Wednesday, September 29, 2010

Ish3 anak saaapa la ni?!

Inilah 'rupa' sebenar 2R apabila di rumah...

Pantang tengok sliding door dapur terbuka, tengok2 dah lepas keluar dah budak 2orang ni. Sekarang depa pun dah pandai buka-tutup pintu tu, lagi laa mencabar nak halang depa dari keluar. Kadang2 lepaskan jugak depa jalan pi-mai-pi-mai kat koridor tu tapi biasa laa, banyak khazanah dok ada, syok laa depa punggah-memunggah. Kesian budak2 ni, duk rumah atas awan, takdak tanah nak dipijak, hahaha...


Basikal ni sejak beli sampai sekarang dok dalam rumah jugak2, entah bila entah nak bawa turun bagi onichan naik pi sampo(=jalan2) kat kouen(=playground), ayah depa pun dah bising mama tak bawa turun lagi basikal ni, hehe. Bukan takmau bawa turun tapi sebab kat dalam rumah dah ada sebiji kereta yang depa main sorang satu, kalau nanti bawa turun satu, berebut laa pulak masing2 nak naik. Dah nak kena beli tambah 2ketul lagi kan, huh baik tak payah. Lagipun kalau bawa pi playground pun takdak aih Rafiqh nak naik basikal ni, mesti lari mencanak2 punya...


Tuh dia tongkang pecah, ni laa rupa rumah kami sokmo2, dari pagi sampai dekat2 ayah depa nak balik memang macam ni laa tunggang-langgang. Sat ja depa kemas, lepas tu depa punggai balik, sekali mak depa jerit, sekali depa simpan, tak lama lepas tu bersepah2 semula. Tukang simpannya Rafiqh, tukang punggah paling efektif pastinya Raziqh, rasa nak sekeh ja kepala dia, tengah2 onichan menyimpan dia boleh tarik balik bagi bersepah, hish! Yang pasti sebelum ayah balik, rumah memang akan clear. Semua toys akan disusun elok2 sebab mama selalu takut2kan kalau tak simpan nanti ayah buang, hahaha, jahat gila mama kan. Ada satu hari tu depa baru bangun tidur, dah lewat dah laa masa tu, mama dok masak kat dapur sambil mulut ngomel2 suruh simpan tapi depa meleweh2 dok ralit main lagi, tak sangka kot ayah dah on the way balik, mesti depa rasa awal lagi. Sekali depa dengar bunyi kereta ayah depa, Rafiqh terus panik menangis2 kutip mainan, tapi sebab dia tau tak sempat dah nak clear, dia meraung laa, at first mama hairan jugak awat yang tiba2 melalak, bila tanya dia sebut "ayah2", kuang3 ayah dah balik rupanya, haa cuak2! Tau pun takut padahal ayah tak pernah kata nak buang pun, mama ja reka2 cerita, keh3!


Ecceh baca buku berlagak kemain, tapi bukunya terbalik, apa kes?! Gaya ja lebih...


Ni laa aktiviti Raziqh bila dapat botol air, habis dia tuang air merata2, lepas tu dia pi ambil kain dan lap. Rajin sangat aih, suruh lap tingkap dan mop satu rumah baru hang tau! Tunggu2, besaq sikit mama bagi adik buat kerja ok...


Lencun, air yang masuk mulut beberapa titik ja, yang tumpah bergeleng2!


Onichan, bakal chef?! Masak rendang kereta...


Mau pi sekolah? Cikgu pun tak kelapaq aih nak ambil adik masuk sekolah hokey...


Kalau ada macam2 jenis biskut dalam satu balang, both 2R mesti akan pilih biskut yang ada inti jem/coklat/cream kat tengah2 contoh macam oreo, tu yang malas jamu depa biskut2 berinti ni, tak bagus untuk kesihatan, too sweet! Memandangkan depa suka sangat makan biskut so mama terpaksa rajinkan diri buat sendiri, boleh tipu2 sukatan, tambah-tolak apa yang dirasakan perlu...


Bila tolak trolley dengan 2R dok dalam macam ni, mesti orang2 sekeliling akan pandang, pelik ka? Hahaha, lantak laa dah dua2 orang nak masuk dalam tu, takkan nak tolak 2trolley pulak kot kan, tangan pun 2 ni ja. Depa sekarang obses dengan stereng, tu pasal suka sangat laa kalau dapat duk dalam trolley ni. Baguih jugak, senang mama nak shopping...

12 comments:

amir said...

mama 2R,nak pesan rendang kereta boleh?nampak macam sedap ja tu.hak2

Fith said...

amir,
boleh2,nak kereta apa?hahaha

Raudhah anje said...

sama la fith...tk pernahnye nak kemas rumah tu,mainan bersepah2..kite kemas die sepahkan balik.last2,biaq pi la kat situ.ada orang nak mai baru kemas.

Fith said...

anje,
tu laa pasal,klau ikut hati ni mmg takmau simpan pun,haha,walaupun sbnrnya most of the times rafiqh yg tukang simpan,tp kesian kat dia sbb si adik kaki punggah,tp sbb nak ajar diorg suh kemas,mmg terpaksa laa suruh simpan 3-4kali sehari.nanti yaya besar sket,boleh ajar kemas,senang laa sikit umminye,hehe.

Heartilyina said...

dr gmbr awal smpi akhir semuanya buat gelihati. ada je aksi n peel masing2 ye. mcm2. seronok tgk diorg berdua ada gang buat projek itu ini. ni yg xsabar nk bg ihsan adik ni. tp alahai bila la tu. tp nnt dh jd mcm 2r ni nnt mama ihsan plak buat entry mcm ni. tak pun entry membebel hihihi

amir said...

nak rendang kereta evo tu bole?jual 500yen sudah la,mcm biasa2 tu..hek3

mysara said...

syioknyer depa main sama2...rasa xsabar lak nak tunggu rifqi besar..hehehe..tp kalau sorang punya sepah dah pening,2org punya sepah?? aduh!

Fith said...

amir,
bereh2,kedai kakfith jual semua kos 500yen saja,tak mahai aih,haha

my,
mmg syok tgk gelagat diorg tp bila dah buat nakal 2org punya idea,perghhh sakit gak laa kepala ni,hehe.
eh takpa,by the time rifqi buat sepah,rayyan dah jd tukang kemas dah,hehe

afu-chan said...

hala comeynyaaa budak2 ni... get along so well.

depa x gaduh2 ka fith?

syaraf kat rumah pun adore sgt adik dia, tp slalu main kasaq. si adik syahmi mesti mengamuk kalau abg dia nak main dgn dia huhu

Fith said...

afzan,
ish awat dak,ada masa gaduh jugak.
haa sama laa,rafiqh ni pun kasaq,adik takmau tak suka,tp la ni kurang sikit dah main kasaq2,adik kurang teriak dah kalau depa melawak berdua,ka sbb adik dah lali,taktau laa,haha.
kesian syaraf,mesti blur awat adik takmau main ngan dia,haha cute kan budak2 ni...

kew_chop said...

sweet jek depa 2 beradik ni. stroller kitty pun kita selalu wat masuk 2 org, haha..

Fith said...

Ina,(ampunnn terdelete blsan komen yg lps)...
haha best je tgk aksi2 diorg,pening tu mmg laa kan,yg anak sorg pening cara anak sorg,yg anak ramai pening cara anak ramai,haa gitu ler...ihsan mesti tak sabar nak adik,bg ler,hehehe

murni,
haha muat plak ek zayyan n maira duk dlm tu?yg 2budak ni pun berhimpit2,tp terpaksa gak sumbat sbb dua2 nak duduk,sabar je laa kan...