bestnya dapur lapang. terpk gak nk wat cmni. mebi bila dh psg pagar nnt leh ltk dkt entrance. dapur rmh ni sempit plus rasa xbersih je nk biar bb dok kt situ. lgpn bb suka mengexplore. slalu ltk bb dlm walker. tp dia suka ikut kiter. sakit kaki kena langgar2. dia suka tarik2 mkn apron. huhu xsuka betul kotor kan. kdg2 kiter xsuka sgt bb dok dlm walker sbb dia merayap sesuka hati. g dkt dgn stove yg tgh memasak tu takpun tarik2 brg la. bila dia dh nangis lama n mama pn dh xleh tahan dgr dia nangis mmg back carry la. berjasa betul baby carrier aprica tu. honestly kiter rasa dia lg slamat being back carry. front carry n etc mmg sah2 la xslamat kan. tp lenguh laa huhu. plus mama pn kena moving gently. kalau papa dia blk keje awal slamat la mama hihi.

Fith said...

Kak oja,
yer betul,mmg periuk2 ni toys yg sgt diorg minat kan,pelik sungguh.agaknya sbb tgk kita memasak kot,haha.tp mmg tak suka tgk diorg makan part yg tak brp bersih tu kan,huhu

Fith said...

Ina,
fith pun dah tak letak raziqh dlm walker,dia takmau duk dah,huhu.dia suka merayap kat dapur tu tp part tarik2 baju tu pun penat gak,takut langgar dia time buat kerja,tu yg punggah periuk2 bg kat dia,hehe.
aah back carrying kira ok lagi dari dukung kan,tp mmg lenguh gila laa.fith skrg pun tak bc dah,tak larat dah,selalu cari benda bg dia ralit main.
kena request papa ihsan blk awal selalu laa yer,hihi