Wednesday, May 19, 2010

Masak dan makan

Takdak idea nak buh tajuk entry apa, bantai ja laa, dah penat2 masak mesti laa kena makan kan...

3 gambar pertama tu sebenarnya nak update dalam entry lain, buat minggu lepas tapi sebab myR masih tak boleh nak diakses, masukkan sekali laa kat sini. Nanti2 bila dah boleh refer resepinya, tulis sekali lagi. Lepas2 ni resepi2 yang dicuba semua nak disalin semula ke blog ni, copy and paste terus, takmau main link-kan saja, so that next time bila nak masak dan myR buat hal pun tak laa geram sangat kan?!

roti sosej versi ala pizza...


roti sosej versi gulung...


chocolate cake banana mousse(benornya tak ingat dah hapa namanya, haha taram ja laa). Sedap kek ni, walaupun ganache yang I buat tu tak cukup pekat tapi sedap jugaklah.


Gambar2 kat bawah ni masakan semalam...

dalam dulang ni 1 adunan karipap, campur dengan yang buat pada hari isnin maknanya ada 3dulang, tuh dia aih, boleh tahan 2 minggu laa kot...


ni tofu beli semalam sebelum pi ambil Rafiqh dari nursery. 1st time nak try 'jenama' ni, selalunya I ada jenama tertentu kalau nak beli tofu untuk buat tau fu fa ni, kalau beli sembarangan selalu tak sedap. Yang ni pun best jugak, 4pack tu 100yen saja, murah lagi dari yang biasa dok beli tu, lain kali bolehlah nak angkut banyak2, hehe.


ni cucur ikan bilis buh tofu, ermmm rasa biasa ja, takdak kelainan pun, cuma jadi padat dan lembut sikit ja kot. Sama ja macam buat donat pakai tofu, bukan ada beza sangat pun rasanya dari donat biasa kan... Saja ja nak try sebab selalu dok tengok orang jepun ni dalam masakan depa buh tofu, contoh macam burger ka meat ball ka, haa sekarang dah try dah tau laa rasanya macammana...


ni pulak untuk dinner, masak simple saja. Buat chicken katsu dengan sos cili madu, gabung dengan coleslow, yummy!

3 comments:

p|nKy MaMa said...

uishh cedappnya tgk chocolate cake tu..mousse dia yg xthn tu huhu..nk wat jgk lah nnt hehe;p

Heartilyina said...

wah mencabarnya tgk byk2 pics mknan bila dh ptg2 nk dkt bukak poser ni. kalau tgk gmbr org g psr mlm cnfirm dh nangis dh ni hihi. fith sedapnyaa tgk kek tu! penah buat skali masa bday hubby 3 thn lps kot. sedap kan. tp punyaa la lama n penat nk siapkan sbb xmahir buat kek hihi.

Fith said...

Dyana,
kakfith pun hantu mousse,gila2 punya suka,haha.buat2!bg izz mkn,hehe

Ina,
haa penat gak laa kan,sbb nak kena buat kek dulu,tunggu sejuk pastu nak potong tu perghhh takut tul senget.mousse tu pun satu hal,dgn ganache lg,wah2 bukan senang nak mkn,haha.
aduhhh bahaya tul,time2 nak berbuka tgk foods ni rasa mcm semua2 nak makan,hehe,sabar2!rajin tul ina puasa...