Monday, March 23, 2009

...My 2nd Pregnancy...

People always say that each pregnancy is different, they are unique in their own way, yes exactly! Comparing the 1st pregnancy with the others has nothing to do with membeza2kan anak ye,cause I still feel the excitement, the joy and the happiness is just same like when I was pregnant with Rafiqh. This comparison is just for suka2, an intresting topic to talk about and bila dok fikir2 tu it make me recall my previous experience back, how sweet...

As for this 21weeks of pregnancy, all I can say is this pregnancy is more challenging. But I have no right to complain this and that, cause nobody knows what will happen at the end of this pregnancy, who knows Allah nak bagi mudah dekat2 bersalin nanti kan, or maybe after the baby is born... Redha saja laa...

...1st trimester...
I knew that I'm pregnant again just few weeks before Rafiqh's 1st birthday. Though we didn't expected to conceive again that soon, but still we are so happy... Honestly, despite of being happy, my feeling was kucar-kacir, bercampur-aduk, I was worrying too much about my condition. I had just gone through an operation, I was so afraid if I have to face it again. If that happen, I might have only 1 or 2 chances left to get pregnant again... Alhamdulillah, I could overcame that dilemma easily without taking too much time. Thinking positively make me realized that nothing in this world is possible without izin Allah, I should rely everything on Allah and believe whatever happen is under His control, He surely has a better plan for me... Jangan berputus asa dengan rahmat dan kasih sayang Allah, bersangka baiklah dengan takdir-Nya, somehow I rasa lebih tenang dan sehingga ke saat ni tak ada apa2 lagi yang buat I risau...
Morning sickness started at around week 10 and I still suffering it until now. Walaupun dah tak teruk macam awal2 dulu tapi tetap terasa "penat" sebab terpaksa muntah2. Kalau nak banding morning sickness kali ni dengan yang lepas, both boleh timbang-tara(=lebih kurang je teruknya, satu baik tang sini, satu lagi baik tang lain pulak). So, agak2 bila morning sickness ni nak berakhir?!
My pre-pregnancy weight was 47kg, I gained 2kgs in the 1st 10weeks -> 49kg, then I lost 3kgs -> 46kg, but now I will surely gaining weight, hohoho... Last check up about 3weeks ago, I was 48kg. Honestly sekarang ni I dah mula risau dengan pertambahan berat. Jumaat lepas timbang, terkejut tengok jarum di angka 51kg, wow! MyLove dah mula gelak bila I gelabah, masa tu dah siap2 nak keluar so I pakai long jacket, I tahu jacket tu berat so I tanggalkan jaket tu then naik timbang balik, tinggal 50kg, tu pun masih berat lagi tu, oh tidakkkkk... Masa tu jugak pasang azam, takmau masak2 dah laa lepas ni. MyLove dengar terus ala2 "panic", dia kata I ni malas senaman, tu pasal laa berat naik cepat, hahaha. I tahu dia tak nak I malas masak so mula laa cari alasan lain, cit. Lepas tu mula laa bodek2 kata bagus laa I rajin masak, dia suka sebab boleh makan macam2, bila dengar tu rasa kasihan laa pulak, hmmm cancel laa azam tu, hek! Kesimpulannya masak tetap masak, tapi kurangkan makan dan banyakkan senaman, errkkk boleh ker?! hahaha....
Pregnant kali ni I am little bit pemalas, suka bermalasan dalam rumah dari bersiar2 senaman kat luar. So kinda mandom dan tak banyak bergerak, selalu bagi alasan "sejuk" untuk melepaskan diri dari dibebel encik suami, hahaha... Kali ni pulak dah ada kereta, so dah tak banyak jalan kaki/naik bas, bertambah2 laa pemalas.
No more ngelat2 buat kerja rumah, selama pregnant ni tak pernah skip masak lagi, wah hebat sungguh! Tapi pantang laa kalau myLove offer makan luar, mesti sengih punya. I kan full time housewife, mana boleh bagi alasan tak sempat atau tak larat, hehe. Tapi myLove tolong jugak laa sekarang ni, bila malam2 tak sehat tu dia tolong laa itu ini, tapi kadang2 I berlakon je lebih, muahahaha *jangan habaq kat dia tau!*
Haa kali ni I mula pakai maternity clothes ni seawal minggu ke-10, eh tu part seluar je tau sebab tak selesa dah pakai seluar biasa. Baju2 still boleh pakai yang biasa...


...2nd trimester...
Not much different with the 1st trimester, sama je rasa sebab tak habis lagi morning sickness ni, huhu. Tapi sekarang ni I dah rajin sikit, rajin part masak je(tu pun perasan rajin :-p), part mengemas malas lagi, nak kena tunggu masuk spring baru rajin kot, hek! Alasan tak habis2...
I mula rasa movement baby sejak minggu ke-15. Kali ni dah tak ragu2 macam masa Rafiqh dulu. I rasa baby ni bergerak lebih power dari si abang, dalam usia 20minggu, I rasa gegarannya sangat kuat. Mungkinkah ianya normal untuk 2nd pregnancy??? Sesiapa yang pernah hamil sure tahu kan saat2 paling indah dalam tempoh kehamilan ni ialah bila kita rasa pergerakan baby, hilang segala rasa2 penat dan risau setiap kali baby bergerak2. Inilah antara faktor terbesar kenapa I sangat rindukan nak pregnant lagi lepas Rafiqh lahir. I miss the movement, I miss my round belly, hehehe...
Till now we still don't know the baby's gender, so we don't decide the baby's name yet, and to tell the truth nama pun tak cari lagi, hihi... Unlike the 1st pregnancy, this time myLove tak ada pulak mimpi2, tapi I ada, I mimpi dapat baby ...(biarlah rahsia, kang kalau salah malu laa, haha). Once the gynae has confirm the gender, I'll let you guys know okey...
So far for the check ups, everything seems normal, except for the last check up, doc mentioned that based on my blood test, my sugar level was a little bit higher than usual. Normal 70-110 tapi I punya 115g, nasib baik doc kata tak apa, tak ditahap bahaya, tapi I tetap ambil langkah berjaga2, no more gula2 dah(I ate gula2 untuk hilangkan mual), I dah kurangkan gula dalam setiap makanan especially kuih2.
Pregnant kali ni sakit bahagian belakang badan agak kronik berbanding dulu. Mungkin sebab dok menyusu Rafiqh dalam posisi duduk, so badan banyak membongkok. Sekarang ni menyusu dan tidurkan Rafiqh dalam posisi baring, dia pun dah taknak baring atas riba mama sebab perut mama makin besar, dia tak selesa agaknya. Part lain tak ada masalah lagi so far...
Dari segi emosi pulak, ermmm not really good especially in the 1st trimester. But now, I could say that I'm better, no more marah2 tak tentu pasal. I belajar untuk lebih sabar dan bergembira sekarang. MyLove pun awal2 hari tu mungkin sebab I banyak merajuk dia naik rimas, so mula2 tu agak tegang laa jugak. Tapi sekarang dia dah banyak bertolak ansur dan selalu buat I happy...
Mengidam kali ni agak kurang laa kot, sebab almost everything nak makan I akan masak. Dulu sibuk bekerja, weekends nak rest atau keluar jalan2, sekarang banyak masa di rumah, so memang boleh penuhi keinginan tu dengan mudah. But still I have few things that I want to eat in Malaysia, hehe...

Itu saja laa... I have about another 4weeks before entering the 3rd trimester...

3 comments:

thelittlesecret said...

xsangka kan. pejam celik dh nk msk 3rd trim. kiter ni pn xsabar. dok ikut fith dr blakang hehe. kiter tumpang gembira jela fith nk blk. huhu ikut hati kdg2 rasa nk blk jugak. fith mkn tu ingat2 la mkn utk kiter skali hehe. hmm kalau nk komen psl pregnancy mmg byk. excited kan ckp psl pregnancy. baik jgn mula. sat g ada yg tulis komen mcm buat entry haha. papepun semoga nasuseous fith cpt hilan. n semoga dipermudahkan semuanya utk kiter semua, amin.

aisha said...

hihihi...seronot bace entry2 fith nih..teringatla pilak time pregnant aina last yr.hhihi..berat sya pun naik byk gk..kt sini leh la diet sikit,doktor suruh mkn mlm awaila itu la inila, so ikut jelah. tpkan balik msia mkn mmg tk ingat..hihihi.so total berat naik dekat 14kg. bb pun lahir 3.6kg..ayoks..hihi..ape pun sya doakn fith sntiasa dipermudahkanNya.insyaALLAh.

Fith said...

Ina-aah sekejap je dah nak masuk 3rd trimester.perut ni makin memboyot dah,bulat je nampak.ina dah confirm tak balik laa ye?tak apa laa,ada rezeki nanti2 boleh balik bercuti lagi,mesti nak bawa baby jumpa sedara-mara kan.
thanks,fith skrg dah tak layan sgt dah morning sickness ni sbb excited dgn movement baby je.tp mmg hrp laa cepat hilang kan...

aisha-thanks aisha.aina pun besar kan,lebih kurang rafiqh je masa lahir.fith ni kat sini pun tak mampu nak diet,balik msia nanti tak tau laa.masa rafiqh dulu,fith mmg tak mkn byk pun sbb cepat mengah,tp rafiqh besar jugak.kali ni hrp2 jgn laa besar baby ni,hahaha...