Thursday, September 30, 2010

Memilih susu selepas penyusuan susu ibu...

Raziqh dah mula minum freshmilk seminggu kebelakangan ni. Mulanya bercadang nak introduce freshmilk ni selepas dia berumur 1tahun 3bulan++, tapi dah rimas sangat tengok gelagat dia yang mengamuk2 minta cup Rafiqh, siap rampas atau ambil dari Rafiqh lagi tu, kesian onichan, setiap kali nak minum susu kena lari masuk bilik dan tutup pintu, dah habis minum baru dia keluar. Lepas minum selalunya Rafiqh terus letak cup atas meja dapur atau atas sinki, kalau tercapai dek tangan Raziqh, dia akan ambil dan minum, even cup kosong pun, adehhh kesian kat Raziqh laa pulak. Dah tu, minggu lepas kami ke Nishimatsuya, membeli cup untuk Raziqh, beli yang sebijik sama macam Rafiqh, senang, takdak laa nak berebut ka hapa ka kan...

Sejak puasa hari tu breastmilk production alhamdulillah memuaskan. Dalam Raziqh dok kerap breastfeed(bf) ni pun ada masanya boleh leaking lagi, ni pengalaman yang I tak rasa masa menyusu Rafiqh dulu, rezeki Raziqh laa kan. Disebabkan nakkk sangat complete-kan penyusuan susu ibu ni sehingga 2tahun, sebolehnya memang nak lambatkan pengenalan susu lain kepada Raziqh. Teorinya mudah, bila kita mula top up susu lain means anak tu akan kenyang dengan susu lain, so dia akan skip sesi bf-ing, semakin kurang kita menyusu, otak akan dapat info bahawa penghasilan susu perlu dikurangkan, lama2 nanti makin berkurang laa susu yang dihasilkan, bila susu kurang anak pun tak berapa mau dah bf sebab dia tak kenyang, dah tu nanti kering laa, unless kalau kita pam buat ebm laa kan...

Sebagai permulaan ni bagi dia minum satu sesi ja sehari, tu pun tak sampai 100ml. Letak serbuk koko sikit dan campur dengan freshmilk. Biasanya sebelum mandi pagi dah bagi minum siap2, sebab confirm habis berlemuih. Dah mandi baru bagi makan breakfast dan lepas tu bf pulak. Waktu2 lain kalau dia nak susu pun(tengok onichan minum), I akan bagi air masak saja, hehe...

Kenapa tak bagi minum formula milk? Kalau kat nihong ni, freshmilk adalah saranan utama oleh semua pakar kanak2, paed memang akan susume(=recommend) freshmilk more than formula. Once baby dah berusia setahun, paed mesti akan suruh top up baby dengan freshmilk. Kat sini freshmilk murah dan sedap, compare to formula harga untuk yang halal agak mahal, plus tak sedap, macam pahit2 gitu, yucks! Kalau sebelum ni kami kena beli at least 3kotak seminggu untuk Rafiqh, tu untuk Rafiqh minum je tu, tak masuk untuk masak atau ayah mama minum lagi, so lepas2 ni nak kena beli lagi banyak laa jawabnya kan?! Mama, selamat mengangkut freshmilk, haha...

15 comments:

anje said...

tgk muka adiknye punya la suke dpt minum dengan cawan...hehehhe

Raudhah anje said...

fith, kenapa paeds tak susume FM? kalau kat mesia ni pun better kasi freshmilk jugak ke?

Heartilyina said...

banyak juga raziqh minum ye. senang la nnt2 kalau dh smpi masa nk bercerai susu. ihsan ni kiter plak dok risau2 sbb dia minum benda lain sket sgt2 setakat 2 sudu besar gitu je. kecuali air masak tu pun bersambung2. dok terpk2 cmner la nnt nk bercerai susu. pdhal lambat lagi hihi. nk kena plan bila sbb dok merancang2 nk bg adik sama walaupun itu pn ntah la bila hahaha. sbb kiter xplan bf smbil pregnant apatah lagi tandem nursing. rasanya takkan sampai tahap itu la. tp tgkla keadaan nnt mcm mana.

Fith said...

anje,
mmg suka sgt dpt cup tu,agaknya nak cup tu je kot ek,tp kesian pulak nak bg air kosong memanjang.

psl fm n freshmilk tu sbb formula dah diproses byk peringkat dan ada bhn2 tambahan.klau fm kat msia manisnya tak hingat,byk kandungan gula.better bg freshmilk jugak tp mahai laa kan freshmilk kat msia.fith masa blk msia bersalin raziqh,beli fm n freshmlik,campur2 utk rafiqh...

Fith said...

ina,
aah byk jugak laa.sekali hisap hbs secawan tu,so klau buh byk,byk laa dia minum.fith letak sikit je,taknak dia terlampau kenyang.

ina bg ihsan freshmlik kosong ker atau tambah koko dll?klau kosong,dia mgkn compare rasa bm n freshmilk tu,bm lg sedap kan,so takmau freshmilk,hehe...

ooo nak bg ihsan adik ye,hihi.insyaAllah slowly nanti dia minum la tu,mmg kena bg berterusan,lama2 dia akan suka.pastu baru boleh fikir nak cerai susu pulak...

Raudhah anje said...

oooo.aah, btul jugakkan. FM mesia ni byk gula.cepat la rosak gigi nanti. ada jugak sekali sekala try bg freshmilk kat yaya. die mmg suka. FM dh lama tak bagi. tak tau la macamman respon yaya.

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

oooo bgs2! freshmilk kannn.aah, mhl la freshmilk kat cni.kalo fm kene cmpur air byk2 so dat kurang rs manes.haha! adam br 8bln. xtau lg bile nk bg fm.hehe.bf je dlu stakat yg mampu kan kak fith :D

Fith said...

anje,
aah diorg terpaksa bg fm tu manis sbb nak tarik perhatian budak2 suka minum,hehe.tp side effect-nya kesian budak2 kan.
yaya pun suka freshmilk ye,senang laa bila2 nak top up atau switch nanti kan...

faeeza,
kakfith dulu mmg bancuh tak ikut sukatan yg tulis kat kotak tu pun utk rafiqh(masa blk msia bersalin) sbb kakak ipar kakfith kata susu diorg ni manis,so kena cairkan.kakfith tak lalu nak minum,sekali je rasa sbb nak tau betul ke manis,haha.
kalau ada duit lebih boleh laa bg freshmilk campur2 fm pun kan,huhu.
aah bf je setakat mana mampu,senang,takde fikir2 benda lain dah,free kan,hihi

umeboshi said...

elok je dak kecik 2 org ni minum susu dlm cup ek? asha zahra takmo sgt le minum susu lain/ air. asyik nak bf manjang. tak pun, susu ebm. dia dah reti bezakan rasa susu tu. 3ml buatkan formula milk pun tak abis diminum. huhu..

umeboshi said...

ops silap...bukan 3ml..tapi 30 ml buatkan formula milk...

Fith said...

kak noora,
aah mmg diorg pandai beza,breastmilk kan sedap,tu yg reject yg lain2 kan.rafiqh n raziqh ni klau pure milk diorg mmg taknak,kena campur koko sket.pandai betul asha zahra yer,dpt fully kebaikan susu ibu laa gitu...

Heartilyina said...

kiter xcmpur koko pun sbb tula kot dia xsuka. actually kononnya nk ajar dia minum pure taste jela hihi. nk try campur sket la nnt. btw fith campur milo ke apa? fm tu sejuk kan. fith suamkan dlu ke or campur je terus goncang?

Fith said...

ina,
rafiqh n raziqh awal2 bg freshmilk klau pure milk diorg mmg taknak,mcm rafiqh after few months baru ok,tp still sebolehnya dia prefer koko.selalunya ni sbb diorg bandingkan rasa.fith pakai serbuk cocoa(yg kita minum tu) atau milo atau koko vanhouten(pahit) tu,letak air panas sikit,bancuh koko then baru campur susu sejuk tu,nanti jd kurang sejuk.awal2 bg sket2 je,dlm 50ml gitu,nanti tambah2 lg.gambatte ne!kena ubah2 bg ihsan tertarik,hihi

aisha said...

fith, tq for sharing,

awai dlu kenaikan freshmilk kt aina, mmg susah sikit..campur yakult bru ok, sbb klu milo aina sembelit..ibu aina pun klu minum milo, cepat pulak sembelit..hihi..

tp bile check up kt kuyakushou tu, depa kate jgn campur..hohoho...tp nasib baik la, bile dah pregnant aina ok minum freshmilk..ni nak balik msia, kena ganbatte nak cr susu formula yg sesuai..

ok fith take care ye..jumpa lg..:)

Fith said...

aisha,
depa kata jgn campur tu campur dgn apa maksudnya?takleh campur milo ker?

rasanya klau aina ok dgn freshmilk,dgn formula mgkn takde prob.kat msia byk choice,ada mcm2 perisa,boleh laa cuba kan,hehe.mmg kena tgk kesesuaian la kan,kot2 sembelit/muntah plak,hopefully aina sehat2 aje nanti ye.

take care ya...