Tuesday, May 18, 2010

Of solid foods

Dah hampir 2bulan Raziqh mula makan solid foods, alhamdulillah so far so good!

Menu harian dah divariasikan, make a combination of 2~4 types fruits or/and veges, mix together with rice and raisin/prune/date, then blend. Till now he still prefer blended foods, if I give him mashed foods, it's gonna take time for him to finish his meals. Oh I really hate doing something that really time consuming, as I have nothing else to do, huh! So lagi baik blend ja semua2, cepat dan senang, dia pun taklah terkemut2 nak makan kan. Just wait until he is ready enough for mashed foods, then only I'll switch to it. Seingat I, Rafiqh dulu at around 10months old, dia mula menunjukkan reaksi ala2 'segan' nak terima blended foods, so I took it as a sign to turn to something new...

Sejak minggu lepas Raziqh mula makan 4kali sehari, perghhh hebat! Pagi2 dah tergedik2 nak breakfast, tengok onichan makan, dia pun mula laa buat bising suara minta nak makan, dia pandai sebut "mamam" which refer to "momma, I want my foods!", hihi. Breakfast dia simple saja, bagi sekeping biskut yang direndam air, enough! Then preparation foods for lunch, I'll cook/prepare his foods in quite a big amount, agak2 untuk 2kali makan. Satu bahagian buh dalam mangkuk, lagi satu buh dalam tupperware dan disimpan dalam fridge. Petang nanti before mandi malam, keluarkan dan rendam sekejap untuk buang sejuk, then suapkan sebagai dinner. Selalunya memang buat banyak2 cause ada 1 mulut lagi nak makan, sapa lagi kalau bukan si Rafiqh baby tua ni, dia pun sibuk nak menge-test foods adik, nanti dia cakap "ermmm oishine!(sedap kan!)"...

Raziqh ni disebabkan dia selalu tunjukkan symptom 'kelaparan' macam orang tak puas makan, mak dia pun buh laa nasi even dalam fruits puree dia sekalipun, hohoho. Makanya setiap hari menu dia WAJIB ada nasi(memanglah anak ayah ni). Demi merangsang minda dan membina tubuh agar sihat, wajib jugak buh sebiji kurma atau sebiji prune atau 14biji kismis, manis2 rasa makanannya...

Starting this week baru nak bagi dia cuba makan ikan dan ayam. Makin sedap laa makanan adik ye nanti! Makan banyak2 tau, jadi macam onichan, semua dia balun! As mother, seronok tengok both 2R makan, memang agak mudah nak sediakan foods depa. Taktau laa depa ni ikut sapa, kalau I dan myLove masa kecik2 dulu jenis picky eaters jugaklah. Bila makin besar baru pandai nak makan macam2 jenis foods, tapi ayah depa ni still memilih, mujur budak2 ni ok, hehe. Sekarang bila dah jadi mak baru tau kenapa dulu2 selalu dengar ibu2 mengeluh anak taknak makan, susah hati woo tengok anak memilih makan, so sekarang agak lega cause tak perlu berhadapan problem tu lagi, harap2nya 2R maintain dengan perangai sekaranglah...


Apple+banana+rice+dates...

Banana+potato+carrot+rice+raisins...

4 comments:

zura said...

huhuhuhu.., aisy pun zura baru stat bagi makan.., ikutkan nak bg lambat lagi fith..!! tp dia selalu menangis cam kelaparan.., sekali tu try laa suakan bubur nasi kosong.., terus licin dia ngap.., tekezut gak.., tak de nya jelir2 lidah ke ape.., masuk hilang.., masuk hilang..! tu yang terus je bagi dia makan.., tp nie baru bg dia rice, carrot, avocado, potato.., lain2 tak try lagi..!!

so far adik mmg senang kasi mkn.., cuma abg je banyak citer cikit.., payah nak makan..! kalau makan pun nak cam spagethi, macaroni, kalau nasi tu payah cikit..! tu la badan keding jeee.., aiee.., mcm2 kan..!!

Fith said...

zura,
wah2 abg amsyar selera mat saleh,mommy waktu pregnant dulu byk mkn western ek?hehe.takpe zura,as long as dia still nak mkn,kira ok laa tu,cuma penat sket nak melayan selera dia kan.rafiqh ni kuat mkn tp keding jugak,haa camner tuh?

aisy pun berselera ye mkn,bagus betul,terhibur hati tgk diorg ni mkn kan.dah dia nak mkn,kasi je zura,hihi...

Heartilyina said...

br terpk2 nk wat entry mntak mommies share resepi solid hihi. boleh la amik resepi2 fith ni plak. nk varietykan lagi porridge ihsan. tq for sharing fith ;)

Fith said...

ina,
haha belasah ja buh apa2 pun,janji agak2 rasa dia sedap,hehe.fith pun selalu main tibai ja campur2,kdg2 sampai takdak idea nak sediakan foods diorg ni kan?