Monday, June 14, 2010

Sedang gila menjahit...

Nak kata 'gila' tu dak laa kot, tapi lebih kepada sedang 'bersemangat' nak menjahit. Haa tuh dia, punya laa lama myLove belikan mesin jahit yang kononnya teringin sangat tu, last2 terperam dalam bilik saja, myLove sendiri sampai berkali2 dah dok tanya bila nak mula menjahit tapi I ni laa aiseh suka sangat laa bertangguh2. Tapi semalam entah jin apa yang merasuk tetiba ja mood nak godek mesin tu mai, apalagi godek punya godek, siap laa seluar tidur Raziqh sehelai, hihihi.

Considering me who have no basic at all in this sewing thingy, sewing is totally a new task for me, sangat mencabar hokey! Selama hidup ni sekali pun tak pernah sentuh mesin jahit, jahit pakai tangan pun hagham tak terer. Pernah laa dulu pinjam mesin jahit my junior tapi baru nak pasang benang kat mesin tu pun dah terkial2 sampai dah berhari2 pun masih tak reti2 lagi, last2 gave up. Lepas tu macam ada sedikit kegusaran setiap kali nak pegang mesin, ala2 fobia gitu, sebab terasa diri ni bengap sangat. Tapi semalam, bila 'sentuh' ja mesin jahit yang myLove belikan tu, alahai tak laa susah mana pun. Mesin tu ada skrin yang explain serba-serbi procedure dengan detail, main touch2 ja skrin tu sambil refer buku, senang bangatlah(tiba2 berlagak). Semuanya automatik, tekan sana tekan sini dah ready untuk jahit, bila dah pandai guna mesin tu mood nak belajar menjahit baru laa ada kan. Haa sejak semalam dok laa godek web kat internet ni pulak untuk cari tutorial nak buat pakaian baby. Habis baju2 lama dalam box dipunggah, takmau beli kain lagi, nak guna baju2 yang takmau pakai dah tu dulu untuk prektis, nanti2 dah pandai baru beli kain.

Sekarang ni both 2R petang2 tidur lama so senang laa nak berprojek sorang2 dalam bilik. Petang semalam masa depa tidur, sambil2 dok menjahit sembang laa dengan myLove, and I even told him lepas ni I tak masak dah laa, cause I know bila dah terjebak dengan kegilaan menjahit ni nanti mesti kerja dok pulun menjahit saja, hehe. I think I could say bye2 to cookies, muffins, cakes bla3 from now, masak untuk breakfast, lunch and dinner for sure tak boleh skip kan, melampau arr pulak dah kalau tak masak langsung, hakhakhak.

Memandangkan I baru berjinak2 nak menjahit ni so hasil jahitan semalam tu tak lawa langsung, tunggu ye nanti dah dapat hasil yang baik, I'll put the piccas here insyaAllah.

Oh actually I should thank Dyana-mamaIzz for this spirit, tengok dia menjahit rasa syok pulak, kalau duk dekat2 boleh laa nak menuntut ilmu kan, hohoho...

9 comments:

kew_chop said...

haha. sama la plak fith. kita pun tgk bersemangat nak menjahit. baru siap bag untuk onechan tapi huduh segan nak tunjuk. nasib baik ada rupa bag. gaun plak dah potong tapi tak terjahit agi. err best gak layan angin menjahit dtg ni.. hihi

Fith said...

murni,
hisashiburi,sibuk noo ek saikin,hehe.takper2,produktif!
wah2 menjahit jugak yer,mesti best kan pasni bleh jahit skirt utk onechan,fith tgk turorial,byk ajar baju2 utk girl,kalau boy ni takat seluar ja laa,hehe.slmt menjahit,nanti tunjuklah hasilnya,pastu bleh ajar fith,haa buh link tutorial sekali ka,baru fith lbh bersemangat nanti,hihihi

TinyTini said...

tahniah fith akhirnya terjebak jugak dunia jahitan..kalo anak perempuan lagi membuak2..tini berderet beli kain nakwat dress tasnim takwat2 lagi, sbb tempahan beg tgh bnyk..fith untuk kat jepun kain cantik2..ehehe..murah2..

Fith said...

Tini,
haha tuh laa,at last terjebak jugak.nak kena byk bljr lg ni.btw tini,klau ada web yg senang utk bljr menjahit,share laa yer.nak minta tini wat tutorial sah2 tgh busy kan,sakan sungguh menjahit yer,bagus2!
haa tuh laa,klau anak girl mesti lg best,bleh buat dress dll.takper2 fith prektis bg terer dulu,pastu dpt baby girl nanti insyaAllah dah pandai kot nak buat dress,haha

p|nKy MaMa said...

amboi2 k.fith,hsysi nee//bagus2 trs bersemangat menjahit..lps ni kita tgk hasil2 jahitan la pulak eh;)

Heartilyina said...

bestnya ada sewing machine. canggih ek pakai touch skrin je. kiter pn mmg xpandai menjahit fith. jahit tgn pn huduh. tp susah jugak xreti jahit ni sbb kdg2 nk alter sket2 baju koyak ke dh susah. tringin gk nk menjahit. ritu jln2 jmpa sewing machine. tp sbb pk dh nk blk dok pk nk bli ke tak ke. ke bli kt mesia je hihi. nnt tnjuk la hasil2 jahitan :D

Fith said...

Dyana,
byk lagi nak kena bljr ni,terkial2 lagi,mana bleh lawan dyana,hehe.

Ina,
ish fith ni mmg tahap hampeh laa bab jahitan ni.tu yg kalau tgk mesin jahit rasa seram2 sejuk tu haha.agak best jugak laa dgn mesin ni,sesuai dgn fith yg ilmu jahitan sket nak mampuih,hehe.klau ina nak beli skrg pun ok gak kot,boleh bljr basic dulu,nanti blk msia dah terer dah,kan kan.

mysara said...

eh fith, mai pulak terbalik! skg nih dok gila nak baking cake.dr minggu lps dok beli peralatan masak sikit2..tp xmula buat lagi sbb oven kat umh mai.la nih dok umh mil...sampai asek kena perli dgn FIL..tp insyaAllah, nk belajar baking balik.dulu kat nihon rajin laa...mai 'cuti ' menjahit jap sehingga mesin jahit mai sampai.xlarat aihh nk jahit pakai tangan 100%..anyway,selamat menjahit!!

Fith said...

My,
aiks,haha boleh plak angin baking pi kat my,angin menjahit my tu datang kat sini,hahaha.haa nanti ada mesin rancak ler menjahit yer.baking pun best,fith stop kejap baking2 ni nak bg laluan kat jahitan,hahaha...
slmt mem-baking my!