Monday, June 28, 2010

Baby foods

Ya ampunnn Ina, lama sungguh perap entry ni...
In process mengumpul gambar sebenarnya, which is really hard for me to do so, bukannya apa tak sempat nak snap those photos due to budak2 ni time lunch lapaq macam anak burung, padahal pukul 11lebih mak depa dah bersilat kat dapur dah. So end up selalu tak sempat ambil gambar, depa tergedik2 dah nak makan...

Ina minta kongsikan beberapa resepi makanan baby yang I dok sediakan untuk Raziqh. Tapi nak kata resepi pun tak jugak, sebab I cuma bagi dalam bentuk point saja, ni antara contoh2 makanan Raziqh setakat hari ni. Mommies lain yang ada other recipes, feel free to share please!

Breakfast
Kami ni jenis yang simple ja makan pagi, hadap roti hari2 pun no hal, cuma lately ja selalu buat kuih sebab Rafiqh suka makan donat/karipap pagi2. Untuk Raziqh biasanya dia breakfast benda yang lebih kurang sama dengan yang kami makan:
1. roti kosong - carik kecik2 dan suap
2. biskut farley - rendam dalam air suam
3. oatmeal - dimasak sekejap dengan sedikit air dan letak pisang/melon/etc. yang dilenyek
*** kalau ada ebm(expressed breastmilk) boleh laa masukkan dalam ebm, mesti lagi sedap...

Lunch
1. nasi + kurma/kismis/prune + puree buah/sayur - blend kasar
2. nasi + ayam/ikan + sayur2 - buat bubur dan lecek2
3. pasta + cheese - rebus pasta dan gaul dengan cheese
*** buah -> pisang, avocado, anggur, epal, lai, melon, betik, mangga, peach, kiwi
*** sayur -> lobak merah, ubi kentang, ubi keledek, bawang, asparagus,

Oyatsu(=snack)
1. tau fu fa - kurangkan gula, kalau Rafiqh dulu makan toufu saja tak buh gula, tapi Raziqh ni sebab dia share dengan Rafiqh, so letak jugak laa gula sikit...
2. biskut/cookies - dulu masa Rafiqh, mak depa rajin buat finger foods, tapi sekarang tak dah. Since kat nihong ni susah sangat nak jumpa biskut halal for babies so I just beli plain biskut without egg. Paling senang bagi butter cookies, bahan2nya simple dan paling penting sedap!
3. plain yogurt + fruits - dulu dilema jugak cari yogurt untuk baby ni sebab tak pernah jumpa yogurt baby yang halal. Sekarang baru tau yang baby boleh je makan plain yogurt untuk adult tu, tapi sebolehnya kita cari yang tak ada kandungan gula...
4. cornflakes - not sure boleh makan ka tak sebenarnya, tapi Raziqh belasah ja sebab Rafiqh tukang suap...

Dinner
Menu yang sama dengan lunch. Biasanya I sediakan banyak terus dan simpan separuh dalam tupperware.

Biskut ni abah mak yang bawa masa datang sini 2tahun lepas. Punya laa banyak bawa mai 12kotak ok, sampai la pun tak habis2 lagi, hahaha...

bubur nasi + karot + ayam...
Nasi + ubi kentang + cheese...
Lunch/dinner Raziqh...
Sekarang dia lagi prefer yang lenyek2, tak suka sangat yang blend halus...


yogurt...


butter cookies beli kat 100yen shop...
Cookies ni Raziqh suka kalau direndam dulu dalam air masak sebelum suap, lemak2 manis kan...

Raziqh sangat suka makan buah dan sayur, kalau ayam atau ikan tu nampak macam kurang minat sikit. Telur pun baru mula makan kuning telur, nampak macam dia suka. Sebenarnya susah nak cakap pasal suka/tak suka ni sebabnya menurut pakar pemakanan kanak2, budak2 ni kena makan benda tu beratus2 kali dulu baru depa boleh betul2 detect rasa, then baru decide depa suka atau tak foods tu, taktau laa betul ka tak, hehehe. Sebagai mak, untuk galakkan 2R ni makan, suka ka tak suka ka I tetap masak jugak. Lama2 dah banyak2 kali telan harapnya depa boleh suka laa kot kan. Memvariasikan menu pemakanan harian jugak adalah faktor yang penting untuk meransang minat budak2 ni terhadap makanan. Selalunya I bantai ja campur2 bahan, as long as tak mabuk kira ok laa tu kan, hahaha...

6 comments:

Heartilyina said...

tqvm fith! sori susah kan fith plak. dh mcm buat assignment plak. fith tulis aje pn xpe dh leh phm hihi. byk jugak ye raziqh dh mkn. kiter sblm ni strict ikut umur. tp sejak ihsan xnk mkn aritu dh xkisah sgt. skrg ni seb baik dia dh nk mkn blk. kiter pn bg je mkn apa2 yg sesuai. bg sket2 dlu tgk ada allergic ke. if ok bg lg. tp tula ihsan ni memilih n bknnya jns nk sgt mkn. kalau nmpk mknan tu mmg mcm anak burung jugak. tp dia bkn nk rasa je lbh n main2. bubur dia hari2 pn kiter yg tukang perabih. ni boleh la amik idea dr fith nk pelbagaikan mknan ihsan. btw farleys rusk mmg lah sgt sedap! kalau 12 kotak tu kt rmh ni dh lama hbs dh fith sbb mama ihsan yg mkn haha. kiter sgt2 suka biskut tu. kalau dlu mak bli utk adik kiter yg hbskan. time univ dlu pn rajin dok p bli biskut tu utk dri sndiri termsk la nestum bb. nnt kalau bli utk ihsan ni kena la tahan nafsu kalo tk hbs laa haha :D

Fith said...

Ina,
haa tuh dia.fith ni jenis tak mkn makanan budak2 ni,haha,klau raziqh mkn tak hbs,rafiqh ler tukang perabih,hehe.biskut farley tu pun fith tak pernah sentuh,ntah laa,tak reti kot nak mkn,pdhal selalu dgr org ckp biskut tu sgt sedap.kat nihong ni byk gak baby foods kan,ala2 mcm bubur sayur tu byk sungguh.nestum tak pernah perasan plak,klau biskut selalu takleh mkn.makin limited pilihan yg ada.takper ina,slowly bagi ihsan test2,mgkn nanti jumpa yg dia betul2 suka,boleh pelbagaikan yg tu je,hehe.gambatte ne!

kew_chop said...

tula kebanyakan biskut yg depa wat khusus untuk bb byk yg takleh mkn kat nihon ni. selalu beli osenbei n butter cookies or ritz jek kat anak2. memang kena ada stok selalu coz bila angin M dtg petang2 tu mak budak hulur jekla.. hihi..

Raudhah anje said...

yaya semua die bedal...ape yg kite makan yg tu die nak...kasi mknn lain die tepis...nak2 duduk kat rumah pengasuh merangkap mak mertua tu...ntah ape ntah yg derang suap...sy pesan jgn suap seafood, cili n makanan rapu..
menarik jugak pasta ngn cheese tu...fith pakai cheese ape ek?
tgh nak ajar yaya makan sendiri

Fith said...

murni,
itu laa kan,susah tul nak cari baby cookies yg halal.kesian anak2 kita,mkn biskut org tua,haha,pdhal yg tu lg sedap kot kan,keh3.
eh betul2 kena simpan buat stok,time takde apa nak bg,hulur ja biskut tu,keh3

Fith said...

Anje,
ooo naruhodo,patut laa pipi tembam yaya tak surut2,hehe.bagus laa pandai makan,semua bedal!good2!
klau baby duk dgn pengasuh/in laws ni kdg2 mmg susah sikit nak straight bab foods ni kan,fith yg blk msia kejap2 ni pun selalu hangin bila org sedap2 ja suap anak fith makan sebarangan,hehe.
cheese tu fith beli 2jenis,yg slice(mcm buh dlm burger) dan yang serbuk(mkn dgn spagetti tu).boleh jugak nak guna creamcheese...
ooo yaya dah nak start suap sndr yer,hehe,mesti comel kan...