Saturday, September 18, 2010

Hargailah komen dari viewers anda!

Jika anda seorang blogger, blog adalah ibarat sebuah rumah dan viewers anda adalah bagaikan tetamu. Tetamu2 ni ada yang memilih untuk bertandang secara senyap, datang tengok2 intai2 then blah, tu namanya silent readers. Ada jugak tetamu yang suka tampilkan diri untuk berkawan(golongan ni I loike!), mereka datang, tinjau2 dan bagi salam...

Sebagai tuan rumah, kita kena tau adab2 layan tetamu. Kalau depa datang cara baik, kita layan baik2. Kalau datang cara tak baik pun no harm lah to layan depa baik2, kan islam mengajar kita berhemah?! Nak habaq kata kalau orang tinggalkan komen kat comment box ka shoutbox ka whatsoever lah, balas laa sebaiknya. Kalau dia letak namanya, cuba eja betul2 namanya(walaupun pelik gila nama dia, haha), jangan main taram ja sesedap jari menaip, cause setengah orang like me sangat2 sensitif when it comes to spell their name, hapa susah sangat ka nak eja FITH, tak pelik mana pun rasanya. Kalau boleh janganlah acuh tak acuh dalam membalas, for sure you want them to come and leave their messages again next time, right?! Oh lain laa kalau menulis blog dengan moto "ada haku kesah?" or "lantak haku laa, ni blog haku" or "I'm a syok-sendiri-blogger" or whatnot, tu lain punya cerita. Dan lain jugak bagi kes blogger2 yang famous tahap gaban, yang sekali buat entry beratus2 komen masuk, ni terkecuali laa kan, mampuih laa kalau nak layan satu-persatu komen yang ada...

Sebagai tetamu pulak, kadang2 kita baru tinggalkan satu-dua komen tapi lepas tu dah malas nak komen lagi hanya sebab orang tu tak mai pun 'rumah' kita. Kalau betul2 nak berkawan, mungkin perlu untuk kita 'jemput' dia mai rumah kita atau kita kena banyak2 kali komen baru dia terpanggil untuk kenali kita pulak kan. Peringatan untuk diri sendiri jugak sebab kadang2 I pun ada rasa macam tu, ala2 kecik hati tak bertempat, hihi, kita kena usaha sikit laa untuk meluaskan persahabatan di alam maya ni...

Eh2, apalaa yang haku merepek tengahari rembang ni, hehe...

Ok, tukar topik, adehhh hari ni jepun panas balik, suhu dah naik ke 30 darjah celcius balik dengan kelembapan udara mencecah 60++%, berpeluh2 den ni haa...

Isnin ni public holiday, selamat berhari minggu buat semua yang berada di Jepun! Nak pi mana laa cuti 3hari ni ek, ermmm...

3 comments:

liza sahab said...

Salam Fith,
Ni kes betul2 meluah perasaan nih.. Harap bukan akak le yg di maksudkan tu ye.
Akak sokong 20o% pendapat Fith tu.n akak suke ayat ni " kalau menulis blog dengan moto "ada haku kesah?" or "lantak haku laa, ni blog haku" or "I'm a syok-sendiri-blogger".. tersenyum akak yg serius ni.

Heartilyina said...

setuju. kiter sbnrnya berblog utk kepuasan sndiri. tp xdpt dinafikan kalau dh open for public nk xnk kene jaga juga adab both as blog owner and reader. if not lbh baik privatize je kan tak pun buat diary bertulis je. bab berblog ni kiter plg xsuka 1 je. org suka buat assumption and interpretation sndiri. kiter sensitif bila apa yg org paham xsama dgn hakikat sbnr. maklumla kalau menulis diblog tu kdg2 xditulis selengkapnya n xde intonasi suara. so dh boleh jd salah paham disitu.

Fith said...

kak liza,
eh tak laa,akak baru je buka column komen kan,fith suke!lps ni boleh laa fith tinggalkan komen selalu2 kat blog akak tu...
hihi sbb ramai yg suka tulis gitu,taknak ambil kesah soal readers dll,ntah laa,fith kurang berkenan ayat2 gitu...

ina,
ye betul2,klau taknak ambil hal dgn komen2 tu baik private-kan je kan,hehe.
oh bab org yg suka buat tafsiran sndr tu,mmg risiko kita sbg blogger jugak kan,kdg2 terpaksa hadapi semua tu sbb org yg membaca tak mgkn boleh faham sepenuhnya.dan sepatutnya readers pun kena hati2 bila buat tafsiran,klau tak suka sekalipun,baik2 diam je,jgn kritik lbh2 kan,hehe