Thursday, March 12, 2009

Balik Malaysia & Family gathering...

Balik kampung o o o balik kampung...
InsyaAllah lebih kurang 3bulan je lagi kami nak balik Malaysia, yatta!!!

Selama dok kat bumi sakura ni, boleh dikatakan hampir setiap tahun jugak laa pulang ke tanahair... Tahun ni keterujaan tu berganda2 sebabnya setelah lebih 4tahun tak berkumpul seluruh ahli keluarga, insyaAllah tahun ni semua akan ada, yeay!

I datang sini end of march 2003, selepas setahun pada februari 2004 I balik bercuti sempena spring holidays... Balik untuk meraikan majlis sambut menantu abanglong, sambil2 tu menumpang majlisnya untuk bertunang, hihi... Tak lama selepas tu abanglong dan kaklong pulak terbang ke Perth, Australia untuk sambung pengajian masing2 disamping "membina" institusi keluarga ie beranak-pinak, hakhakhak, jangan marah kaklong... *sengih2 kambing* :-p

Balik lagi setahun kemudian, februari 2005 untuk diijabkabulkan. Mujur laa cuti abanglong dan kaklong bertindih dengan cuti kampus kat sini, so semua ada laa time tu, kaklong tengah pregnant Syafiy lebih kurang 5bulan, kan kaklong kan?! Ini laa kali terakhir kami sekeluarga (read:my parents and all of my siblings) berkumpul...

I balik sekali lagi bulan ogos tahun yang sama sebab my sis alang nak fly ke Scotland, masa ni abanglong tak balik. I balik pun sekejap je dalam 2minggu sebab balik seorang. Then tak pernah balik dah hingga laa oktober 2007, balik beraya dan bersalin... Haa kali ni balik lama sungguh, dekat 4bulan...

Tahun lepas balik 10hari je, kali ni without planning hanya sebab makcik myLove meninggal dunia.

Tahun ni memang dah lama plan nak balik untuk hadiri majlis kahwin alang. Kebetulan pulak I pregnant dan due date 2minggu selepas kenduri, so kira balik bersalin sekali. Haa kali ni pun balik lama jugaklah jawabnya, mungkin 3bulan lebih... Bukan tempoh masa yang penting tapi kehadiran semua insan2 yang I sayang, I really miss all of them. Berkumpul ramai2, kutuk mengutuk, ingat kisah zaman kanak2, bersembang, bergurau senda dan semuanya laa, oh gosh I really2 miss those moments... Excited-nya tak tahu nak gambarkan, banyak benda dok berlegar2 dalam otak ni, macam2 nak prepare. Cuma I think tahun ni tak bawa balik banyak souvenior sebabnya tak larat aih nak bawa, I akan balik dengan Rafiqh je dulu, myLove akan menyusul kemudian, alah biasalah tuntutan kerja... Tapi kan, satu perkara yang masih mengganggu fikiran I, macammana I nak handle this little toddler all by myslef, alone okey! i dok fikir macammana nak travel dari sini(Ube) ke Osaka,ermmm most probably by shinkansen laa kan, takkan nak naik bas 9jam pulak kan, mau kebas dan kejang urat bontot ni, hahaha. Kalau naik shinkansen kena stay 1 night kat hotel, I nak kena cari hotel yang dekat dengan airport supaya senang nak ke airport esok paginya. Sebenarnya dah 2kali I stay kat hotel area Kansai airport tu, 1st time masa balik last year, tapi taubat aih penat nak mampuih, sampai kat Shinkansen station then lompat2 train 2jam++ untuk sampai ke hotel tu. Tak sanggup haku! Lagi sekali tu masa hantar my family nak balik Malaysia end of last year, hotel tu ok jugak tapi masa tu travel by car so I tak tahu jaringan train macammana lagi... Kena survey laa ni... Seboleh mungkin I nak cara yang paling mudah laa, memikirkan I dah heavily pregnant at that time, plus I have Rafiqh... 3bulan ni tak lama pun, pejam celik pejam celik dah sampai masanya. Mylove dah lama suruh I survey hotel dll tu tapi I dok tangguh2 lagi, hehe. Oh, I dah keluarkan note book lama sebagai rujukan nak buat list perkara2 penting yang I nak kena buat nanti, kena refer buku masa pregnantkan Rafiqh untuk memudahkan kerja... Nak kena senaraikan apa yang I nak kena settlekan bila balik Malaysia nanti, barang2 baby yang nak kena beli, dokumen2 penting untuk visa baby pun nak kena get ready siap2, huish banyak laa, jenuh laa kalau semua nak buat last minute... Eh melalut pulak dah, menyimpang jauh dahni, hahaha...

Nanti I sambung tulis lagi part ni ok...

Ni gambar ketika family gathering terakhir, beberapa hari lepas majlis kahwin I...

2 comments:

Dandelion said...

dh confirm ye fith. kiter ni nmpk gaya mcm kt sini je. parents ada gak sebut2 suruh balik. tp tula sian plak hubby sorg2 berbulan2 dok sini. sini pn town kecik jd mmg xde pape. skrg dh xde lgsg org mesia lain kt sini. sian plak kt dia. kalau blk dpt itu xblk dpt ini huhu berbelah bagi. mebi mak dtg lg nnt. xpela mana2 pn semoga itu yg terbaik utk kiter masing2 kan, amin. :D

Fith said...

oh ye ker ina.fith insyaAllah plannya setakat ni tak berubah laa,memang akan balik bersalin di Malaysia,fith akan buat entry pasal ni nanti,hehe.
ye laa kan,kalau balik mesti makan masa 3bulan lebih,sure kesian your hubby sorang2.hubby fith tak kesah,dia boleh survive katanya :-p
aah,mana2 pun ok,moga Allah permudahkan semuanya buat kita