Friday, May 7, 2010

Parenting

"Parenting is a process of promoting and supporting the physical, emotional, social and intellectual development of a child from infancy to adulthood. Parenting refers to the activity of raising a child rather than the biological relationship..." (definition from wiki)

I always believe that parenting is all about trial and error !

Dari seremeh2 perkara seperti salin diaper baby sehinggalah kepada sesusah2 perkara seperti handling their big emotions ie. tantrums and so on, semuanya memerlukan kita untuk 'belajar' dan 'mengenali' anak2 terlebih dahulu. Each child is unique, meskipun mereka lahir dari benih ibu dan bapa yang sama, membesar dalam persekitaran yang sama, but still they will grow up with different personality. What might work for one, may not for another. Nobody knows better than us(their parent), on how to best handle our child, but surely most of the times we have to try several solutions before finding the right one. As there is no shortcut in parenting, it involves lots and lots of hard work, full of ups and downs...

Therefore for me, the very 1st step in parenting is to 'study' and 'understand' our kids. Dengan mengenali personaliti setiap anak2 tu insyaAllah akan banyak membantu untuk kita lebih mudah nak 'tackle' mereka... Sebab tu lah kita tak boleh nak rely on certain methods saja bila nak solve problem atau nak didik anak. Kita boleh tanya orang, rujuk teori2 pakar, baca pengalaman orang lain, yada2, untuk dijadikan panduan atau guidelines tapi kita tak boleh laa dengan sekali cuba saja terus harap ianya berjaya kan. Bear in our mind that if only we're lucky enough, we don't have to struggle lots to handle this and that situations, that's it!

Dalam dunia ni, tak ada kaedah parenting tertentu yang selayaknya dilabel betul atau salah, selagimana niat dan caranya baik, biarpun berbeza pendekatannya antara satu sama yang lain, perlu difahami bahawa masing2 punya cara yang tersendiri(ecceh macam lirik lagu KRU pulak, hakhak). Tapi kalau kita tersilap langkah, maka akan spoil laa anak kita tu. Dari sebelum jadi mak lagi, I selalu dengar orang kata kunci utama dalam parenting ni tak lain tak bukan ialah SABAR. Bila dah jadi mak baru I tahu betapa pentingnya sifat SABAR tu, if only SABAR tu ada dijual kat mana2, dah laaamaaa dah I beli, beli banyak2 siap boleh buat stok lagi, hahaha.

Oh why out of sudden I menulis benda ni kan, sebenarnya lately ramai pulak kawan2 yang ada anak yang tengah membesar(umur 1tahun++) mengadu dan mengeluh pasal kerenah anak2, especially yang melibatkan tantrums, picky eater, etc etc. Bagi I laa kan, anak2 ni masa baby sekitar usia 0-12months, senang ja nak handle, jaga makan pakai dia, kesihatan dia, cukup tidur dan sebagainya, settle! But once dah cecah 1++, makin mencabar laa kerja kita. It's definitely okey to get mad, it's okey to feel stress, it's okey to mengeluh(in a good way) or whatsoever, after all kita bukan angle pun kan, and being a parent bukanlah tugas yang mudah...

Enjoy motherhood and happy parenting!!!

2 comments:

Heartilyina said...

saya setuju! fith dh merasa menjaga bb n toddler. pastilah kesabaran fith pn dh advanced. kiter kdg2 dok pk cpt la ihsan bsr sng sket. bila baca ayat2 fith ni alamak... mcm lg mencabar plak hihi aduhai. tp yelakan skrg susah lain tp sng kt lain. nnt dh bsr sket susah n sng kt lain plak. papepun enjoy! :D

Fith said...

ina,
betul2,masa diorg baby kita byk penat fizikal,tp bila dah besar kita penat mental plus fizikal,haha,mencabar tu tp takpa ni laa asam garam ibubapa kan,hohoho