Tuesday, March 10, 2009

イチゴ Strawberry

Spring comes again and along with it, strawberry is everywhere, of course with the cheap price as well, walla! Sekarang laa masanya nak belasah sungguh2 kan, hihi...
Pagi semalam lepas siap mengemas rumah, I bawa Rafiqh ke supermarket borong A-Price, supermarket ni banyak jual barangan Asia dan barang2 saiz jumbo(untuk keperluan orang berniaga). Jarang sangat nak pi shopping kat situ, ada laa kot sebulan sekali. So semalam kami borong tomato sos, mayonis, french fries dan mix vegetables, semuanya saiz 1kg++, macam nak berniaga pulak, hahaha. Sebenarnya jimat banyak kalau borong macam ni, yer laa tahan lama sikit. Kalau beli pack kecik2 tu sekejap je dah habis, kena ulang2 beli pulak, harga pun jadi berganda2! Tengah2 belek barang, tiba2 nampak strawberry saiz besar2 dengan harga ¥298(+-RM10). Kat Ube ni susah nak dapat strawberry saiz besar dengan harga tu, so apalagi kan, tak fikir banyak dah terus beli... I suka yang besar2 sebab rasanya lebih manis, tak tahu laa kalau yang kecik tu pun manis, sebab selalu terkena time beli yang kecik je mesti masam2 manis... Tapi ni kira tak besar sangat pun lagi, ada yang laaaagiiii besar, tapi harganya pun BESAR laa jugak kan...

Strawberry makan dengan susu manis, yummy, oishiiiii!!!



Ni Rafiqh punya desert, tapi bukan habis pun dia makan, mamanya kena tolong habiskan...
Note: strawberry dan keturunan berry2 ni tak boleh diberi kepada baby bawah usia 1tahun @ yang ada masalah elergic @ ada family members yang elergic strawberry... Blueberry boleh bagi sebab dia bukan ahli keluarga berry walaupun namanya berry jugak, hahaha, ayat macam hapa entah...



Aduh, teringin sangat nak pergi strawberry picking, pernah pergi sekali je masa 1st year dulu. Memang best laa sebab boleh makan banyak mana larat nak telan, bayar murah je. MyLove tak suka strawberry, rasa bersalah pulak nak ajak sebab nanti dia tak makan pun. Tengoklah nanti, kot2 ada rezeki junior2 ni nak pergi boleh laa tumpang sekaki. Paling tak pun, pesan diorang petikkan dan bawa balik, then bayar je laa, uish harganya jauh lebih murah tau compare to beli kat supermarket, dah laa fresh...

Sekarang ni Jepun tengah meletup dengan "white strawberry", masa Valentine's day dan White day hari tu hampir setiap hari laa dok keluar tv. Harga sebiji dalam ¥600++(RM20++), mahal nak mampuih! Tapi dah orang jepun ni memang suka benda2 pelik, sah2 laa depa beli... Kalau I ni, mau 40-50 kali fikir kot... So far, I tak pernah nampak lagi kelibat buah ni kat mana2 supermarket sini... Menurut kata diorang, si putih ni lebih sedap berbanding si merah, lebih manis dan juicy, betul laa kot!

Ini laa rupanya white-strawberry, nama glamour dia "初恋の香り"(fragrance of first love)! Ecewah, nama pun hebat...
Note: aduhai ibu2 mengandung di luar sana, sila laa mengidam buah ni, hahaha, boleh kopak encik suami! muahahaha... *evil laugh*

Dah2, habis dah cerita strawberry... Bawah ni gambar petang semalam, pakcik kecik tengah sabar tunggu ayahnya balik kerja, nak bawa dia pi beli barang dapur... Tu muka khusyuk tengok tv, pandang camera pun tak nak!

Latest picture of mama's tummy at 19weeks of pregnancy... Rasa macam besar je... Lately kalau keluar ke mana2, orang selalu jeling2 dengan pandangan sinis tang perut ni, hish tu mesti ngumpat kata perut buncit padahal anak dah besar, hek! I'm not buncit ok, I'm just pregnant!!!


Bawah ni pulak gambar ketika pregnantkan Rafiqh at 19weeks jugak! Tak menonjol lagi kan perut I masa ni, ermmm...

3 comments:

fatin51 said...

yummy..sedapnyer..beso2 plak 2..kalu saya lar dpt,pulun habis 2 xmo share2..hua3..
perut akak dah nampak comey..~semoga semuanya selamat..n selamat bermontel2..ngeee..~

Dandelion said...

even tgh musim tp xpuas gak la mkn ichigo. sbb buahnya kecik! hehe. bila dok mkn asyik compare dgn ringo. mentang2 la kt sini town of apple. mmg ler rasa mcm mahal ichigo tu :P kami g ichigo gari aritu siap berkira2 dgn hubby kena mkn bape bijik baru boleh pulang modal baru leh balik. sengkak perut dok sumbat ichigo hehehe. xsenonoh betul. comel je perut fith sesuai la dgn usia pregnancy. kiter ni xnmpk sgt lagi. nmpk mcm buncit je :P

Fith said...

Fatin - share dengan rafiqh je boleh,hehe.
part comel tu ok,part montel tu takmau,hahaha...

Ina - hahaha,mana leh compare ngan ringo.kat sini harga ichigo satu pack tu sama dengan ringgo 4-5biji.tapi fith lebih suka ichigo lebih dari ringo,hehe.kat tempat ina ringo sure murah kan.
kalau pi gari,mmg kena kira gitu,nak bagi untung kan.ish best tgk pic ina dengan ichigo tu,tu yg fith teringin tu,hihi...
ina tak lama lagi pun besar laa perut.hari tu boleh sorok2 lagi,skrg dah tak mampu nak sorok dah.klau orang tengok,lantak je laa...