Friday, June 10, 2011

Raziqh Takeshi

Phewww lamanya tak menulis pasal perkembangan anak2. Banyak dah milestones depa yang tak di'rekod' elok2 kat sini, adehhh rugi2. Errr lets just blame the hormone, hiks. Ok, start dengan Raziqh dulu lah...

Raziqh sudah pun 1tahun 10bulan, hanya ada lagi 2bulan je sebelum menginjak masuk 2tahun, alhamdulillah. A big boy already but he still looks like a baby, not only for me but most people do think the same I guess, manjanya amat sangat, suka meleweh2 minta didakap, dicium dan didukung, tak kesahlah dengan siapa pun, dia sangat mudah mesra, nak2 kalau orang tu kaki layan, makin menjadi2 laa dia. Memang lain sangat dengan Rafiqh, Rafiqh dulu dah pandai sangat berdikari seawal usia 1year ++, oh maybe sebab Rafiqh cepat ada adik kot, ermmm entah! Whatever it is, anak kan, kot2 mana pun tetap laa nampak istimewa di mata dan hati maknya...

Pot-pet-pot-pet...
Raziqh sangat advance in communication skill compared to Rafiqh dulu2. In fact Rafiqh petah bercakap pun lepas usianya 3tahun, nak2 sejak balik Malaysia ni lagi laa power. Tapi Raziqh sejak awal2 lagi dah nampak kebolehannya bercakap, pandai pulak tu menjawab soalan, suka tanya dia soalan, sebab jawapan dia pasti mencuit hati...

Nyanyi...
Hobi dia ialah menyanyi, lagu apa pun dia boleh belasah nyanyi. Ada few songs yang dia dah hafal especially yang selalu sangat dia dengar, nak2 yang dok putar dalam kereta tu, so untuk elak hafal lagu2 tak berfaedah tu, I selalu tukar2 cd...

Zikir/doa...
Raziqh jugak dah pandai laungkan azan, nyanyi zikir dan recite doa, that's good, mama like!

Kuat makan...
Sangat suka makan, macam tak reti nak kenyang. Asyik sumbat je mulut tu, pantang tengok orang makan, dia pun nak jugak, tapi badan cekeding jugak, haihhh...

Kepala hangin...
Dah masuk fasa terrible 2 I guess, sangat mudah naik angin. If he wants something, susah nak tolerate, dia akan berkeras nak yang tu jugak2. Kalau 'bergaduh', takdak aih takut2 nak serang orang tu balik, yang selalu jadi mangsa for sure si onichan lah!

Wean-off...
Officially dah wean-off breastfeeding since the past 2months at 1year 8months old. Tiada paksaan langsung, in fact I was the 1 who not ready for it yet, while the baby releks je. No drama at all, sedar2 dia dah tak menyusu and it's only took 3days for us to set the new pace. Part ni cerita lagi nanti...

On feeding-bottle...
Sama macam Rafiqh, bila dah stop breastfeed I akan bagi botol susu untuk sambung penyusuan. Rafiqh dulu weaned off masa 1tahun 4bulan, kecik sangat lagi dan dia pulak jenis menyusu sampai tertidur so bottle-feeding was a must for him. Berbeza pulak si Raziqh, he can sleep without feeding session, memang dia tak perlu menyusu pun untuk tidur tapi I still bagi botol jugak sehingga sekarang. Just a way to soothe him. Part ni pun cerita next time ye, panjang sangat kalau nak tulis...

Potty training...
I've started the potty-training since he reached 1year old but not consistently doing that. Tak pernah pun bagi dia diaper-less cuma bila dia salin diaper/mandi I akan suruh dia pee dalam toilet. Surprisingly he can give full cooperation, rasa mudah sangat2 sebab dulu masa mula2 nak train Rafiqh humak aih, berhari2 baru dia nak pee dalam toilet, seksa! Raziqh bukan saja boleh pee malah boleh poo2 dalam toilet dah. Kalau mamanya bagi komitmen lebih sikit mesti dia dah diaper-less dah sekarang tapi memikirkan dia bakal dapat adik tak lama lagi, untuk tak menambah kerja tokma dia nanti masa mama dalam pantang, bagi je laa pakai diapers lagi. Nanti dah balik Nihong mama ajar ye...

Ok lah, nanti2 sambung lagi...

6 comments:

Me said...

salam fith,

baru lagi 2-3 hari lepas teringat nak tanye fith camne fith tandem nurse.. sekali rupanye dah wean off... saja je lah nak tanye sebab sofea pun dah wean off.. sekarang ni cuma tengah nak habiskan stok2 susu yang lama...

apa pun all the best kat tempat baru..

Fith said...

Yati,
salam,haaa preggy yer?!jeng3.congrates!sofea pun dah wean off rupanya.cepat jugak yer...
both pregnancies sempat tandem nursing sekejap aje.abg2 ni macho kot,terus stop dgn rela hati,taktau kenapa,susu dah kurang kot.

Heartilyina said...

bagusnya raziqh dh mcm2 pandai ye. seronok tgk perkembangan anak2 kan. budak2 ni kalau dh mula pandai berckp mmg laju je kan kebolehan dia. ihsan kiter dok tggu dia pandai berckp sket br nk ajar mcm2. mcm potty train tu pn tertangguh. sbb kalau dh pndai ckp lbh mudah paham arahan. ada yg dia dh phm pn kdg2 xnk dgr ckp hihi. so skrg certain things kena ajar sket2 n slow dlu sbb nmpknya dia masih belum nk berckp. ckp bahasa dia je. kiter dok ajar ckp dia xnak ikut. ajar byk2 kali pandai plak marah hihi. kdg2 rasa xsabar plak dok tertggu2 bila laa dia nk berckp. mcm fith boleh bersoal jwb dgn raziqh dh. mcm fun je kan hihi.

Fith said...

ina,
biasa laa tu,dia takde tok guru yg sebaya.budak2 ni bila ada geng,lg cepatttt diorg bljr.pengaruh rakan sebaya,hehe...
rafiqh dulu gitu gak,sampai dah 3tahun baru petah,mmg susah sket nak ajar apa2 klau diorg tak boleh response,kita pun blur jugak dibuatnya,takpe ina,sabar2.satgi dia dah berckp,adehhhh pening woo nak melayan,hehe...

Me said...

Salam fith,..

Eh belum2... Saje nak tnye sbb tgh planning nak tambah,. Sekali belum pun ade rezeki sofea da wean off dulu.. Sbb bile stop amek ubat utk tambah susu tu, susu terus kurang and die pun x nak dah...

Fith said...

Yati,
owh ye ker,takpe2.good luck yer!moga cepat2 sofea dpt adk,nanti boleh geng main,hehe.