Friday, May 14, 2010

Belajar makan sendiri...

Dah agak lama berbulan2 jugaklah Rafiqh tak makan sendiri masa lunch dan dinner. Time makan makanan berat I yang akan suapkan, dia pulak jenis yang tak kesah disuap so senang laa kerja mak dia kan - tak bersepah dan cepat siap. Nak2 pulak pengacau kecik sorang ni dah makin ligat, kalau Rafiqh makan sendiri jawabnya belum sempat suap lagi dah habis foods tu kena serang. Tara sekarang ni makan kuih/biskut/kek/snack etc2 yang duk dalam tangan Rafiqh tu pun selalu dia rembat rampas dari Rafiqh, ni kan pulak yang duk dalam pinggan, kesian tengok Rafiqh dok kerja bawa lari angkut sana sini makanan dia, hohoho...

Tapi dek kerana insyaAllah bermula minggu depan Rafiqh dah nak mula pi sekolah, nak tak nak terpaksa laa kena ajar dia menyuap makanan sendiri kan, sat lagi kebuloq pulak anak haku kat sekolah, haha. Untuk elakkan Raziqh mengganggu-gugat ketenteraman Rafiqh nak menyantap, buh laa Rafiqh kat meja makan tinggi insteads of duduk atas kerusi kenit dia tu ja. Dah lama tak menyuap nasi sendiri, mama ingatkan onichan dah tak reti laa, rupa2nya pandai pun, *clap2* erai ne onichan, dekita ne!!!

Baca doa, sepanjang2 makan tu entah berapa kali baca doa pun taktau laa... Sat2 bismillah, sat2 allahummabariklana~, sat2 itadakimasu, ulang puluh2 kali sampai laa habis makan, ish3 sapa laa ajaq...



Penggunaan sudu dan garfu dah lulus dah, sekarang nak kena train pakai hashi(=chopstik) pulak, dekiru ka na?(=boleh ke?), hehe. Gambatte ne onichan!

9 comments:

Mysara said...

Clap3 for rafiqh! Ryn pandai mkn sendiri tp sepahnyer satu meja mkn...lauk pauk dlm mangkuk sume abis dicampur2 kan dek dia.mmg pantang leka.besnyer dia nk gi sekolah yer

Fith said...

My,
haha campur2 lauk?pandai eh,ber-eksperimen,hadoiii laa...
rafiqh ni yg kita dah gaulkan dia boleh laa mkn,nanti pi sekolah jepun kan style mkn dlm bowl tu,taktau laa camne gayanya,hehe

ojasamid said...

rafiqh eraiiii. hehehe. rsnya budak2 ni kalau bg makan sendiri mmg pandai, tp mak nye lah yg harahara tgk kadar penyepahan yg berlaku. ahaks. nak2 bila si adik dh pandai manjat meja, raanya dah takde lg zon selamat utk si abang makan dgn aman. hohohoho..ganbarimashoi! :D

rafiqh dh nk masuk sekolah ke fith? pre-school ke tu? ke youchien biasa?

Fith said...

kak oja,
aduhhhh kalau adik dah pandai panjat kerusi,mmg tak dapek nak nolong dah laa kan,hahaha.

hantar ichiji(sebulan max 12kali/hari je) houikuen tu ja kak oja.baru nak test2,tu pun taktau laa camna lagi,hihi

Heartilyina said...

ohhh dh nk msk skolah ye oniichan. nnt makin pandai laa ni bila dh g skolah :D comel gmbr tgh tadah tgn baca doa tu. mcm tadah hujan pun ye jugak hihi

Fith said...

Ina,
sekolah main2,bukan pi belajar pun,hehe.
haha tadah hujan?adoiiii

afu-chan said...

お兄ちゃんいい子だね!

clear ja mkn x dak sepah2. bagusnya ibu yg mendidik ;)

p|nKy MaMa said...

pandainyaa onichan mkn sendiri,xtumpah pn..comey ja dia tadah tgn baca doa..
wah2 nk p skolah dh onichan,nnt pera2 la nihongo dia..gambattene onichan!!!

Fith said...

afzan,
haha,tgk masa jugak.kdg2 tumpah jugak,tp dia control tak bg tumpah.kdg2 dia kutip blk sisa2 tu makan,haha...

dyana,
hantar sekolah main2 ja,tuh laa,nak bg dia bleh ckp nihonggo.bg berkawan lbh sket,penat tgk dia meligat kat rumah,hehehe