Saturday, March 6, 2010

Lets play together !!!

Tsuyoshi-kun turned 2years 3months old yesterday...

Soo many things to update about him, it's gonna take at least a week to finish my story about him(okey, saya tipu!). But seriously he grows up so fast, at his own pace everyday ada ja benda baru yang dia belajar, even though I'm 24/7 with him, but still kadang2 I 'terlepas pandang' to see his development but once he shows his abilities on doing something, he managed to amaze me. Beside all the good things he done, of course he never fails to make me angry too, always drive me up the wall! Setiap hari sakit kepala ni tengok kerenah dia tapi bila fikirkan semua ni hanya sementara, I keep telling myself, "takpa2, sabar2, enjoy the motherhood cause every second every minute is going to be great memories, sesuatu yang terlalu indah untuk dikenang kelak"...

Back to the title... Ever since Raziqh was born, I'm sure he has been waiting patiently for his adik to grow up, be able to accompany him and playing together with him...

Ramai yang kata it's not a good thing to have a baby when the elder is still a 1-year-toddler, kalau boleh biarlah jarakkan for at least 2years with reason 'bagi abang/kakak tu pandai sikit', I'm not sure 'pandai' dari segi apa, perhaps untuk elak pembulian/tak kasihkan little sibling maybe. Walaupun Rafiqh-Raziqh beza umur 1tahun 7bulan saja tapi I percaya Rafiqh faham tentang 'kewujudan' adik, dia sangat protective dengan adiknya, tak bersikap membuli walaupun kadang2 tak dinafikan nampak juga dia cemburu, dia sayang adik and the best part is he always willing to share everything he has with adik. Eh melalut pulak, sebenarnya nak cakap the good point of having adik cepat2 ialah boleh dijadikan kawan bermain, seronok woo tengok 2budak kecil bekerjasama main sama2, macam wonderpet, heks...

Sejak dulu lagi dia selalu minta letakkan adik atas kereta dia, nak bawa adik laa kononnya tapi masa tu memang mustahil laa. Hanya sejak kebelakangan ni ja I berani letak adik atas tu, sebab sekarang adik dah boleh grab stereng and able to sit steadily on it but of course with Rafiqh help. Puaslah hati dia boleh main macam ni dengan adik, mak depa laa sakit pinggang nak terbongkok2 tertonggeng2 layan depa, haiyaaa... Punya sakan depa mengilai gelak ketawa, rasanya kalau buka pintu koridor dapur ni, satu apato ni boleh dengar suara depa, hohoho...

Can't you guys see how happy they are to play together?! And the most happiest person to see them laughing to each other for sure it's me, their mommy! The every moment is priceless...


Malam2 sebelum tidur pun sempat lagi nak main kereta...

12 comments:

ojasamid said...

akak pon pernah rasa "fuan" masa ayyasy lahir, daijoubu kana, sbb gap agak dekat (1tahun 8bulan). tp la ni bila dh boleh main sama2 mmg rasa happy sgt. nak2 bila diorg main sambil ketawa berdekah2 tu kan, boleh cair semua ketensenan sblm2nya. hehe..
moga diorg adik beradik akan tetap "nakayoshi" smpi akhir hayat kan fith..

Fith said...

Kak oja,
aah betul kak,kita yg terlbh2 rasa happy amat sgt dgr diorg bergelak ketawa kan.mmg ada pro kontra gak lahir anak dekat2 ni tp depends on kita laa kan nak 'tgk' dr sudut mana,hehe...
moga2 diorg akan berbaik2 mcm tu sampai bila2,amin...

mysara said...

xpenyek ke si raziqh tu..huhuh.syiok jer tgk derang main.. tak sabar tunggu giliran rayyan & adek nnti.. kalau 2org dah seronok..boleh la tambah lagi fith.. mesti lagi gegar!

Fith said...

my,
mmg sah laa penyek si raziqh,tp dah dia gelak suka,biar je laa,hahaha.haa nanti rayyan bleh main dgn adek dia,klau boy diorg main cara boys,klau girl diorg main cara lain(taktau cara apa sbb takdak pengalaman lg,haha).
uish insyaAllah mmg nak tambah lg,tunggu raziqh besar sikit ja,hehe

Ina said...

dh makin bulat dh mata raziqh. duduk dgn oniichan tu nmpk dh bsrnyaa raziqh. sekejapan je kan hihi. bestla dua2 boleh kwn sesama. ihsan ni kt rmh mama dgn papa xlarat laa nk jd kwn dia kdg2. tp nk bg adik pn xlarat jugak. nnt2 dlu haha

chiput said...

fith, chiput dgn adik bwh (lelaki) beza 11 bln je. adik laki dgn adik last (girl)beza 1thn 6 bln. tp, sejak kecik kami mmg rapat. since tadika dulu chiput la yg mandikan dieorg, gosok baju skolah tadika kami, bayarkan yuran sekolah, etc. (mak ayah chiput bz kerja, kami xde org gaji). alhamduillah kitorg smpai skang mmg rapat sgt2. teringt dulu seronak dpt main same2, gaduh same2. nnt rafiqh dgn raziqh pn sure geng rapat bile besar;)

ooo, btw fith, ari tu ms fith blk nk bersalinkn raziqh, fith bwk surat doc. x ms nk naik flight? kalau perlu, nk mntk gynea chiput tuliskn.

Fith said...

Ina,
haha lawak lak yer ihsan buli papa mama,dah serender dah nak main dgn dia ek.takper,nanti dah besar sket pandai main sndr senang laa sikit,skrg mmg dia depends byk on kita je laa kan...

Chiput,
hrpnya gitu laa,mcm fith dgn abg n adik bwh fith pun dekat2 so rapat sampai dah besar,best kan,hehe...

aah fith bawa surat doc.ada surat khas dari syarikat penerbangan utk doc isi bg org yg ada masalah kesihatan/pregnant.kdg2 diorg tak minta pun,tp kdg2 diorg minta nak tgk so better stand by je laa...

chiput said...

ooo..gomen fith nk tanya lg. surat khas tu nk dpt mana,ye? chiput nnt ms blk 30w, naik MAS. ada kena download mana2 ke? gomen fith. menyusahkan plk(--;)

Fith said...

Chiput,
eh tak nyusah laa,ii yo tanya byk2 pun takpe,tak kena bayar pun,hehe.
surat tu biasanya klinik/hospital mmg ada,ckp ja kat nurse/midwife/gynae nak minta guarantee letter nak naik flight,diorg akan sediakan.

chiput said...

arigatou fith! tq! tq! tq!(^^)

zura_betty said...

eiee.., tak sabarnya nak tgu amsyar n aisy main camnie.., skang nie pun dorag dah pandai bergurau..! seronok kan fith.., ehehehehe

Fith said...

zura,
mmg seronok sgt.2R dah bleh main hide n seek,main kejar2 walaupun raziqh baru menyukur,main gusti2,lawak giler bila tgk,hehe.
tak lama dah tu,abg amsyar mesti dah tak sabar nak tgk adik aisy besar cepat,hihi