Thursday, March 19, 2009

...My 1st Pregnancy...

Sebenarnya hajat di hati nak buat entry tentang perbezaan pengalaman sepanjang pregnant-kan Rafiqh dengan si adik(walaupun baby ni baru je separuh dari keseluruhan perjalanan)... Tapi bila dok kumpul2 points tu rasa macam susah sangat pulak nak huraikan satu2, then I think it's better if I make 2 different entries, 1 for si abang and another 1 for si adik pulak. Nanti you all bezakan sendiri laa both of them, hehehe...

As for my 1st pregnancy, alhamdulillah secara keseluruhannya boleh dikatakan semuanya berjalan lancar, except for the 1st trimester(badly in morning sickness) and the final part(c-sect delivery)...

...1st trimester...
I found out that I was pregnant about a week after my grad day. Sejak awal lagi memang dah plan untuk tak bekerja so after my final year presentation, I was searching around for a part-time job, alhamdulillah I got an offer to work in the campus. Bidang kerjanya mudah iaitu sebagai translator, tutor dan pengalisa data, 6hours per day(10am-5pm, 1hour for rest) 4days in a week(mon-thurs), 6months(april-sept) contract.
The 1st trimester was the most challenging period for me due to heavy morning sickness. 24-7 vomitted non-stop, seriuosly sampai satu tahap I rasa serik nak pregnant lagi. I told myLove about that and he was just laughing, muehehehe... Vomitting continuously can cause our body to lose the energy and for the worst case scenario is dehydration, so dalam dok muntah2 tu I had to ensure that I consumed not less than 3liter water everyday, kembung perut weih... Morning sickness started around week 6 and stopped around week 14 of pregnancy.
My pre-pregnancy weight was 45kg, in the first 6weeks I gained 2kgs -> 47kg, then due to morning sickness I lost 5kgs -> 42kg... I started my job in morning sickness period, ulang alik ke kampus yang terletak belakang rumah ni je, setiap hari pi balik 30minit berbasikal/jalan kaki, naik turun bukit dan naik turun bangunan 5tingkat without lift, perghhh rasa diri ni cukup kuat masa tu... During my 1st pregnancy, myLove sangatlah sibuk dengan kerjayanya, apa saja yang nak kena buat I uruskan sendiri, dah laa time tu both of our cars are manual(I can't drive manual car), so pi mana2 naik bas! Kalau nak ke klinik for check ups, I pergi lepas habis kerja dengan teksi, myLove akan sampai kat klinik tak lama lepas tu. (Note: Klinik kat sini tutup pukul 6, myLove habis kerja 5petang, perjalanan balik 30minit, klinik tu dah laa jauh dari rumah, that's why I selalu kena pergi sendirian)... Even though I was badly in morning sickness, but I was so active(kes terpaksa) and sangat berdikari.
Biasanya lepas balik kerja I akan rest sejam dulu sebelum mandi, masak dan kemas rumah. Kadang2 tu boleh settlekan semua kerja tapi kadang2 tu half way je especially part memasak sebab tak tahan dengan bau2an tu, so I pastikan semua bahan siap dipotong sebelum mula menumis, kot2 kalau tak tahan sangat myLove akan sambung... Seronok jugak dapat ngelat tak masak, hahaha...
I lebih suka habiskan masa di rumah, badan yang tak selesa ni rasa tak best kalau nak keluar. Dah kalau keluar rumah pun badan rasa sama je, langsung tak memberangsangkan, baik laa dok lepak kat rumah je kan. Kalau pi makan kat luar pun balik tu sure muntah balik.
6weeks

...2nd trimester...
Entering the 2nd trimester, I was so energetic and healthy, rasa macam before pregnant. I mula rasa movement baby at around 18weeks of pregnancy. I started to wear maternity clothes after week 20++.
I selalu mimpi baby boy, myLove pun sama. Bila doktor nak check gender baby tu rasa berdebar2 laa jugak cause myLove sangat mengharapkan 1st baby ni boy. Alhamdulillah, dimakbulkan... Tak lama lepas tu kami decided his name...
As for the regular check ups, disebabkan tak banyak yang nak dibincangkan dengan gynae, setiap kali check up sekejap je dah settled, resultsnya pun doktor puas hati... Cuma ada few times yang doctor mentioned I kurang iron, tapi tak ditahap membimbangkan... Sepanjang pregnancy ni, I cuma alami sakit pinggang yang minor(except for sakit tulang pinggul kanan masa 1st trimester), alami leg cramps hanya 2-3kali saja, hidung berdarah sekali dan bengkak kaki pun tak sampai seminggu, alhamdulillah kinda lucky...
Dari segi emosi pulak, alhamdulillah no mood swing, I was happy all the time. Mungkin sebab persekitaran yang sangat merangsang, tambah2 pulak pregnancy ni memang dah lama dinanti, myLove jugak sangat bertolak-ansur. Sepanjang 9bulan tu kami tak pernah, yes TAK PERNAH sekali pun berselisih faham, hohoho...
Seperti juga ibu2 mengandung lainnya, banyak benda yang I idamkan. Ada yang specific dan ada juga yang biasa2. Yang specific tu macam nasi kenduri, luckily I dapat makan my jiran kahwin beberapa hari sebelum bersalin, kalau tak, mengidam tak sudah laa jawabnya, hahaha. Yang biasa2 tu memang biasa saja laa, asalkan dapat je walaupun tak cukup bahan atau tak sedap mana pun. I juga agak bernasib baik sebab dapat kontrol keinginan2 tu, lagipun I kan dijadualkan balik bersalin di Malaysia so I sangat sabar untuk penuhi keinginan2 tu selepas menjejakkan kaki di Malaysia, hek...
21weeks

22weeks

24weeks

...3rd trimester...
I was in week 29 when Ramadhan came. I was so happy cause I thought I could fasting for the whole month. But since it was summer at that time so I didn't managed to complete my fasting, berlubang 3hari...
We went back to Malaysia on 5th october 2007, a week before raya, at that time I was in 32weeks of pregnancy. A week after raya, myLove went back to Japan alone. Melalui saat2 akhir pregnancy, melahirkan dan berpantang tanpa suami di sisi bukanlah masalah besar buat I. I menangis 2-3hari je but then happy balik macam biasa. Rindu2 tu biasa laa, setiap hari chat, webcam dan calling2 ym/phone...
Despite all that, diakhir2 pregnancy ada beberapa masalah iaitu kepala Rafiqh tak dapat engaged due to saiznya yang besar. Selepas penilaian dibuat, I terpaksa melalui c-sect delivery... Actually, sejak awal kehamilan lagi doktor dah cakap yang saiz Rafiqh selalu lebih dari average. Tapi sebab tak ada pengalaman dan tak diperingatkan doktor tentang langkah berjaga2, I tak ambil kisah sangat tentang saiz Rafiqh, sehinggalah bila dah balik Malaysia, bila pergi check ups dekat2 due date tu, doktor sebut tentang kemungkinan Rafiqh tak boleh lahir secara normal. Rafiqh terlebih besar buat maknya yang sememangnya kecil ini. 3.61kg mungkin normal bagi orang lain but not for me, 3.3kg tu dah habis limit dah buat I yang agak rendah ni(152cm)...
In my 1st pregnancy, I gained around +-12kgs. Right after giving birth, my weight was 50kg. Lepas Rafiqh dah besar sikit baru I start diet, I reached 47kg just before I'm pregnant again...


28weeks


30weeks


Gambar2 30weeks++ ada dalam kom lain...
Next time sambung pasal adik pulak...

2 comments:

Dandelion said...

sama la fith kiter pn rendang jer 152 cm hehe. nway fith kiter mcm risau je. skrg ni dh week 17 tp berat 47 kg gitu. xnmpk mcm peknen pn. nmpk mcm gemuk je/ buncit tang perut. kali ni xkuat mkn mcm dlu. risau plak bb cukup mkn ke tp doc check bb ok je. tp dh 3rd trim bb cpt bsr kan? (ni nk sedapkan hati sndiri la ni. tp suka je kurus lg haha:P)

Fith said...

eh ye ker ina 152cm je,ina nampak tinggi laa,hehe...
smlm fith check buku masa preggy Rafiqh,berat fith masa 20weeks pregnant hanya 45.7kg je tau,skrg ni belum 20minggu pun dah 48kg,haha takut sungguh.takpe ina,bagus laa tak naik berat sangat,insyaallah zat baby dapat penuh,jaga pemakanan bg seimbang je.pandai2 nasihat org padahal fith belasah je makan,hahaha...aah ina,nanti 3rd tri cepat betul baby membesar...
jeles benaunya baca ina punya berat tak naik sgt :-p