Monday, March 22, 2010

Gugur atau buang???!!!

Dari dulu sampai sekarang, isu buang anak kat Malaysia tak pernah2 pudar, makin menjadi2 lagi adalah! Hish, apalah nak jadi dengan manusia2 berhati syaitan ni kan, binatang pun tau sayang anak(selain ikan haruan, sebab ada pepatah kata "ibarat haruan makan anak", haha), so mereka2 ni jauh lagi rendah martabatnya dari haiwan kan, anda setuju?!

Selama hidup kat jepun ni, amat jarang dapat tengok kat berita tentang kes2 pembuangan bayi, punyalah jarang sampaikan boleh kata nak dengar sebulan sekali pun payah. Bukanlah nak kata orang jepun ni baik sangat ka hapa, tapi dulu2 sebelum ada anak ni memang pernah terfikir laa jugak, kenapa kat sini pembuangan bayi bukan masalah dominan sedangkan depa bebas ja buat hubungan seks?! Kesimpulan yang I dapat daripada 'research'(ecceh research konon, hahahaha) yang dibuat ialah:-

1. kondom - kat sini kondom boleh dibeli di mana2, kat kombini(=convenience store) ada, supermarket ada, farmasi ada, hinggakan vending machine yang jual kondom pun ada, perghhhh. Kat Malaysia? Errr sorry, saya tak pasti...

2. bertanggungjawab - kat sini selalunya bila si perempuan tu disahkan hamil, si lelaki yang 'terlibat' tu akan bertanggungjawab, mereka akan kahwin, dipanggil dekichatta kekkon(perkahwinan lepas ter-tuttt)...

3. gugur - kalau I tak silap(melalui pengalaman pi 2klinik untuk check up pregnancy), kat jepun ni memang polisi atau prosedur depa masa 1st check up untuk confirm-kan kehamilan tu, depa akan tanya kita samada nak lahirkan baby tu atau nak gugurkan. Masa mula2 kena tanya dulu memang terkejut jugaklah, myLove kata hapa punya soalan daa, nak tanya pun agak2 laa...

Sekian, perbentangan hasil kajian saya! Cet 3points ja, kalau buat thesis sah2 tak pass ni, ngeeee....

Ok2, sambung...

Dalam islam samada gugur ataupun buang anak(hingga menyebabkan anak itu mati), kedua2nya adalah dosa besar. Gugur di sini I tujukan kepada yang saja2 nak gugur sebab ter-pregnant, bukan atas sebab lain yang dibenarkan syarak hokey. Biarpun baru berusia beberapa minggu dan masih belum diberi roh, tapi perbuatan tu tetap salah. Berbeza hal nya dengan orang bukan islam, if I'm not mistaken sesetengah ajaran mereka 'memaafkan' pengguguran dengan alasan janin bukan 'benda hidup'.

Bagi diri ni yang amat cetek ilmu agama ni, sewenang2nya secara peribadi I merasakan lagi baik gugurkan dari simpan sampai cukup tempoh, lepas beranak buang dalam tong sampah, buang dalam longkang, campak dari atas bangunan, pam masuk jamban, bakar-buang, astaghfirullah, kejam sungguh!

Kalau digugur awal2, sekurang2nya janin tu masih belum cukup sifatnya, masih belum ditiup roh-nya, bagi yang melihat janin tu pun kurang 'terkesan' di hati(baru berupa seketul darah atau daging), tapi kalau dah lahir kemudian diperlakukan ibarat sampah, ya tuhan, tak ada rasa belas kasihan ka di hati mereka? Sungguh pelik pada hati seorang ibu yang bisa merasakan 9bulan kehidupan seorang bayi dalam rahimnya, sanggup sungguh dia buang bayi tu, agaknya Allah dah cabut naluri keibuan darinya kot, hingga dia jadi syaitan yang lebih syaitan!

I really(ulang 4juta kali) HATE syaitan2 ni, kalau jumpa rasa nak sepak terajang 48juta billion kali. Dah gatai pi simpan sampai selamat beranak, kot kalau takmau bela budak tu bagi laa kat orang, bodoh piang sungguh! Hish ni emo ni! Kalau ada yang kata "depa pasti ada alasan tersendiri kenapa depa buang baby depa", cet porahhh hang ni banyak2 cakap, penampaq mau? Elok2 hang makan lempeng, satgi hang makan lempang kot. Apa sekalipun alasannya tetap takkan masuk akai. Orang yang waras takkan sampai hati aih nak buang bayi yang comel, yang lahirnya beserta bau haruman syurga, yang dengan melihatnya saja sesiapapun kan jatuh cinta, so please lah, tolong laa jangan buang bayi2 tu, kalau takmau tolong laa bagi kat orang, tinggalkan kat tempat2 yang selamat buatnya. Sekarang ni kat Malaysia kan dah ada banyak NGO atau pihak2 yang sedia ambil bayi2 ni, haa bagi laa kat situ, yang pi buang2 tu apakejadahnya?!

Di kala begitu ramai orang yang bertungkus-lumus inginkan zuriat, mereka2 ni selamba badak lembu tapir ja buang2 anak depa macam patung. I yang dah ada anak ni pun setiap kali dengar(I tak suka baca berita buang anak, nanti rasa meroyan teringat2) sedih pilu terguris hati ni, ini kan pulak mereka2 yang dah lamaaa kepingin nak anak sendiri kan, pastinya lebih tersiat2 hati mereka. Mesti rasa sedih gila bila Allah berikan nikmat anak tu buat orang yang tak layak menerimanya... Ya, sungguh, Allah benar2 menguji kita dari segenap segi...

Tolonglah, cukuplah dengan mangsa2 yang sedia ada, jangan ditambah2 lagi... Ya Allah, Kau berilah petunjuk dan hidayahMu buat golongan2 ini. Kurniakanlah rasa belas ihsan di hati mereka...

11 comments:

zura_betty said...

huhhh..! sungguh beremosi bace entry kali nie.., tapi i sokong u berjta2 kali fith..! mmg sakit hati betul bile dgr berita org buang anak nie..! lagi yg menyakit kan hati.., yang dok wat kerja terkutuk tu adelah org melayu sendiri.., jarang ah dgr cina ke india.., ade mmg ade..! tapi jarang laaaa dgr..! maslahnya.., dah la dibuang, dibakar, masuk kan kat lubang jamban lagi..! tak ke macam @#$%* perangai tue..!

ape pun.., i sure mmg hidup depa nie semua tak tenang dah lepas tue..! rase macam nak jadi hantu je pi cekik depa nie semua..! dah la buat perkara terkutuk, pi buang plak anak tue..! kan lahabau namanya tue..!

tapi mak bapak kena main peranan gak sebenarnya.., kdg2 ade antara mrk nie dah tersilap langkah.., bile mengandung family plak buang sebab malu..! yang dorang tak cukup akal fikiran nie.., amik jalan singkat pi buang anak tue..! patutnya mak bapak depa nie main la peranan..! betul kan yang dah silap.., jgn bia kan silah tue terus bertimpa2..!

aie ape pun.., mintak dijauhkan la keturunan kita dari semua nie..!

Allahuakbar..!!

penah ade niat dari dulu.., kalau kaya satu hari nnt nak bukak rumah pengasih utk baby2 yg dibuang camnie.., huhhh!!

Fith said...

zura,
wah hebat,mau jd hantu cekik diorg ek,menarik gak tu,hehe...
betul tu,masyarakat sekeliling esp the parents kena main peranan.masing2 kena ambil inisiatif...fith pun pernah bercita2 nak buka rumah2 kebajikan ni,hehe,moga2 tercapai hasrat kita yer...
moga keturunan kita terlindung dari fitnah dunia ni,amin...

Ina said...

mmg fith. rasa marah sgt2 bila baca berita mcm ni smpi kdg2 tu xterkeluar dh kata2 xtau nk ckp apa sbb marah sgt! dh bwk 9 bln sanggup buang cmtu2 je. haiwan pn xsezalim itu. kalau ye pn bengap sgt tuhan dh bg akal fikiran. skrg2nya dlm masa 9 bln tu pk la nk buat apa dgn anak tu. masa nk buat projek boleh plak pndai nk plan. kalau nk tinggalkan pn tinggal kan dgn cara elok! jgn smpi anak tu tersiksa! kiter sedih sgt2 sbb kiter dh merasa mcm nk gila anak lahir tp dh xde. ini kan tuhan dh bg anak tu hidup elok2 sng2 je buang mcm tu je. sdgkan kalau anak kiter terjatuh sket pn kiter dh rasa sakit. xleh bygkan bb2 malang ni tersiksa kesejukan, digigit, dibakar n so on. mmg betul ckp fith walau apa pun alasan perbuatan diorg mmg xleh terima lgsg! kiter dr dlu dok sembang2 dgn hubby rasanya salah 1 punca utama kenapa jd mcm ni sbb org melayu kiter lbh takut malu n nk jaga maruah keluarga. bila jd mcm ni agama tolak tepi. kalau org non-muslim plak diorg dh biasa dgn hubungan sblm kawin ni so usually xkisah if terpregnant pn. haih ntahla. semoga dilindungi diri kiter, anak2 n seluruh kaum keluarga kiter drpd segala masalah moral mcm ni.

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

mmg piang aaa diorg kak fith! sy pun mnyirap gak.xde akai! sm2 la kite doakan smoga ALLAH bukak hati pintu diorg.ms baby kite lahir,nk tinggal diorg skjp i.e nk p toilet pun xsanggup ni kan pulak nk buang slame2 nye.haish!! xdop perasaan!

Raudhah anje said...

yup,sy pon setuju dgn fith.maybe hati derang dh hitam sbb dh byk sgt buat perbuatan terkutuk smpai takde perasaan bersalah bila buang anak sendiri.kite nk tinggal anak nk pi keje pon tak smpai hati kesian kat kat dia.

Fith said...

Ina,
tuh laa ina,diorg ni mmg bodoh kan,hish taktau laa nak maki apa dah.mmg pun,salah 1 punca buang anak ni sbb takut malu,takut itu ini so senang2 buang ja,tp at least buanglah cara berhemah kan,jgn buang mcm buang sampah je,hmmm macam2...

Fith said...

Faeeza,
kakfith klau baca/tgk baby2 tu mmg terus jd terbayang2 takleh nak tido,teringat2 bbrp hari.kejam sungguh diorg tu buat budak2 tu cam tu kan...moga Allah beri petunjuk buat mereka...

Anje,
aah ibu2 nak p kerja tinggalkan anak kejap pun sedih,ni pulak buang ikut suka hati ja kan.mangkuk hayun betul laa diorg...

IDA said...

makin menjadi2 pulak skrg ni asyik kisah buang baby je...kesian betul..dh le buat dosa bsar..lepas tu tmbh pulak lagi dosa dgn buang baby sampai ada yg meninggal...huhu.moga dpt balasan yg setimpal di akhirat nanti..geram betul...ramai le org kat luar sana yg nk baby tp takde rezeki..diorg ni senang2 je nk buang2..huh

Fith said...

Ida,
haa tu lah ida,bengong sungguh kan diorg ni.makin teruk plak skrg,hish.

mysara said...

syukurlah kita bukan tergolong dlm org2 yg mcm tu.hati kita penuh kasih sayang, belas ihsan hatta tgk kucing tepi jalan xterjaga pon rasa sedey,inikan pulak manusia.syukur juga sbb org2 disekeliling kita semuanya org yg baik2,jaga agama,jaga hubungan...

Fith said...

My,
aah kita kena bersyukur sgt2.
sebolehnya biarlah takde dah kes2 buang anak ni,sedih betul mengenangkn nasib anak2 muda ni,moga keturunan kita semua terpelihara,amin...