Wednesday, May 5, 2010

Raziqh Takeshi @ 9months old

Dah 9bulan dah baby mama, rasa macam tak percaya, tengok orangnya alahai kecik cinonet saja, macam tak padan dengan umur! Walau apa sekalipun, all praise to Allah for giving us a healthy, smart, lovely and adorable kid like him, alhamdulillah...

Raziqh turned 9months old 5 days ago, his weight is 8.1kg, unfortunately ketinggian tak sempat2 nak ukur lagi...

Gigi dah ada 6batang - 4 kat atas, 2 kat bawah. Nampak macam gigi atas dia tu ala2 serupa Rafiqh punya gigi masa kecik2 dulu jugak -> besaq dan renggang. Well, tengok sikit hari lagi, betul ka tak telahan mak dia ni...

Makin hari makin lincah dan nakal, he knows how to sakat mama, if he cries for me and I buat derk bolayan(sometimes I busy buat kerja so tak boleh stop, sometimes I just suka2 nak usik dia), he will comes, climbs on me and purposely bites me, uuuccchhh, itai yo!(=sakit tau!). Dia boleh selamba ja tersengih2 bila tengok mak dia menjerit. Kalau tengok mama baring, he'll try to 'attack' me, cepat2 datang dekat dan buat gaya nak kiss, open his mouth widely but instead of kissing he actually trying to bite me though, waduhhh ini budak, dan selalunya I'll ended up terpaksa berkuntau dengan 2boys, another 1 will straightly comes tinggalkan segala kerjanya everytimes he sees his little brother 'melawak' dengan mak depa, konon datang nak tumpang main tapi hakikatnya depa buli mak depa, kena lawan sungguh2 untuk memboloskan diri, aisehhh harap2 lepas ni dapat baby girl laa pulak, boleh train jadikan sailormoon, buat geng lawan ultramen ni, muehehe...

Kalau dia dah pandai buli mama, sah2 laa dia pun dah pandai buli Rafiqh. Kebelakangan ni dia suka belasah Rafiqh, tarik2 rambut Rafiqh dan sepuk Rafiqh berdas2, especially time Rafiqh nangis kena marah, sambil gelak2 dia boleh pi tempeleng abangnya, haha lawak betul, nasib laa Rafiqh ni jenis tak membalas, kalau tak, dah jadi pesta lepuk-melepuk ler, hang lepuk aku, aku lepuk hang, last2 dua2 mama pelangkung, hahaha...

Sejak 3minggu lepas Raziqh dah mula makan 2kali sehari - tengahari dan petang. Tak lama lagi dah boleh bagi makan 3kali, which makanan berat untuk tengahari dan malam, petang tu ganti dengan oyatsu(=snack). Alhamdulillah, he eats everythings, tak banyak songeh, just like Rafiqh. In fact, semua benda dia 'minta' nak makan, sorry dear, tunggu lagi 3bulan ja lagi ok, right after you reach 1year, I'll give you anything! Nak bagi makan tu takdak masalah tapi nak suap bagi makan tu subhanallah seksa laa weiii, tak duk senyap seminit pun! Buh dalam walker pun tak jalan, buh dalam baby bumbo sofa pun dia keluar, last2 kena suap dia sambil dia main, hadoiii jenuh! Keinginan nak makan dengan nak main tu sama banyak, tapi mujur jugak dia makan laju so usually within 5minutes dah settle!

Masih lagi belum bermasalah dengan stranger anxiety, dia boleh didukung oleh sesiapa jugak. I ingat lagi Rafiqh dulu umur 6bulan dah taknak kat strangers tapi Raziqh releks ja. Siap boleh gelak2, lompat2 dan geleng2 tanda seronok sangat bila ada orang dukung dia. Bagus laa kan, senang mama nak pass dia kat sesiapa bila2 pun, hehe...

Banyak lagi nak cerita pasal dia, tapi nanti2 laa yer. Ada banyak gambar2 terbaru 2R jugak nak di-upload...

4 comments:

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

cptnyeee mase blalu! awwww so scheweetttt laaaaa :D xsbr nk tgu adam bsr jgk! ngeee :D

Fith said...

Faeeza,
sabar2,nanti adam besar,rindu pulak pada dia masa baby,hehe.
tp mmg cepat tul masa berlalu.raziqh skrg dah mcm big boy dah...

Heartilyina said...

teringat time fith preggy dlu kiter semua slalu sebut2 fith kena buli dgn 2r. hihi skrg ni mmg itula yg terjadi ek. wah byk dh gigi raziqh. xpe fith gigi renggang sng nk gosok gigi. gigi dia xcpt rosak sbb mknan xtersekat hihi :D

Fith said...

ina,
itu laa,skrg mmg dah kena dah.asyik kena wrestling je skrg ni,hehe.
haha org selalu ckp gitu,rafiqh dulu gigi mmg renggang tp makin besar gigi dia rapat blk,raziqh ni taktau laa.aah cepat tul budak2 ni tumbuh gigi,org tua kata gigi tumbuh awal nanti lmbt jln,hehe...