Wednesday, June 9, 2010

Preparing for a new sibling!

Wah tajuk!
Oh jangan terkejut ye kawan2, we're yet to have another baby, just not now! Errr nextyear maybe?!(ihiks, ada hati jugak tu!)...
Sepatutnya title tu ditulis begini -> "Preparing the firstborn for a new sibling!", haaa baru betul kan?!

Someone asked me to write about this, and I still remember when I was pregnant with Raziqh, I did requested the same thing from Murni, cuma version-nya sedikit berbeza sebab I tanya tentang 'cara memupuk kasih abang/kakak pada si adik(selepas kelahiran)'. And now is my turn to give secebis idea atau panduan, starting with since we're still pregnant, hope it's gonna help!

The process of preparing our firstborn for a new sibling may vary from one to another, as we should consider his age, his interest towards baby, his acceptance, his behavior/character and etc. Pun begitu, rata2nya sama saja, sebab fokus utama kita ialah untuk meyakinkan si abang/kakak bahawa kehadiran adik bukan sebagai pesaing, sedikit pun tak akan menjejaskan kasih sayang kita buatnya, that's it!

Untuk enrty ni, cerita pasal persiapan sebelum baby lahir...

1. introduce - 'tak kenal maka tak cinta', so perkenalkan! In my case, I pregnant lagi masa Rafiqh baru 11bulan, nak kata dia langsung tak faham tentang 'adik' pun tak, tapi nak kata dia sangat faham pun tak jugak! Kinda complicated but being me I never ever underestimate him, so the very 1st step of introducing him to his new sibling is by telling him a 'story' that having a little baby will give us so much fun! Though you might think he can't understand, but I believe Rafiqh is super-clever! Since the 1st day I knew I was pregnant, at least once a day I(and myLove) told him about me carrying a baby in me, dari perut flat(tak flat mana pun, hakhak) sampai laa besar gedabak, tiap2 hari ulang cakap benda yang sama, disebabkan dia masih kecil dan masih tak boleh bercakap I tak ada kesukaran untuk bersoal-jawab dengan dia. Dia lebih banyak mendengar dan menerima 'gambaran2' bahawa adik tu kawan, adik tu comel, adik tu best dll. Lagipun Rafiqh ni sejak baby lagi dia dah menunjukkan minat terhadap baby/budak lain, lebih mudahlah pendekatan nak approach dia untuk terima someone new in our family. Tapi kalau the firstborn tu dah besar(lets say 3-4YO), kiranya dah pandai bercakap, kita beri 'ruang' untuk dia sendiri berminat nak bercerita atau bersoal-jawab tentang adik...

2. merasai 'kewujudan' adik -bila baby dah makin banyak bergerak, I invited him to 'play' with the baby, lets him feel the baby's movements, suruh dia nyanyi ka tepuk2 ka panggil baby ka hapa2 sajalah. Dia pasti gembira dan excited bila baby mula bagi response. Same goes with the baby's stuffs, bagi ja dia main dengan barang2 baby sambil2 tu ambil peluang untuk bercerita lagi pasal adik. Slowly kita buat dia rasa teruja dengan kehadiran adik...

3. sepanjang kehamilan, bila tak sihat sebab morning sickness ka hujung2 kehamilan dah tak larat ka, don't ever mentioned that we're sick because of the pregnancy, but simply tell him that we're just not feeling well(don't put any negative image towards the pregnancy).

4. untuk mempersiapkan dia pada lack of attention pulak, I just trying not to attend his needs cepat2, cuba lengah2kan sikit untuk ajar dia agar lebih berdikari dan sabar. Kalau dia menangis, I tak terus terkam tengok, sebaliknya cuba sooth dia dengan kata2 dulu, sambil tu teruskan dengan kerja yang I dok buat. So that bila adik dah lahir, kalau I lambat penuhi keinginan dia pun dia tak kesah dah. Dia tak blame adik cause dia tahu sejak adik tak ada lagi mama memang dah gitu, lembap! Ada setengah orang pulak sebelum adik lahir si ibu pulun sehabis mungkin layan the firstborn tiptop service, apa saja kerenah anak tu akan diturut dengan harapan kononnya nak tebus rasa bersalah nanti tak boleh layan gitu dah. Personally I don't agree with that. Lagipun tak ada istilah 'bersalah' pun dalam hal ni, kita menunaikan tanggungjawab kita untuk both kids, so tak timbul soal siapa lebih siapa kurang. Kalau takut nanti ada rasa bersalah, don't get pregnant at the first place, senang kan?!

5. sayang adik, tak sayang abang - hal ni sangat perlu diberi perhatian, kita mungkin berhati2 tapi orang lain mungkin tak sensitif dalam soal ni. Masa I preggy dulu, ramai ja yang selamba kata kat Rafiqh "nanti adik lahir, ayah mama tak sayang Rafiqh dah" bla3, jangan ambil mudah, kita kena cepat bertindak, kita mungkin tak boleh sound that person kan sebab niatnya mungkin nak bergurau je tapi kita boleh cepat2 assured our kid that "mama sayang Rafiqh, mama sayang adik jugak!". Jangan biarkan minda anak2 kita ni diracuni pihak2 lain!

6. cemburu - ada budak cemburu bila tengok ayah dan mamanya pegang baby lain kan? Actually it's normal, almost all kids will give the same strong reactions at first, cuba bawa dia ke persekitaran yang ada baby, kalau boleh kita pi spend masa with family who has a baby so that we will be able to hold the baby, lets him play with the baby, slowly he will get the idea of what it will be like to have a new baby around...

Ok, tu je kot. Mommies out there yang ada teknik lain, meh2 kita share!

7 comments:

norlin said...

:) thanks fith ..kongsi pendapat dan idea....haikal sekarang pun noli dah selalu sembang pasal baby kat dia....nampak macam dia suka nak ada adik ....harap harap okla nanti....macammana ya fith handle 2 orang satu masa...baby boy pulak tu dua dua, mesti penat jugakkan...fith dulu lahirkan rafiqh di mana....apa pendapat fith tentang bersalin di jepun dari segi masa pantang terutamanya berurut bertungku semua tu...wah byk betul soalan...:)

aNaYaNa said...

budak2 sgt mcm2..me pn nk adik..ha2..kak..comel ur kids..da looks alike dak jpun..he2..

Fith said...

Noli,
insyaAllah haikal ok nanti,dia dah ke houikuen,mesti dah pandai bergaul kan.mesti dia tak sabar2 tunggu adik lahir,hehe.
penat tu biasa laa kan,anak sorg pun penat,ni plak ramai2.slowly nanti mesti bleh handle,fith pun masih terkial2 jugak kdg2.
fith bersalin both kat msia,nak pantang betul2 punya psl,sbb fith ni kolot sket bab pantang2 ni,hehe.noli nanti bersalin sini kan?kena refer org yg bersalin kat sini laa bab pantang2 ni yer...

Fith said...

anayana,
comel yer?thanks!hehe
aah budak2 sgt mcm2 kan...
oh nak adik ye,apa kata tukar 'nak anak' plak,hihi...

ojasamid said...

hehe..enrty yg mengimbau kenangan lama. chewah.
though akak rasa usaha akak xsehebat fith, tp mmg buat juga most of the tips given. sbb bila dengar cerita mommies yg anak sulungnya over jealous, asyik nakkan perhatian bila adiknya lahir etc smpi maknya tension, mmg buat kita fuan lah juga sket sebanyak.
alhamdulillah everything turned out ok, walaupun umur si abang lbh kurg macam rafiqh juga waktu dapat adik. mmg rasa tertolong sgt2 dgn si abang..huhu.(akak kalau igt psl ni mmg emo sikit.hihi)

apepon, i agree yg nak tak nak kita kena prepare kan juga mental emosi anak2 kita bila tahu nak tambah `family member` baru albeit how young she/he is. insya Allah life will get a lot more easier, happier n merrier for us all; parents, baby baru n also the siblings. hehehehehehe :D

aisha said...

wah thank you fith..
sharing is caring..
mmg cuma amalkankan serba sedikit dah tips2 tu..duk tanye kawan2 gak.. cuma satu je, sejak pregnant ni aina ni cam mengada2 dan nak terlebih manja..kdg2 sgtla geram. so biar jelah,then si aina ni ape lg nangis2 jelah..adusss..

oh ye nak tanye fith la leh?
tb2 rase minggu ni cam kurang susu..bru 4 bulan..eh susu leh stop ke klu aina kurang hisap..aina hisap dalam 3 atau 4 kali sehr..byk main2 gak time hisap tu..die hisap time nak tido je..tb2 cam leh terpikir je eh susu ni ade ke tak..hihi..

Fith said...

kak oja,
betul kak,sgt mengimbau kenangan silam.rasa syahdu dan kandou dgn anak sndr kan,camne diorg yg kecik ni boleh adapt dgn environment baru.

Aisha,
rafiqh dulu pun ada stage yg dia agak manja,fith anggap ianya proses normal seorg toddler,bukan sbb preggy.insyaAllah slowly aina akan ok.klau rasa perlu,aisha boleh try cari solution utk handle emosi dia tu,tak syok jugak kan tgk dia nangis2,kesian,tp at the same time geram,haha...

pasal susu mmg akan berkurang lps masuk 2nd tri,sbb hormon susu n pregnant tu.tambah klau aina dah tak nyusu sgt kan,makin kurang demand makin kuranglah production.susu tu insyaAllah ada cuma kita tak rasa full dah,part terfikir susu ada ka tak ni mmg sebijik kes fith dulu.maybe it's the right time to wean.don't push yourself,don't stress,ikut flow je,mgkn Allah nak permudahkan urusan weaning ni utk aisha...take care!