Wednesday, March 18, 2009

Brestfeeding and Myths...

Hari ni jadual I agak penuh, banyak benda nak kena uruskan. Kalau sempat petang nanti I post another entry, kalau tak sempat, esok2 saja laa... Untuk hari ni, I ulang-tayang entry lama yang I ambil dari flickr...

Salah satu asas utama untuk berjaya dalam penyusuan susu ibu ialah ILMU, ianya adalah kayu ukur yang menilai sejauh mana seorang ibu itu faham dengan apa yang dia sedang lakukan. Alah, ilmu tu kan basic setiap perkara, Rasulullah sendiri memberi penekanan tentang kepentingan ilmu dalam segala aspek kehidupan. Memang diakui, ada jugak ibu2 yang menyusu membuta tuli dan berjaya capai targetnya, tapi berapa kerat sangatlah kan. Lagipun adakah mereka benar2 berpuas hati dengan hasilnya?! Berbeza dengan ibu2 yang menyusu berbekalkan pengetahuan, mereka faham konsep susu ibu dan ianya memudahkan mereka untuk mengatasi sebarang masalah yang datang... Informasi2 berkaitan breastfeed ni perlulah disokong dengan kajian yang terbukti ye, bukan dari cakap2 orang semata. So, we must know which is the fact and which is the myth...

Dipanggil mitos kerana kepercayaan ini langsung tak berasas dan telah dibuktikan oleh sains bahawa ianya karut semata... Adakalanya mitos2 ini menjadi satu beban kepada mom-to-be and even mom pun, sebab ianya melemahkan semangat mereka untuk breastfeed. So, please, before you believe it, do a research, try to find out the truth! So, ni I senaraikan apa yang I pernah dengar dan terbaca, maybe ada banyak lagi... *you guys boleh tambah...*

1. Mommy tak datang haid sebab darah tu jadi susu
- Eeiii geli tau! Actually, period ni it's depends on few factors such as hormone and etc. Kalau berminat nak tahu details, boleh tanya or google je laa! I malas nak described berjela2.

2. Menghalang pregnancy
- Once dah datang haid, anytime you can get pregnant! Right?!

3. If your mom failed to breastfeed, you have the posibility to fail too
- Nope, basically, ALL women CAN breastfeed, unless she has health problems or she has no breasts!

4. Baby boy minum lebih dari girl
- No, tiada bukti sains atau kajian menunjukkan kesahihannya. So jangan terpedaya kalau ada orang kata, "oh baby boy yer? minum banyak ni, mesti tak cukup susu kau, campur2 laa dengan formula milk" atau "oh baby girl ya? minum sikit2 jer ni, nanti cepat laa susu kau kering!" itu semua tipu semata!

5. If mommy do not breastfeed her baby in 24hours, susu tu akan BASI
- hahaha, lawak sungguh. How could susu dalam badan boleh basi?! aiyaa, tak logik, tak logik!

6. Anak hanya boleh disusukan hingga usia 2tahun. Kalau more than 2 years, anak tu minum darah!
- What?! Dalam Al-Quran disebutkan penyusuan 2tahun, itu adalah saranan, sebaik2nya 2tahun. Tapi bukanlah beerti 2tahun je, mesti stop. NO!

7. Right breast is rice and left is water
- both breasts have exactly the same function, so they produce SAME milk, no different at all ok!

8. Pregnant mommy should not breastfeed sebab susu tu kepunyaan anak yang dalam kandungan
- NO! susu tu hak baby dalam kandungan hanya bila dia dah lahir! Dan tak salah pun kalau nak susukan 2@3 orang anak satu masa, dengan syarat susu memang cukup, and the youngest membesar dengan baik.

9. Breastfed baby tak akan sakit
- diakui susu ibu adalah makanan terbaik bayi, lengkap segala mala nutrisi yang diperlukan, tapi ia bukanlah jaminan yang anak tu tak akan sakit langsung! Manusia biasa, akan sakit laa juga. Baby yang minum susu ibu bukan superman atau ultraman, hahaha...

10. When a baby or mommy is sick, it is better not to breastfeed
- Nope! Sebaliknya, when a baby or mommy is sick, breastfeeding is more important than ever. Let say mommy tu demam, she needs to take medication, don't worry that the drugs will harm the baby because most drugs come out into the milk in such tiny quantities that it is extremely unlikely to be clinically significant for the baby. Consult laa dengan doctors.

11. Baby perlu diberi air masak sebab dia dahaga, tak boleh laa asyik bagi minum susu saja
- yang ni pun satu hal jugak, dah kalau dicampur2 benda lain, tak nama exclusive breastfeed dah laa. Jangan terkejut kalau jumpa parents yang anak umur sehari dah suap bubur dll, lapar katanya, sorry to say, BODOH!!! Allah ciptakan baby bila lahir jer dia mampu hidup minum sikit2 je susu ibunya (sebab breasts biasanya perlukan few days before produce milk).

Honestly, I dulu pun ada jugak terpercaya dengan mitos ni especially yang nombor 1, 2, 3, 4 dan 8. Tapi tak laa sampai percaya yang darah haid jadi susu, tu dah mengarut sangat. Nonsense! Dulu I selalu dengar orang kata breastfeeding ni satu cara untuk merancang kehamilan, kononnya bila breastfeed tak boleh pregnant laa, hehe. Dungu jugak I ni yer! kahkahkah... Eh tapi at least I have opened my mind to learn, better than mommies out there yang terus give up!

Hey girls (whether you are mommy or not, nevermind, one day you will be a mom, insyaAllah) lets fight for our babies' right! They deserve the BEST milk, it is our breastmilk! The milk is a SPECIAL GIFT from Allah to our babies... Faito, faito!

2 comments:

p|nKy MaMa said...

aah kn dyana pn cam penah dgr jgk mitos2 tu..tp xsemua la..kita yg xtau apa ni pn igtkn btol la..yg biase dgr mcm no.2 tu tp bknla menghlg pregnancy cuma boleh melambatkn dtg haid so at the same time mcm hlg jgk la kot pregnancy tu kn..
pastu yg no.4 tu mmg slalu org ckp..baby boy minum lebih dr girl..mayb sbb scr logiknya kalo org dewasa lelaki mmg mkn lebih perempuan kn so diorg pon bantai la baby pon sama camtu jgk kn..
no.7 tu dyana rs la kn diorg ckp camtu sbb nk bg seimbang baby minum dua2 belah..sbb kalo asyik minum sblh je nnt breast tu akn jd xsame..mcm senget sblh hehe..
no.10 tu dyana igtkn btol sbb takut nnt terjangkit kat baby jgk mcm selsema ke..dan biasanya mmg org tua2 xbg mkn ubat apa2 kn tkt effect baby
dan yg last skali no.11 tu pendapat dyana la kn,mayb bkn sbb dahaga tp for baby yg minum formula milk,susu tu kn mcm lebih pekat dr breastmilk,so bg air tu utk mcm mencairkn susu tu kot..
btol ke ade org bg baby umur sehari dh mkn bubur..terkejut gak bc nih..
thanx k.fith sbb slalu bg info2 mcm ni..mmg sgt bagus..good job;)hehe

Fith said...

aah kan,sebab kita dah terbiasa dengan benda2 tu,kadang2 kita takleh bezakan samada betul ker tak,hehe...
yg no 2 tu,ramai ibu2 baru ni percaya once breastfeed dia takkan datang period.bila period tiba2 gelabah,haha.sbnrnya,bf bukan boleh cegah kita dr tak period,begitu juga halnya dgn tak pregnant.makcik kakfith ada je yg tak period,sedar2 dah pregnant lg.
no 7 tu mmg pun,klau ikut cara bf yg betul,kena bagi both in 1 feeding.
no 11 tu klau formula feeding kfith tak sure laa pulak.tp klau bf mmg tak perlu bg air.baru nama exclusive,hehe
yg bg bubur tu mmg betul2 terjadi.ada kes baby kena bedah sbb organ tersumbat,tak boleh hadam foods tu.