Friday, June 18, 2010

Atasi cabaran2 awal penyusuan susu ibu...

Rasa macam dah lama sangat tak tulis pasal isu breastfeed(bf) kat blog ni. Selalunya dok 'ceramah' kat ym/email saja, hehe.

Alkisahnya baru2 ni sembang dengan kawan lama yang baru 2minggu bersalin. Dia ada pelbagai kemusykilan berkenaan pantang untuk yang bersalin c-sect dan hal ehwal nak bf baby. I nak highlight-kan beberapa point tentang bf hasil sembang2 tempoh hari...

Menyusu ni fitrah, kejadian semulajadi ciptaan Allah, pun begitu ketahuilah sungguh ia bukan mudah. Bf-ing is not all about feeding your baby with breastmilk but it's a bonding between a mother with her baby. Besar manfaatnya bila kita menyusukan anak, kita membekalkan susu terbaik yang mengandungi nutrisi lengkap yang diperlukan oleh setiap bayi. Seorang ibu miskin duk ceruk Afrika dengan seorang ibu golongan elit duk mahligai istana, bila mereka menyusukan bayi mereka, kesemua elemen2nya hampir sama sebab penciptanya adalah Allah.

Zaman teknologi sekarang ni ilmu dah berada kat hujung jari, kalau dulu orang baca buku untuk dapatkan ilmu tapi sekarang orang prefer akses kat internet saja, dulu nak akses internet kena ada komputer tapi sekarang pakai handphone pun boleh. Anytime anywhere boleh membaca tapi sungguh tak sangka masih ramai rupanya ibu2 yang tak faham 'konsep asas' penyusuan susu ibu ni, I tak kata I terer gila hokey but at least before kita buat sesuatu, kan lagi baik kalau kita persiapkan diri, paling tidak pun dengan perkara2 basic, barulah apa yang kita sasarkan(rata2 nak menyusu 2tahun) tu tercapai, atau paling takpun, bila kita hadapi cabaran2nya taklah kita gelabah macam jalan tak pijak tanah kan kan...

Apakah asas penyusuan susu ibu?

1. produk yang berkualiti dihasilkan oleh mesin yang diselenggara dengan baik, semua pun tau kan?! Badan kita ibarat mesin, susu tu adalah produk. Sejak sebelum hamil lagi kita dah kena jaga badan kita, jaga pemakanan kita, tapi orang kita ni pelik, dah preggy baru kalut nak jaga itu ini, baru sibuk nak makan supplements, baru nak belajar telan susu bla3. Bila badan dah sihat barulah susu yang terhasil baik mutunya. Multivitamin dan calcium kena ambil secara berterusan, maintenance badan perlu kita utamakan, kalau mesin selalu rosak, agak2 production-nya lancar tak? Sama laa dengan badan, kalau selalu sangat sakit, macammana susu nak terhasil dengan baik dan bermutu kan?! Jangan tunggu susu dah merudum baru kelam-kabut nak cari supplements lah milk booster lah hapa lah...

2. susu dah mula terhasil sejak kita masuk 2nd trimester lagi, awal kan?! By the time baby lahir insyaAllah memang dah ada dah susu tu cuma kita kena ransang untuk dia keluar. Dekat2 due tu picit laa, mesti keluar punya even takat setitik dua. Awal2 menyusu tu kena banyak sabar dan yakinkan diri, think positive, breast kita baru nak belajar mengeluarkan susu, janganlah expect susu akan keluar mencurah2, ingat paip air ka?! Slowly laa, tak payah over risau susu tak cukup, susu tak ada or whatnot, Allah ciptakan newborn baby boleh hidup dengan minum sikit2 ja selama 3hari, dan normally badan kita perlukan lebih kurang 3hari untuk hasilkan susu sampai breast engorge...

3. pengeluaran berkadar terus dengan permintaan - sebaik baby keluar tengok dunia, basicly menyusulah dia 2jam sekali. Hasil dari penyusuan yang kerap tu nanti otak kita akan dapat maklumat bahawa lebih susu perlu dihasilkan, nanti kilang susu akan bekerja lebih efektif untuk hasilkan susu bersesuaian dengan kadar keperluan. Most likely in 4-5days breasts akan engorge dah...

4. baby refuse breast's nipple sebab terbiasa minum botol masa kat hospital, wth?! Kalau baby tu refuse breast's nipple after more than 2weeks consistently on bottle feeding I rasa lojik laa, tapi kalau baru lahir dan baru 2-3kali minum guna botol but suddenly the mother claims anaknya taknak breast's nipple, I should say something is wrong with the mother, sorry...

5. ramai yang sangka bila nak menyusu kena sumbat nipple saja ke dalam mulut baby padahal ransangan susu berlaku pada areola(bahagian berwarna gelap di sekitar nipple), part ni jugak perlu dimasukkan dalam mulut baby.


Salah tanggapan terhadap bf-ing...

1. breast kecil tak mampu hasilkan susu yang cukup - susu bukan dihasilkan oleh saiz breast, ada kilang dalam badan kita yang bekerja memproses susu. So takdak kena mengena saiz breast dengan keupayaan menyusu anak.

2. baby boy kuat menyusu, so susu tak cukup kena top up formula milk(fm) - tak ada satu kajian pun dalam dunia perubatan setakat ni yang sahkan hal ni. Tak ada kena mengena jantina bayi dengan kadar keperluan susu ok. Ni semua mitos semata!

3. baby yang menyusu lama tu kuat minum - ramai yang sangka bila baby tu lama melekat kat breasts bermakna dia kuat menyusu, sebenarnya fakta ni salah. Ia sangat berkait rapat dengan cara baby tu latch, bagi baby yang berupaya hisap dengan berkesan, dia perlukan 5minit saja untuk kenyang berbanding baby yang tak berjaya hisap dengan baik akan memerlukan masa yang lebih lama. That's why kita kena belajar cara hold baby dan cara posisi-kan nipple dan aroela ke mulutnya...

4. top up dengan formula milk - kalau dari awal lagi kita dah top up baby dengan fm, there's no way to achieve our goal of 6months exclusibe bf. Baby dah kenyang dengan fm, how could you expect him to drink from your breasts? Bila breast tak dapat ransangan, otak akan dapat info yang susu perlu dikurangkan penghasilannya, kilang susu akan 'slow down' production, lepas tu kita gelabah tak tentu hala punca susu tak ada, tak ka kurang cerdik namanya? Lain laa kalau pam kan, tapi tetap tak guna jugak, tanya balik diri sendiri kenapa kita bf kalau at the same time kita bagi fm?!


Menyusu bukan pilihan, tapi ianya hak setiap anak yang perlu dipenuhi. Sebagai ibu, kita bertanggungjawab untuk menyusukan anak2 dengan susu yang Allah anugerahkan pada mereka melalui kita...

"Breastfeeding is not a choice, but an obligation to the choice..."

10 comments:

aisha said...

sgt suka entry nihh...ape pun penyediaan minda lena lebih kuat kot, lebih2 klu sekeliling esp famili2 bukan full bf..
fith nak tanye lagi leh? ;)

dlu fith suka dr fresh sini, ke susu tepung utk rafiqhkan, camner kuantiti susu utk rafiqh tu?sorry bgn soal, td bru bual benda yg sama ni ngan murni..huhu

kew_chop said...

hihi, laju jek kak aisha tadi baru kita sembang pasal ni.
thank fith walaupun anak dah 2 tapi info ni sgt berguna pada saya untuk next bb. errr 3rd?? hihi..

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

stuju! hehe.another mitos yg kite slalu dgr,"kalo mak dlu xde susu,ank pun xde susu gak" wic is slh! sy ms kecik xsusu bdn ngan mak sy alhamdulillah sy ade susu.hehe. yup,kilang kite ikut kperluan baby.adam minum 5-7botol (4oz skali minum hokey! 5x4=20oz at lez kne pump!) siang hr. so imagine brp byk sy kene curi ms kt ofis utk pump.tp alhamdulilah, bile positive n yakin ngan rezeki ALLAH ble dpt.hehe :D chaiyok2 ibu2 mama2 ummie2 mummy2 out thr!!!

aisha said...

mak ai byk ye typing error...sorry.menaip bersama aina td..sorry
sgt suka entry nihh...ape pun penyediaan minda lena(kena) lebih kuat kot, lebih2 klu sekeliling esp famili2 bukan full bf..
fith nak tanye lagi leh? ;)

dlu fith suka(tukar)dr freshmilk sini, ke susu tepung utk rafiqhkan, camner kuantiti susu utk rafiqh tu?sorry bgn(byk) soal, td bru bual benda yg sama ni ngan murni..huhu.tq..
bile lg murni 3rd tu..hihi..

ojasamid said...

well said, fith! :) i likeee..ehehe..
(sekadar refresh memory n info yg lama terperap dlm kepala. maklumlah, si `baby` dh jd toddler..:p)

apepon, satu yg betul2 memotivasikan akak utk bf ialah bila tahu buat pertama kali dri seorg gynea, bahawa "susu ibu adalah hak anak yg perlu kita tunaikan..."
hanya 5 tahun selepas tu barulah betul2 dapat praktik sendiri. mmg niat dan tekad kena kuat! iA kita akan naturally usaha keras utk belajar dan cari ilmu sebyk mgkn utk bf dgn betul. also akan jadi sanggup menempuh apa saja kesakitan, kepayahan, ketensenan, n masalah2 yg dtg sepnjg tempoh breastfeeding tu. bkn saja nilai nutrisi pd susu ibu, tp bonding antara ibu n anak itu juga sgt priceless! hehe.

Fith said...

Aisha,
tq2!
betul2,mmg kena kuat semangat.fith pun dtg dr family yg tak bf baby so mmg mencabar kan?!
aah masa blk msia tukar ke formula milk.mula2 bancuh dlm 150ml dulu,sama mcm masa dia minum kat sini,tp pastu up down quantity ikut dia makan/tak,sbb blk msia sgt byk main sampai takmau mkn,susu minum sgt byk time tu,hehe.buat sket2 dulu test aina,sbb fm ni tak tahan lama 4jam je,klau freshmilk no prob kan...
takpe aisha,tanya je,selagi bleh jwb fith jwb ler,hihi...

Fith said...

murni,
wowwi udah ada niat utk 3rd,ececece cepat2 ler,itu zayyan udah besar woo,hehe...

faeeza,
yup betul2,tu lg 1 mitos yg sgt fofular kan,haha.akak pun my mom tak bf kami 6beradik tp akak ambil itu sbg cabaran that i can do it,hoho,alhamdulillah...
gambatte ne mama adam,takpe susah sket,asalkan kita mampu beri yg terbaik utk anak kita, kan kan?

Fith said...

kak oja,
taknak geng dgn murni ker?utk 3rd?hehe,toddler dah 2,boleh laa nak meriahkan dgn kasi baby ada blk,hehe.
betul kak,sgt setuju!the bonding is priceless,org takkan fhm klau tak laluinya sndr kan kan?alhamdulillah kita diberi kesedaran dan peluang...

p|nKy MaMa said...

btol apa semua yg k.fith tulis tu..dyana dulu pn awal2 mcm stress jgk..sblh pihak srh bf sggh2,sblh lg kt xpa bg fm ja dulu..sbb awai2 tu susu xkluaq..bila dh flow susu tu elok br la bg btoi2 tp stil campo ngn fm jgk..haa la ni dh 2thn pn dok nyot2 ja lg,blk ni mau la depa paksa srh benti pulak huhu..
2nd baby ni mmg berazam nk fully bf..harap2 tercapaila;)

Fith said...

Dyana,
insyaAllah boleh exclusive bf utk 2nd baby.kita dah ada pengalaman so no 2 insyaAllah akan lg mudah.
hehe,izz dah 2thn,klau nak wean pun tak ralat dah.tp klau ada niat nak tandem nursing pun takpa,kena lbh gigih berusaha n sabar byk2 ja laa.good luck dear!