Wednesday, June 16, 2010

"Mama, mouth adik poo"

Just now, Rafiqh came to me and said "mama, mouth adik poo" for few times. I was like what?! Do you guys get what he's trying to say?

Hahaha yes, he actually trying to tell me that adik throw up! Dia taktau the word 'muntah', that's why dia bantai ja kata adik poop ikut mulut, haha hadoiiii sabaq ja laa budak ni...

This is not the 1st time Raziqh throwing up, I'm no more surprise or kelam-kabut to handle this, not like when I was with Rafiqh. Rafiqh dulu 1st time muntah masa dah dekat setahun. Since dalam pantang, Rafiqh memang tak muntah macam sesetengah baby yang selalu temoq(muntah susu). Berbeza dengan Raziqh, sejak berusia beberapa minggu lagi dia mudah temoq, eventhough dia dulu jenis yang nyusu sikit2 saja. But I know the reason why he always vomitted, it was because I didn't know how to burp him, silly me!

Sebenarnya baby muntah ni perkara biasa, especially for formula milk fed babies. Susu formula lebih susah nak dihadam oleh perut baby, baby yang menyusu guna botol jugak lebih cenderung untuk overfeed dan sebagainya. Ada macam2 sebab baby boleh muntah, tapi selalunya tak serius lah, unless kalau muntah baby tu mengandungi darah atau cecair hijau, dia muntah tak henti2, ada bengkak or whatnot kat badan dia, it might be a sign of health problem, so better cepat2 bawa jumpa doktor...

Raziqh ni selalu muntah bila dia overfeed. Ni kes kecik2 dulu liat nak menyusu tapi bila dah besaq kerja nak menyusu saja, taktau pasai apa suka sangat menempel kat mama, dah kenyang pun nak nyusu lagi, last2 muntah. Lagi satu sebab dia akan muntah ialah bila dia makan sesuatu dan terlekat. Ni kes suka kutip makanan Rafiqh dan buh dalam mulut, tapi tak reti nak telan, hish geram sungguh! Lately sebab dah pandai makan solid foods yang sama macam Rafiqh makan so masalah tercekik ni dah tak ada tapi bab overfeed ni masih tak settle lagi, hehehe. Apa2 ja laa kamu ni dik. Rafiqh bila tengok adik muntah, dia lari duk jauh2 sebab dia kata "yucks, kitanai(=kotor) kusai yo!(=busuk lah!)", haha tau takpa!

3 comments:

Mysara said...

Mai arini nk bawa rifqi gi checkup dgn specialist psal muntah ni... Dah naik risau asek muntah even dah burp

Heartilyina said...

Ihsan plak mmg since lahir bape kali ntah muntah 1 hari. Boleh kata setiap kali after bf. Overfeed la tu apa lagi. So tiap2 hari kemana2 saja dia pegi kena bwk napkin dia sama. Xleh dipisahkan. Dh burp pn muntah. Makin dia bsr jumlah muntah tu dh krg. Rasanya by 6 bulan kot br dia berenti muntah susu. Rupanya xsemua bb muntah ye masa mula2 lahir. Kiter ingatkan semua bb mcm Ihsan. Papa Mama suka cium2 dia bila bgn pagi2 sbb bau muntah pekat! hihi. Skrg dh xde lg dh bau yg 'best' tu...

Fith said...

My,
ooo ye ker.kesian rifqi ye,mmg kita naik risau tgk baby muntah2,rasanya takde apa kot,hope everything is fine.

Ina,
haa adik bongsu fith dulu lg teruk.dia muntah susu sampai umur setahun lbh,pantang salah makan,mesti muntah,sampai naik lali dah bila tgk dia muntah,dah takde perasaan,haha.
rafiqh mmg tak pernah muntah susu yg teruk,seingat fith takat keluar sikit2 tu ada laa,tu yg tak risau.tp raziqh ni ya rabbi byk sekali muntah.mmg nampak sgt dia overfeed,huhu.
bau masham tu yg best kan,hihi,nanti rindu nak bau masham2 baby muntah...