Wednesday, June 8, 2011

Mommy & baby



Currently ada few items yang betul2 menarik minat I(and myLove). Ada antaranya yang memang dah lama suka tapi takat suka sajalah, tak terbeli kot, sebab harganya yang mahal melampau(for us lah, mungkin orang lain rasa murah saja) dan tak rasa ianya keperluan, it's more to kehendak saja. Tapi lately rasa macam nak terbeli la pulak, bukan sebab banyak duit eh, tapi atas sebab that so-called 'keperluan', hihi...

Ok, jom tengok apakah barang2nya tu...

(1) Uterus blanket @ bedung moden

- 1st time tengok blanket gini masa kat Japan few years back, rupa lebih kurang macam ni jugak but they called it 'miracle blanket', errr sama je kot, sebab this one pun if I'm not mistaken is Japan's product too. Apakah keistimewaan bedung ni? Unlike bedung biasa yang kita dok guna tu, bedung ni direka khas untuk lock tangan baby dari mudah terkeluar. Orang kita biasanya bedung baby pakai kain batik, lampin atau kain kasa, memang tak kemas sangat, sekejap je baby dah berjaya boloskan diri. Lain laa orang dulu2, depa ikat lilit2 kemas siap pakai tali lagi, tapi la ni orang tak berani atau tak sanggup buat dah, takut anak lemas katanya, in fact sekarang ni jarang dah pun tengok orang bedung newborn. I masih rasa amalan membedung bayi ni penting dan ada kelebihannya, same goes to barut bayi. Sebab tu lah bila tengok blanket ni terus berkenan...

Selalu kalau pi kedai barang baby macam Nishimatsuya tu memang dok usha je blanket ni tapi harga agak mahal. Bila tau dah preggy lagi, cadangnya nak beli laa but unfortunately kami tak balik Nihong dah sehingga I bersalin, dok kata dalam hati memang bukan rezeki baby lah kot nak try test. Tiba2 beberapa hari lepas terjumpa orang jual blanket ni kat Malaysia, harga pun boleh tahan, tak mahal sangat, so kalau ada stok nanti akan ku rembat jugak sehelai...


Kesimpulannya, besar kemungkinan akan beli...


(2) Gyro bowl

- Dah lama dah tengok benda alah ni kat wall facebook tapi hagham tak tertarik pun. Sehingga laa pagi semalam bila myLove tengok kat tv, dia panggil suruh tengok, menarik katanya. I pun terus teringat eh benda ni ada jual kat Malaysia laa, buka fb dan tunjuk kat dia pulak...

Gyro bowl is the amazing spill-proof bowl that keeps food in place no matter how much our kids spin, turn, dump or drop the bowl. Yang bestnya bukan takat boleh isi foods yang kering such as cornflakes and such, but also we can serve makanan berkuah in this bowl. Apalagi, terus buat price comparison, yang kat Malaysia lagi murah compared to yang dijual kat sini so I terus contact the shop owner and ordered 2 for 2R. Tak sabaq aih nak try test...

Kesimpulannya, dah terbeli...


(3) Mother's bag

- Lorr, anak dah 2, takkan baru tergedik2 nak beli mother's bag kot?! Ish3...

Walaupun I ni bukan career woman, anak pun kecik2, tapi mengumpul handbags tetap menjadi hobi hingga ke saat ni, cumanya dah tak seghairah dulu lah. And most of my handbags sesuai untuk kegunaan sekejap saja, takat nak pi shopping ka, pi majlis ka, pi jalan2 ka, pendek kata hat yang nak guna sat2. Bila masuk bab nak beli handbags untuk guna for long-distance journey/traveling or for jalan2 yang lama(memerlukan I untuk dump everything in just 1 bag), haaa yang ni memang memeningkan kepala. Banyak ja tote bag I dah beli cumanya leceh laa, still tak praktikal nak guna bila involve the kids' stuffs. Macam baru2 ni laa, berbulan2 melilau cari beg besaq-gedabak nak guna sepanjang kat sini tapi sampai laa few days before fly ke sini baru jumpa yang berkenan. Tapi tu pun still tak berapa best, cet banyak betul cikadak hang!

Hati ni dah lamaaaa berkenan kat beg ala2 gini, harganya sekitar RM200++, mahal kot. Yang best pasal beg ni:
- Ada tote-bag, ada mini-bag(boleh isi barang2 personal mommy) dan diaper-change-mat.
- Asal2 pun beg ni dah ringan, hang sumbat segala mak-neka barang pun takkan rebeh bahu.
- Can be use as handbag or sling bag.
- Lots of compartments, part ni I paling cerewet everytime nak beli beg, tak suka laa barang dalam beg berterabur, susah nak gagau cari, so beg yang banyak compartments ni memanglah suka amat!
Kesimpulannya, nak beli ka tak beli ka, belum tau lagi...


(4) Tandem stroller

- About 2years ago, I pernah dah tulis an entry regarding this. Tapi masa tu harganya sungguh tak terjangkau dek fikiranku yang waras, mahai woo! Sejak datang Holland ni, kegilaan terhadap tandem stroller makin menjadi2, not only me but also myLove, hihi. Wahhh penggunaan stroller bagi masyarakat kat Europe ni teramatlah hebat, kagum aih, kat mana2 pun boleh tengok depa bawa anak dalam stroller. You'll hardly find a father/mother who hold their baby unless the baby is newborn, depa buh dalam babywearing. Boleh dikatakan hampir kesemua budak diletak dalam stroller, tak kira laa budak tu kecik ka, yang besar 4-5 tahun pun rileks ja ditolak ke hulu ke hilir. Disebabkan depa memang guna stroller secara optimum, maka banyaklah tandem stroller ni bersepah merata2, cool!

La ni dok usha price kat Japan yahoo shopping/auction and few websites in Europe as well. Not bad laa, rasa macam mampu je nak beli *tetiba masuk mode kaya-raya*, keh3. Choices memang banyak tapi kena consider 3 perkara - harga, berat dan rupa stroller lepas dilipat. Ni nak cerita pasal berat benda alah ni, tuh dia aih, semput haku tengok, rasa tak munasabah langsung, rata2 lebih 10kg, yang 20kg pun ada, hish larat ka nak angkat?! Kami jugak perlukan stroller yang compact bila dah dilipat, maklumlah kereta kat Jepun tu Honda Stream aje, bonet kecik, anak dah 3, nak campak mana kalau besar2 kan...

Lepas dah pilih2, I berkenan yang bawah ni, jenama Joovy. Harga pun ok, berat pun ok, sangat compact bila dilipat...




MyLove pulak as usual mesti cari yang macho2. Dia berkenan amat kat stroller ni, tapi diperakui stroller ni memang super-duper macho, jenama Phil and Teds. Seat kat belakang tu boleh tanggal dan pasang kat depan dan boleh ubah kedudukan dalam banyak posisi. Cuma harganya mak datuk, no komen! Dari segi berat dan rupa lepas dilipat, both are okey...




Kesimpulannya, beli kot. Not sure yet, still under discussion...

5 comments:

ojasamid said...

wah, minat jugak tgk tandem stroller. maklumlah, budak2 berdua ni pon kadg tu haru juga bila dua2 nak duduk dlm stroller bila masing2 dh penat.:(
tp tu la, kalau gerak naik keter ok juga kan ye, nak angkut stroller tu. kami (read: akak le tu, bila kuar jauh2 sor2g bawak anak2) byk naik densha, rasa mcm gedabak sgt pulak. huhu.

Fith said...

kak Oja,
betul2,sama je dgn kat sini.tp Raziqh masih mampu didukung,so selalu Rafiqh sgt prefer diletak dlm stroller,cuma mak depa laa tak larat woo nak dukung si Raziqh tu,jd berebut pulak nak guna stroller tu utk si abang atau adik,huhu.
kalau kat nihong mgkn penggunaan stroller masih kurang kot,kat sini tgk diorg rileks je angkut stroller gedabak ni masuk densya.benri sungguh2!
tak mahal sgt dah harga tandem stroller ni kat nihong,yg fith minat tu 1man6sen dah boleh dpt kak.nanka yasui to omoimasu,hehe...

ojasamid said...

yeke 1man6sen? wah,itu dh sgt murah fith. fith tgk kt ne? bolehlah `cuci2 mata` sat. :p

Heartilyina said...

swaddle blanket tu fith tggu mothercare buat baru bli. msia kan slalu sale.

menarik betul bowl tu. ritu pn ada tgk kt mana ntah xingat. fith order kt mana?

bab henbeg sejak ada anak mmg sumbat semua dlm tote bag. berat sungguh. kdg2 dh asing2 rasa byk plak beg nk bwk hihi. dlu rajin dok survey beg2 gitu. fith tulis psl ni br ingat balik. fith refer website apa?

mmg best sgt tandem stroller tu. smart sgt. fith bli jgn xbli tau. kiter mmg xbli la. tgk fith guna dh cukup hihi :D

Fith said...

Kak oja,
fith tgk kat yahoo shopping,kat auction pun ada jugak...
slmt mencuci mata,hehe

Ina,
ooo ye ker?brp ek harga kat mothercare?

bowl tu fith beli kat facebook,nanti fith tag ina yer...

fith tgk beg tu kat yahoo shopping,harga dekat 6sen yen.try laa suh hubby usha kat situ,hehe.

mmg teringin sgt tandem stroller tu tp masih dok pk2 lg.takut blk nihong nanti dah tak guna sgt,rugi lah pulak kan,hehe