Friday, March 19, 2010

Cara tangani gigitan bayi, auwww!

Salah satu cabaran bagi ibu yang breastfeeding baby ialah nak menghadapi gigitan anak, walaupun gigi 2batang kecik cinocet kat bahagian bawah ja tapi sekali dia gigit, perghhh sakit woo... When I was pregnant with Rafiqh and seriously learning this and that regarding breastfeeding, I've been thinking about 'baby and teething' which of course made me worried and scared, eeeiii seriau! Only after that I was relieved to know that baby cannot sucking and biting simultaneously, it's soo impossible to nurse and bite at the same time. The baby must has reasons for biting but after all I'm very sure it's just a temporary issue...

Dah hampir 2bulan Raziqh ada gigi, but all this while he hardly bites me on purpose, kalau tak sengaja tu ada laa tapi tak kerap, sehari sekali pun payah. But since yesterday he keep biting me every now and then. Lagi mama warning, lagi sengaja dia gigit, naughty eh! Rafiqh dulu pun macam ni jugak, macam2 I buat supaya dia stop biting, so now I really have to do something to avoid this for lasting long...

Since last night, before going to bed I tried to recall my memory back on the methods to prevent biting. Few ways that expert always recommend us to do when the baby bites are:

1. act calm and say nothing while remove the baby from breast
2. stop nursing the baby right away and put him down - tell him if he bites, no milk!
3. pull the baby very close to breast, make him a little hard to breathe
4. pinch his nose gently - he will automatically open his mouth

On the other hand, mak pulak ajar untuk tekan pipi dia(tengah2 antara rahang gusi atas dengan gusi bawah), bagi sakit sikit so nanti dia akan lepaskan gigitan.

Ada jugak orang yang jerit kesakitan bagi baby tu terkejut dan menangis, after few times dia takkan ulangi menggigit lagi. Walaupun ramai experts tak setuju cara ni(risau baby taknak breastfeed lagi) but actually pendekatan for each baby tu kan berbeza2, personally I rasa tak salah pun kalau cara ni cepat dan berkesan...

Walau apa pun caranya, 1st of all rasanya perlu untuk kita kenalpasti dulu 'punca' dia menggigit, barulah cari solutions yang sesuai. They might bite because of teething, not hungry yet, get enough milk, distracted with other things, not intrested in nursing, a way to play and many more. Then bear in mind apapun kita buat, tujuan utama kita ialah untuk sampaikan message kat baby yang 'biting is not good, if you bites, you won't get milk'. Once he gets this message, he'll stop biting insyaAllah...

So my dear cutie Takeshi, please stop biting mama, pleaseee... It hurts hokey!

6 comments:

kew_chop said...

zayyan pun ada gak kadang2 menggigit. adoii sakit. tapi dia gigit tu sebab bra kita mengganggu hisapan dia. sekarang ni lagi la, kalo dia selak2 baju tengok bra dok lindung puting dia main gigit jek. berlapis bra pun sakit ooo..
opss cam ada unsur lucah di sini, hihi..

mysara said...

dulu mai,kalau rayyan gigit,mai picit hidung dia...hehehe.. tp dia jarang gigit.. xde memory pahit kena geget kesakitan dgn dia,cuma memori merana breast bengkak jer! err,seram!!

Ina said...

ihsan gigi dia lom kuar betul2 lg pn sakit gak kalau dia gigit. tp sesekali je. dia ni gigit mmg nmpk sgt sbb nk main n masa tu dh kenyang. dia buat slow motion je. kalau marah dia senyum. jgn jd hobby plak dh la huhu

zura_betty said...

erm fayyadh yg tak de gigi tu pun dah stat mengigit fith..! kdg2 dia saje je gesel2 kan gusi dia..! huhh.., kalau breast tgh mmbengkak.., mmg auwwwchh rasenya..! hahahaha

Fith said...

Murni,
hahaha zayyan ni ganas ni!tapi comel...

Mai,
haha picit hidung pun senang kan,sure cepat je dia lepas...

Fith said...

Ina,
haa tunggu ler ihsan dah ada gigi nanti,hahaha.mcm raziqh laa,dia sengaja je,mcm nak main2,geram sungguh kan.

Zura,
aduhhh genyeh2 pun sakit gak,gusi dia dah kuat kan.dah ada gigi nanti haa siap ler dia,picit hidung,hehe