Wednesday, March 11, 2009

Fruit Tart...

Semalam buat fruit tart ni untuk minum petang. I suka makan tart especially tart telur tapi tak pernah buat sebab rasa macam susah je. Setakat tart nenaskuih raya tu pernah laa buat, hehe...

Beberapa hari lepas terjumpa resepi ni kat blog Ida-mamaAiman, nampak macam mudah je, so fikir2 why not I give a try kan... Hasilnya tak cantik sangat, bantai je pakai acuan besar sebab tak ada acuan2 kecil, nak keluar pi beli pun tak sempat, dah tergedik2 sangat dah nak makan. Acuan besar tu pun bertahun dah beli, first time rasmikan. Check dalam fridge cuma ada apple, avocado dan strawberry. Takkan nak pakai apple pulak kan, so geledah almari stok makanan terjumpa white peach, belasah je laa... Rasanya ok laa, Rafiqh suka, share dengan mama sorang separuh. MyLove memang tak sentuh punyalah! Sebab ada baki pastry sikit so I made tuna tart, dapat laa sebiji untuk dia... Dan seperti yang dijangka, myLove memang kureng bab2 makanan macam ni, mulut je kata sedap tapi I know lah what's in his heart, hahaha...
Ini rupa tuna tart tu. Buh cheese atasnya...


Ni resepi fruit tart... Check it out!
http://ida81.wordpress.com/2009/03/08/fruit-tart/

3 comments:

Dandelion said...

kiter pn teringin sgt buat tart fith. tp rasa alahai susahnya so xpenah buat hehe. slalu buat apple pie je. tp ni dh peknen lagila jgn harap la nk rajin wat itu ini. sesekali je kalau dh tingin sgt wat yg simple2 n xbyk gula. oven tu xsentuh pn selain utk pnskan mknan. bukan apa. takut nnt karang memanjang result gula +++ je hehe. haih sensitif betul dgn gula. musuh ketat time peknen :P

Fith said...

Ina,fith ni pun klau bukan sebab teringin sgt2 jgn harap laa nak buat.pasni taktau bila pulak nak sentuh acuan tu,haha.
cakap pasal gula ni kan,mmg kena hati2 kan esp bila pregnant ni.fith pun takut gak sbnrnya,tapi masih tak berjaya kawal nafsu ni haa,hehe...

p|nKy MaMa said...

sedapnye tart..menarik btol combination buah2 tu..colourful gitu..dyana pn suke jgk mkn tart tp mendou kan nk wat..kene tunggu mood rajin tu btol2 dtg br bleh wat hehe