Saturday, March 14, 2009

What to buy???

Alhamdulillah we have sailed our first 20weeks safely, another 20weeks to go, gambatte mama, gambatte baby!!! Ermmm, I could say everything is just fine except for the morning sickness part, huhu, until this moment I still feel nausea and sometimes vomiting especially at night...

Time really flies, so fast that I could not really catch up with this pregnancy, feeling like I don't have a good chance to enjoy every moment with the baby in me... Tuptap2 dah habis seminggu. We have about another 14weeks left before we off going back to Malaysia, so I do think that it's the right time for me to make the preparation, at least make a list of everything I need to do, I need to buy and yada2, just like what I used to do before... So now I'm thinking of things that I might need once this baby is born...

1. baby cot - Rafiqh has no baby cot. Since he was born, he is co-sleeping with us. Even though at that time someone offered used-baby cot for us but I said no cause I don't know where should I put it(rumah sekangkang kera laa katakan)... But now, I do think it is so important, at least for the baby's safety, right?!

2. sling - I bought a baby carrier right after my confinement period. Then, I got a baby sling and personally I think sling is much better than baby carrier, easy to wear the baby and comfortable... Tapi sling I tu tak cukup lebar laa pulak, setakat baby nak duduk boleh laa, kalau nak baringkan untuk tidur memang tak muat, I have to support by using one of my hand, I want both of my hands to be free. Mean I need to buy the new one laa, huhu...

3. nursing cover- I don't have any yet. All this while, I use shawl to cover my boobs. Nursing cover in Japan is quite expensive even for the simple one, hek, nyesal tak beli awal2 kat Malaysia...

Note: guys, I need help, ada sesiapa tahu tak kat mana boleh beli baby sling dan nursing cover kat Japan/Malaysia, kalau boleh beli through web lagi senang, please let me know ok, yoroshiku, thanks...
I dah survey kat yahoo shopping, rakuten dan amazon(ada ker web lain?), so far paling murah I jumpa yahoo shopping:
Baby sling- http://store.shopping.yahoo.co.jp/soukai/4969220390826.html
Nursing cover- http://store.shopping.yahoo.co.jp/baby-woo/010.html
** bawah ni gambar sling yang I ada, so kalau boleh nak cari jenis ring jugak sebab I tak reti pakai babywearing jenis lain.
4. buaiyan - We bought it already. At first we think we don't need the cot anymore since we have this buaiyan, but I think it's not safe enough cause I would leave the baby alone when I wish to go to toilet and etc. Kang tak pasal2 ada yang tergolek sebab boleh bayangkan akan ada pengasuh tak bergaji nanti...

5. car-seat - Undang2 jalanraya kat Jepun ni budak2 kena duduk atas car-seat hingga berusia 6tahun. We have a car-seat for 0-4years old, so we have to buy another one for Rafiqh in next 2years, then I think why don't we just buy a new one for Rafiqh, while Rafiqh's we give to his bro/sis. Jimat laa sikit kan...

Itu saja laa kot barang2 yang besar... Kecil2 macam baju dll tu dah tak banyak nak kena beli. Banyak baju2 yang orang bagi dulu tak digunakan lagi. Newborn sangat cepat membesar so most of his clothes elok2 lagi, kalau pun nak beli setakat 4-5barang je kot.

Yang tak perlu beli:
- baby napkin
- barut
- shortsleeves rompers
- overall
- shortsleeve shirts + short pants
- booties and mittens
- cap (unless the baby is girl)
- swaddling blankets
- handkerchiefs
- feeding bottle
- diaper bag
- stroller
- car seat
- basket (for dirty clothes)

Yang perlu beli:
- set tilam (Rafiqh punya ada kat sini, so beli satu lagi untuk tinggalkan kat Malaysia)
- sleeveless rompers
- shortsleeve shirts + long pants
- blanket
- towel
- minyak zaitun
- minyak telon
- diapers
- baby wipes
- socks
- drawer

For mama:
- nursing pad
- maternity pad
- multivitamin
- milk
- barut

Masa Rafiqh dulu I ada beli confinement set(Leesa Formula), I think jamu2 ni tak perlu laa, dah laa mahal, hish! I fully breastfeed Rafiqh so makan jamu pun lepas 2weeks bersalin, makan pulak sebiji je(ikut arahan kena makan 2) sehari, sejenis sekali makan(ada beberapa jenis sepatutnya makan sekali harung), I makan macam tu sebab tak nak jamu2 ni effect breastmilk dan baby jugak, so punya laa lambat nak habis. Pregnant kali ni I nak makan jamu kampung pulak, sejenis je, senang! Leesa formula ni dah bagi barut lengkap dengan ubat sapu, tapi I kan bersalin c-sect, bidan2 tak galakkan pakai awal sangat. Lepas balik sini I pakai beberapa kali je, barut tu labuh sampai tutup pinggul, kalau duduk atas kerusi no problem laa tapi kalau bersila memang tak boleh, tu pasal tak pakai2 dah. I pakai corset dengan ubat sapu yang diberi... Untuk kali ni pun I nak beli corset je laa, senang nak pakai...

Wah, jimat banyak laa nampak gayanya. Setakat ni I belum beli apa2 barang maternity pun lagi, semuanya pakai yang lama. Baju2 pun dah banyak ada so rasa tak perlu nak shopping lagi. Nanti balik Malaysia banyak lagi nak kena sediakan, baju untuk majlis akad nikah, majlis kahwin, majlis sambut menantu, uish semua tak settle lagi(macam haku pulak nak kahwin, haha)...

Ada apa2 lagi ke yang tak masuk list??? What else...

2 comments:

Dandelion said...

kiter pn smlm dok wat list. penat pikir apa lg nk bli. tp tup2 secoet tu je jugak even dh cmpur mama n bb nyer brg. mmgler gitu dh sbb brg sblm ni pn xsempat lg pakai hahaha. kali ni kiter aim segala benda yg xberapa penting yg menjadi idaman kalbu sejak 1st pregnancy lg. mama yg lebih22 kehkeh :P sblm ni 1st time mmg terasa la kan byk benda nk kena bli. kali ni xla terasa pun so leh la bli yg xpenting sgt tu. ini pun dh terbeli 1 benda mahal yg sepatutnya kena tggu bb lahir br beli haha. haih apa nk jd la. nursing cover tu dlu ada 1 web ni jual. nnt kalau terjmpa semula kiter bg link dia kt ym kay :)

Fith said...

ina,share laa barang2 yang ina beli@nak beli,hehe.fith nak buat reference,hahaha...
memang pun kali ni rasa sikit je,tapi bagus jugak sebab kali ni fith dengan rela hati nak pakai duit sendiri sebab kesian hubby banyak habis duit tang lain dah,haha,jimat2.