Tuesday, June 8, 2010

Shopping for raya?!

Hahaha memang ada yang nak kena pelangkong ni, puasa pun dak lagi, gelut dah aih sembang pasai nak raya. Eh tapi biasa laa tu, mana ada orang esok nak raya hari ni baru kalut nak buat persiapan kan, koman2 pun 2-3bulan sebelum tu kena prepare dah apa yang patut. Tambah2 pulak bila dok oversea ni, kalau boleh 6bulan sebelum tu lagi kena siap2 dah(over sungguh!)...

Oh tapi alangkah syioknya students sekarang, puasa dan raya jatuh gedebuk ngam2 dalam summer holidays. Tak gaduh laa nak pikiaq tahun ni raya nak suruh mak hantar baju kaler apa, nak masak apa, nak raya kat kelas kuliah mana, nak itu nak ini, depa pakat beli tiket flight dah, semua balik berpuasa dan beraya kat Malaysia laa jawabnya, sunyi laa kami nanti, huhu... Rezeki depa laa tu kan, rezeki kami insyaAllah tahun ni beraya di perantauan lagi...

Tahun ni kami tak buat baju raya pun, untuk 2R belikan baju melayu yang ready-made saja, tu pun minta maktok dan makteh 2R yang belikan. Dekat2 nak raya nanti nak belikan kemeja yang sedondon untuk 2R, haa bolehlah depa boria! Ayah dan mama memang takdak baju baru, tak plan pun lagi nak pakai tema apa, tengoklah nanti macammana. Persiapan lainnya bertumpu pada foods saja laa, mana nak ada beli sofa baru, langsir baru, pinggan-mangkuk baru bla3, ish buang tebiat hapa, bukan ada sapa nak mai 'mahligai 5tingkat'(ecceh, padahal dok rumah pangsa tingkat 5) kami ni pun. Stok foods memang banyak gila I dah pesan, minggu depan baru mak nak pos, sempat laa kot sampai sebelum puasa, kalau boleh macam2 nak suruh kirim tapi setelah dipilih2 tinggal sikit2 ja laa. Errr sikit ka? 3kotak besar yang setiap satunya berat 20kg, haha sila bayangkan, segala tok-nek benda haku masuk list, pening mak nak pi beli, hihi...

Tak sabar sebenarnya menanti ramadhan, lebih kurang 2bulan je lagi kan, insyaAllah kalau dipanjangkan umur tahun ni dapatlah kami menyambut ramadhan dan syawal ber-4. Lastyear I berpantang dalam bulan ramadhan dan kami bertiga beraya di Ipoh tanpa myLove. Rindu dah rasanya nak sambut ramadhan bersama myLove, harap2 myLove tak busy sangatlah nanti, boleh laa balik awai buka puasa sama2... Uish tiba2 rasa tak sabaq nak puasa!

9 comments:

ojasamid said...

ii nee...mesti seronok puasa dan raya dgn stok makanan yg meriah kan. lagi2 kalau ada cik abang waktu buka tu..kami tumpang hepi utk fith juga..ehehe..:D
(lama dh xkomen sini kan. :p )

zura said...

betul2.., dah lame dah tak bace komen dr kak oja..., ehehehe..
boleh tak komen camtu.., ehehehehe

Fith said...

kak oja,
haa lama tak dgr khabar,sejak blk bercuti senyap je kak oja yer...
aah seronok laa jugak,boleh prepare lbh sket utk raya nanti,hehe.

Zura,
haha apa punya komen daa.tp kira boleh laa,haha

mysara said...

baru semalam beli baju utk budak berdua nih...huhuhu..mak dia rambang mata daa..

Fith said...

my,
majide?ii ne.eh beli kat nissen ker?hehe

Heartilyina said...

wah xpk pn pasal raya. alamak br teringat thn ni ada ihsan. sian la plak. kalo kami berdua je mcm biasala mmg xraya pn. cuma buat mkn2 biasa jela. bj raya mmg xde hihi. nk kena tgk jadual la n plan dgn hubby apa2 nnt. at least kalo hubby free leh la smbut bertiga for d sake of bdk kecik ni. amboi fith xsbr poser ke. kiter gigih mengganti poser lg ni isk isk! waa teringat bestnyer kalo poser kt mesia!

Fith said...

Ina,
betul2,sgt berbeza beraya berdua n bila dah ada anak,even anak tu tak fhm pun lg mksd raya,hihi.best gak buat preparation utk anak2 ni,raya ala kadar pun takpe,yg pntg rasa sket suasana hari lebaran tu kan.
tinggal bbrp hari je lg kan ina,takpe ada 2bln lg ni,hehe,gambatte!
best kan klau pose kat msia.insyaAllah ina thn dpn merasa laa...

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

kak fith braye berempat. sy insyaALLAH ry bertige :D! xsbr gak nk wat bj melayu utk adam :D! msti comelllllllllllllllll :P

Fith said...

Faeeza,
ecceh budak kecik tu pun ada baju melayu yek?alalala mesti comel kan?!mmg tak sabar nak raya bila dah ada anak ni,persiapan tu rasa best sikit,klau kat msia mesti geram je tgk baju2 budak.