Saturday, March 20, 2010

Raziqh's 1st solid foods!

Kalau ikutkan perancangan awal, I nak mula introduce solid foods kepada Raziqh selepas dia cecah 8bulan. Tapi atas beberapa sebab yang tak dapat dielakkan(konon), I dah mula suap dia makan since about a week ago, ok laa tu kan, dekat2 8bulan laa. Antara punca yang menyebabkan Raziqh terpaksa diberi makan lebih awal dari perancangan ialah(haha very the poyo!):-

1. dah banyak kali Rafiqh suap Raziqh makan. Takdak maknanya dah nak sebut Raziqh tu 'exclusively breastfeed' bila si onichan ni terlebih rajin jadi tukang jamu adik makan...

2. he has developed an interest towards foods, bila suakan something ke mulutnya, he willingly open his mouth, bila tengok orang makan, dia ajuk2 mengunyah sama, alaaahai kesiannya, nak makan yer...

3. bila dah mula 'rasa' sedapnya foods onichan, dia sendiri dah pandai rembat apa yang onichan makan. Part ni paling parah sekali, dia jadi sangat tak terkawal bila tengok makanan, so untuk redakan keterujaan dia, I have to feed him lah!

4. ada check up with paed - nanti kena soal-siasat lebih2 pulak kalau bagitau doktor Raziqh belum start solid, so baik mulakan sekarang, hahaha...

5. konon2 sebagai 'upah' sebab dia dah boleh merangkak, hohoho memang takdak kena-mengena langsung... Honestly I tak sangka dia boleh duduk dan merangkak dengan cepat(cepat untuk dia laa), cause dia lambat boleh meniarap, lepas boleh meniarap take time lamaaa pulak untuk menyulur, so ingatkan yang lain2 pun lambat jugaklah, alih2 cepat sungguh dia develops new skills lately, lepas satu, satu pulak dia pandai, so kira gohoubi(=reward) lah ni, hehe. Well done baby...

6. he is a super-active little baby who cannot stay calm even for a second, so I guess he needs much more energy to burn, his mommy actually risau anaknya mengurus, muhehehe. Samada dia makan atau tak, I'm sure dia remains meligat ke sana ke sini, so bagi laa dia extra power supply, walaupun hakikat yang sebenarnya kesan tu vice versa jugak kan, more energy makes him more active right, adushhhh....

After all, dia memang dah 'cukup syarat' pun untuk makan, berat dia sekarang pun dah doubling his birth weight, dah boleh duduk sendiri, memang dah ready enough for solid... Jom tengok gambar budak comot yang happy lepas kenyang makan!

Yatta yatta!!! I love foods, yummeh!

As I preferred to feed him homemade baby foods, now I've added few new 'tasks' in my daily schedule. Yes I know bukan susah pun nak sediakan foods dia, boleh buat banyak2 dan bekukan, tapi sebab sejak dengan Rafiqh dulu pun I memang jenis yang tak frozen-kan baby foods so kena buat macam tu jugaklah sekarang pun, serve only fresh foods for him. So far, Raziqh baru makan plain bubur nasi, avocado puree, banana puree dan apple puree, sekali sehari saja. Sebagai permulaan, kenalah apply the "4 Day Wait Rule" to check for food allergies or sensitivities, introducing 1 type of foods at a time and a space of 4days apart, hopefully Raziqh pun takdak any allergy problem. Nanti lepas dah test banyak jenis foods boleh laa combine2 dan bagi 2kali sehari pulak, seronok tengok Raziqh makan tapi still tak boleh lawan onichan lah, hehe... Raziqh macam tau2 ja meal time dia, suka kemain bila nampak mama pegang bowl dan sudu dia, tak sabar2 nak mamam!

Enjoy your foods baby!

4 comments:

Ina said...

ihsan esk dh nk start bg. td dh kuarkan segala perkakas dia nk bsh n sterile. semangat jer. teruja rasa mcm nk smbut bday dia plak hihi. mcm mana la respond dia esk agaknya. selama ni sibuk nk gagau foods mama ngan papa jer. tula lps ni makin berubah la rutin harian. mggu ni dok study blk bab baby foods ni. btw kiter baca memula bg sket2 je 1 sudu n br tambah gradually. fith memula bg cmner? rasanya setakat 1 sudu tu sure bb mntak nk lg. kalau bb nk lg perlu bg ke xyah? takut tekejut plak perut dia.

zura_betty said...

erm aisy yg baru nak msuk 5bln tu pun dah sibuk geram je tgok makanan..! bile kite mngunyah.., dia pun dok mngunyah same..! tapi mmg tak bagi lagi laa.., n abg dia pun boleh bekerja same.., penah la dulu memula dia dok suap adik dia makan.., tapi lpas kita terangkan adik tak de gigi so can't eat..! sampai hari nie dia faham n ckp adik tak boleh makan tak de gigi..!

hope still bleh exclsv bresfeed dia lagi laa..! ehehehe.., tp kdg2 tak sabar gak rase nak masak baby food yg bermcm2 tu.., hahahaah..! gataiiiiii..,

Fith said...

Ina,
setakat yg fith tau n tgk 2R ni,1st few days tu diorg makan sikit je,tp more than 1 sudu laa kan.diorg baru nak biasa makan so mcm pelik sikit cara diorg makan haha,luah2 sembur2 dll,nampak mcm taknak mkn tp sbnrnya diorg baru nak belajar mkn,so normal tu,hehe.slowly nanti kita bleh tau tanda2 diorg dah full.ina suap je agak2 sampai dia puas.byk yg tumpah dr masuk perut rasanya,hihi...

Fith said...

Zura,
haa bagus pun amsyar ek.rafiqh ni mmg terlbh memberi,semua benda dia nak bg adik dia,penyayang lah sgt kononnya tu.tp bila si adik dah pandai terkam dan tepuk foods dia,dah tak bg dah,siap lari lg,hehe,mcm2...
dah tak lama dah aisy nak mula mkn kan,sabar2,hihi