Wednesday, May 26, 2010

Khasiat kelapa muda

Tadi terbaca blog Kak Hanny, katanya terjumpa buah manggis dan buah kelapa muda dijual kat supermarket di tempatnya(di Moji, sekitar 1jam perjalanan dengan kereta dari sini). Buah manggis selalu jugaklah nampak dijual kat sini, tapi buah kelapa muda, nalla, tak pernah!

Manggis selalunya dijual dengan harga 100yen sebiji(RM3++), tak pernah teringin pun nak beli, mula2 nampak dulu teruja jugaklah, "eh2, manggis la!" *sambil buat muka terkejut, bangga benornya sebab dulu ingat ia diimport dari Malaysia tapi sekali tengok kat label from Thai maa, terus sentot, huh!*. La ni kalau nampak pun takat jeling2 ja laa, tak pi belek pun. I sejak dulu lagi tak suka manggis, adik-beradik yang lain semua hantu manggis, sebab leceh laa nak kupas, nanti bergetah2 tangan, tapi kalau abah/mak yang kupaskan dan hidang dalam pinggan, ceq telan ja, ehek *cet, mengada!*. Dan lagi, kalau buat sambal belacan buh manggis walla terangkat 14tingkat!

Kelapa muda pulak memang my favourite, love it to the max! Kalau balik rumah abah mak, almost every weekends mesti dapat minum air kelapa muda. Abah akan pi kedai mamak beli berbiji2 dan balik rumah abah kupaskan, salah seorang dari kami wajib kena tolong, pi kikis isi buah kelapa, ambil air tu tapis dan isi gula. Sedap!!! Abah mak selalu kata air kelapa muda ni banyak khasiatnya especially dalam merawat racun dalam badan dan menjadi penawar pelbagai jenis penyakit...

Memanglah kita tak makan racun(bodoh hapa nak makan racun) tapi sumber pemakanan kita hari ni mendedahkan kita pada racun. Sayur2 dan buah2 yang kita makan tu kebanyakan pokok2nya diracun, kadang2 kita cuai tak basuh elok2, kita termakan jugak kan? Tu pun kalau kita tukang masak laa, orang zaman sekarang ni lagi suka 'masak' kat kedai ja, lagi ler tak boleh percaya! Haa di sini laa air kelapa muda berfungsi.

Selain sebagai penawar racun, air kelapa muda jugak boleh:-
- merawat alergi dan gatal2
- membunuh virus(influenza, hepatitis C, SARS, AIDS), bakteria(yang menyebabkan ulcers, throat infections, urinary tract infections, gum disease and cavities, pneumonia, gonorrhea), fungus dan yis
- memberi tenaga dan menyegarkan badan
- memperbaiki sistem penghadaman dan membantu penyerapan nutrisi lainnya
- merawat luka dengan mempercepatkan proses membaiki tisu
- supports and aids immune system function
- merawat masalah cacing pada anak2 kecil
- menghilangkan jerawat
- mencegah uban
- menghindari kedutan

Banyaklah lagi, tak tersenarai!

Bila baca entry pasal kelapa muda ada dijual kat nihong, terus teringin nak makan, hish nak kena cari ni, kot2 laa ada jugak juai kat sini kan. Boleh buat jelly, boleh buat ice-blended, perghhh masyukkk sungguh time panas2 ni pekena ayaq nyoq!

11 comments:

mysara said...

mai jugak hantu kelapa muda..suka air dia,isi dia.kat msia ni byk org jual air kelapa muda ...rm2.50 sebungkus..terasa gak mahal.tp kalau nk murah,beli je kelapa muda kat pasar,kupas sendiri...hehehe..uish, teringin la pulak nk minum kelapa muda..heheh..

Fith said...

my,
klau beli kat pasar mlm rasa mcm cair dah kan,tp klau minum kat kedai,sedap!nak kupas tu yg malas tu,hehe...
org dlm pantang bleh ek minum air kelapa?haha...

IDA said...

kat jusco kdg2 ada jual fith.kat kedai thai pun selalu ada :-)

Heartilyina said...

1st time dgr org buat smbal blacan buh manggis. ada ek. slalu dgr buah yg masam2 or durian je hihi. blk mesia leh la cuba. kiter pn hantu air kelapa! dlu b4 kawin kulit sensitive sgt. so asyik la g facial. beautician kiter tu kata suh minum air kelapa byk2. xyah dok bli apa2 supplement cuci darah yg lain ke apa ke sbb mahal. air kelapa sedap n murah!

::NaS:: said...

majide ada jual manggis kat sini?tak penah nampak pulak.ii na dpt makan manggis tambah2 lagi sekali balun tu seguni terus.hehe..feveret nas tu manggis.tp terbalik la dgn kak fith,nas langsung tak suka air kelapa.rasa mcm pening bila minum

Fith said...

Ida,
aduhhh ida,sini kampung,takdak aih kedai thai,apatah lagi jusco,hehehe.

Ina,
laa tak pernah tau ker?haha,kampung fith mkn sambal belacan buh manggis,sedap!try laa nanti,hihi...
aah ina,bagus air kelapa boleh cuci darah.fith klau blk mesti minum byk2,cover setahun punya bahagian,hahaha,tak senonoh

Fith said...

Nas,
ada2,kat trial selalu kakfith nampak.tak jual byk2 dlm 1raga gitu ja,klau tgk kat blog kak hanny,haa lbh kurang byk tu ja.
haha melampau aih seguni.tp mmg betul pun,tgk adik-beradik kakfith mkn,rasa nk pengsan,haha.
uish ayaq nyoq sedap wooo

mysara said...

fith;
taktau la bleh ke tak..tp masa 2weeks lps bersalin,ada gak sedut sket2.mak mai tak bg sbb dia kata nnti segala ubat,jamu xjalan khasiatnyer.. betul ke?

Fith said...

my,
ada gak dgr gitu.ada plak kata nanti kembang urat,mudah masuk angin.ntah laa,tak sure pun,hehe

hanny said...

hehe..akak dah minum dan makankan kelapa muda untuk Fith. Sedap!!!

Fith said...

kak hanny,
eiiii bestnya...klau dekat,fith dah terjah dah supa tu,huhu