Sunday, September 26, 2010

Lipstick,lip balm,lip gloss,lip liner - mana pilihan anda?!

Kali ni jom sembang pasal kecantikan lah pulak...


Ini antara koleksi lipstick, lip balm dan lip gloss yang sempat dicapai(dalam box make up), lip liner lupa pulak nak letak sama. Selebihnya benda2 ni ada kat merata2 - dalam handbag, dalam kereta, dalam bilik tidur, di sinki cuci muka dan sebagainya. Sebelum nak cerita lebih detail, jom kenali dulu apakah benda2 ni secara kasar/rambang...

Lipstick adalah pewarna bibir, ia mempunyai banyak pilihan warna, considered as make up...

Lip balm berfungsi sebagai pelembap bibir. It has ingredient to soothe, protect, moisturize and heal lips. Usually has no colour but some of them have some shimmer and a light tint, they also come in variety of scents and flavors. Turut digunakan sebagai 'alas' atau 'perata' lip cosmetics, dipakai sebelum mengenakan lipstick atau lip gloss. Lip balm is the best for natural lip, sekaligus melembab dan merawat bibir...

Lip gloss adalah penyerlah bibir, menampakkan bibir kelihatan lebih berkilau, menyerlah, juicier and somewhat bigger. Boleh diratakan ianya semata untuk mendapatkan bibir yang kelihatan lebih natural tetapi standout at the same time, atau boleh di-apply atas rataan lipstick...

Lip liner selalunya digunakan sebelum meratakan lipstick atau lip gloss, used to define the shape of lip and to prevent lipstick or gloss from leaking off lip...

I'm using lip liner, lipstick and lip gloss only for majlis2 atau bila keluar dinner, sometimes pakai untuk dating with myLove juga. Selepas pakai lip liner, sebelum letak lipstick or lip gloss kat bibir I'll surely apply vaseline first, lepas tu baru decide nak pakai lipstick dan lip gloss sahaja atau nak combine both. But actually most of the times I prefer lip balm most, more natural and simple. Lip balm ni pakai sehari berkali2, asal rasa nak pakai boleh terus tenyeh, that's why menatang ni bersepah merata2. Lip balm harganya pun lebih murah, boleh beli banyak2 buat koleksi. Kalau keluar ke majlis atau ke mana2, lepas makan atau selepas tempoh masa yang lama biasanya lipstick dan lip gloss akan pudar atau hilang, so time ni tenyeh lip balm ja senang. Lip balm jugak boleh ditenyeh ketika sedang memandu dan lampu isyarat merah, haha, gerenti tak berlemuih punya walaupun tak tengok cermin. Acu tenyeh lipstick without mirror, hoho horror!

Anda pula bagaimana? Yang mana pilihan anda?!

3 comments:

Heartilyina said...

wah ckp pasal kecantikan plak ye. banyak nyer koleksi fith. kiter suka je pakai mana2 pun. slalunya kalau musim panas berpeluh2 tu kiter malas betul nk bersolek2. pakai yg asas2 je janji xpucat. kalau rajin especially time sejuk pakai la lengkap lipstick, lip gloss, lip liner. tp xdela slalu pun. slalu nya salah 1 je. tp yg paling slalu lip balm. my favorite are lip balm n lip gloss in tube mcm fith punya yg paling bawah tu.

Fith said...

Ina,
aah kan,panas2 ni jd malas nak bersolek,sbb nanti jd tak selesa peluh2,pakai simple2 dah ok dah.
lip balm walaupun simple tp best je kan,bibir pun mcm terawat je,hehe

Anonymous said...

Great post. I was checking continuously this
blog and I am impressed! Extremely helpful info specially the last
part :) I care for such info a lot. I was looking for this particular
information for a long time. Thank you and best of luck.
Feel free to surf my blog post know memes