Wednesday, March 4, 2009

Makan2... Milk apple dan Nasi ayam...

For almost 3years I was craving for kuih pau, finally last sunday I managed to eat it, fuhhh... The last time I made kuih pau was in summer 2006, I was in my final year at that time and cause most of us(read: girls) were not so busy with our study, we decided to have kelas masak2. We learned how to make cheese cake, makaroni bakar, kuih pau and many more. It was really fun! But sadly our pau turned to be keras kekung sebab doh tak naik, might be because of the yeast that we used had expired! cet!!! Since then, I never have intention to make it anymore even though I really want to eat it, furthermore I have no periuk pengukus, hek, itu alasan paling besar, hahaha...

Believe me or not, when I woke up in the morning, the first thing I was thinking about was kuih pau! Ya rabbi... As usual, I was quite busy on that day, buat itu ini, and after lunch we watched a movie but still only kuih pau in my mind, haiyooo. So right after the movie was finished, I rush to the kitchen and campak2 all the ingredients into breadmaker, setted it and pressed the Start button, after 20minutes the dough was ready. Divided dough into 12 -> 8 for pau kaya and 4 for roti goreng(saja nak try test)... Oh, I got the mini pengukus from my beloved mom, she brought it when she came here last year, buat susah2 aje, hihi... Musim2 sejuk ni, kalau buat roti, donat, pau atau apa2 yang perlu kepada suhu tinggi untuk doh naik ni memang kena tunggu lama. Kalau nak senang, just put them in the oven and set the lower heat for about 40minutes, taraaa siap! But being me yang lebih suka natural heat, I prefer to put them in the room which heater is 24-hour on... Petang tu bila nak kukus dan goreng, doh dah cantik elok naik, TAPI dek kerana mama cuai, masa tengah kalut goreng roti Rafiqh tarik talam hingga habis berterabur kuih mama, huhuhu, I did put it higher but he managed to climb! Sedih sungguh tengok pau yang dah jadi buruk... Malaslah nak letak gambar pau, next time okey... Ni gambar roti goreng, resepinya lain kali I letak yer... Nasib baik myLove kata sedap, he asked me to make it again, hehe, dia tahu I sedih, saja nak ambil hati laa tu...

Roti goreng letak sambal ikan bilis dan timun, ala2 burger Malaysia gitu(eh, ker memang burger Malaysia buat gini ek? Tak tau laa pulak...)



Few weeks back, our neighbours gave us lots of apples and vegetables. Dah bosan asyik makan epal, so terbiar je dalam fridge. Takut pulak buah tu lama2 nanti rosak so I buat milk apple. Yummy!!!Cara2-
Sebiji epal dibuang kulitnya, dikisar bersama segelas(ikut kepekatan yang disukai) fresh milk. Boleh jugak letak plain yogurt, badam dan gula(kalau epal kurang manis)... Senang je pun...


Last night I invited my juniors yang bakal grad this year to our house for makan2. Jemput girls je cause 1 of them will move out from Yamaguchi end of this week. Boys punya turn end of this month, insyaAllah... So I made nasi ayam, very simple and easy... For this time, I tried Kaklong's recipe.
Note: Jangan pelik tengok kismis dalam nasi yer, hehe. Itu Rafiqh punya, kalau tak ada kismis, dia slow sikit makan nasi...
Menu malam tadi hanya nasi ayam, air cincau dan desert epal cicah kuah rojak... Seperti yang diduga, Rafiqh memang over active, adoi laa geram sungguh! Penat nak kawal dia lebih dari penat memasak. Dia yang makin tinggi makin suka mencapai apa saja yang ada atas meja, so I kena extra alert takut dia tarik apa2... Baru je kemas rumah dia dah sepahkan balik, dalam kelam kabut bakar ayam tu tetamu pun sampai, rumah macam tongkang pecah! Masa nak berhidang pun satu hal jugak, jenuh nak suruh dia duduk diam2 sebab karang ada yang terjun masuk dalam sup ker, sambal ker kan... Dia excited sangat bila ada tetamu yang rajin melayan dia... Haa, bila semua dah balik, dia pun terbongkang tidur, penat laa tu, ish3! Sabar je laa... Rasa serik nak buat jamuan lagi, tapi kalau ada boys I rasa dia tak hyper sangat kot, cause budak2 tu kuat nyakat dia, hehehe... We will see soon, apa reaksinya bila boys pulak yang bertandang...

4 comments:

Dandelion said...

fith kiter pn dr ritu teringin nk mkn pau n burger mesia. burger mesia tu dr pregnant thn lepas hokeh tp smpi skrg xdpt2!!! hehe:P dok tangguh je nk buat. ingat nk mkn blk mesia ritu tp xsempat plak nk cari. pengukus tu pn sama gak mcm citer toaster. so dulu dh nk dkt2 bersalin baru beli akhirnya so dpt la mkn pau. ni hjg thn lps dh bli red bean nk wat pau. pun asyik tangguh gak. nnt la dh pns sket baru wat pau n burger mesia tu. kt sini tetiba yuki blk smlm. mood jd malas blk. adoi cpt2 la spring.

Fith said...

haha sampai gitu sekali kan.fith pun lepas ni nak try buat pau pakai kacang dan kari ayam... sini dah makin panas so kira enjin dah hidup laa ni,tu yang ada hasil tu,kalau tak,tak ada apa pun jugak,hehe...ina,gambatte!

Fatin Farhah Larlink Fazlan said...

salam perkenalan..cute lar rafiqh ne..namanya pown unik sx..huhuhu

Fith said...

salam perkenalan...
thanks fatin ;)