Tuesday, September 28, 2010

Cakap "gomennasaine!"

Tengahari tadi I was sitting on the dining table's chair, doing some reading while breastfeeding Raziqh, Rafiqh playing with his cars not so far from us. When Raziqh was done bf, he'll push himself meronta nak turun sendiri, I've tried to put him down slowly, however he ended up terhantuk di kerusi. Tak sakit sangat pun tapi dasar manja so he cried a little bit. Si abang yang melihat adiknya terhantuk terus marah mama...

Rafiqh : Mama, cakap gomenmasaine(gomennasaine=sorry), cakap!

Hamboi2, kemain tinggi lagi tone suara memberi arahan, cobit kang...

Mama : Adik, gomenne, mama tak sengaja...

Rafiqh : Shi-kun(Takeshi-kun), gomenne, itai ne(=sakit ye)... *sambil usap adik*

Eleh, kalau dia yang buat adik nangis takpa pulak, ada masa mau laa cakap sorry, ada masa buat derk muka tak bersalah ja, huh!


This is not the 1st time mama kena sound dengan anak sendiri, haha dah banyak kali dah kena, in fact memang selalu pun. Kalau tengah driving and suddenly buat emergency break atau ter-break lebih sikit, nanti dia akan jerit "abunai yo!(=bahayalah!), abunai2!", so please be more careful if you bring him along in your car, tak pasai2 straight je kena sound. Tapi bagus jugak, at least mama lebih hati2. Eh tapi kalau drive slow sangat dan dia dah mula bosan tak sampai2, dia cakap "osoine!(=lambat ek)", haha serba tak kena aih hang ni, pandai2 sangat drive laa sendiri!

4 comments:

kew_chop said...

hihi lawak jek onichan sound mama yea. tula fith kadang2 anak2 pun leh tegur sikap kita yg kadang2 alpa kan.

Heartilyina said...

terbayang2 je mulut kecik dia tu bebel2. mesti comel hihi

Anonymous said...

kak fith, i like to read your blog..
i have been silent readest before,
n i think you have a happy family..=)
suka baca tentang telatah anak2 kak fith..

-raudhah-

Fith said...

Murni,
tu lah,dia dok ngikut apa yg kita ajar kat dia kan,tak pasal2 kita pun kena sound gak,haha...

Ina,
ngomel2 bukan takat comel dah,naik geram pun ye gak...

Raudhah,
thanks sis for reading...
haha telatah anak2 kecil ni mmg menghiburkan,walaupun kdg2 memeningkan jugak...
alhamdulillah,moga2 keluarga ni selalu bahagia selamanya ye...